Gripa a mai făcut o victimă. Un copil de 1 an și jumătate a murit, la Iași

Gripa a mai făcut o victimă, la Spitalul de Copii Sfânta Maria din Iași. Este vorba despre un copil de un an și 6 luni diagnosticat cu virusul gripal AH1N1 și care s-a stins în Terapie Intensivă.

separator
De altfel, autorităţile au declarat oficial joi epidemie de gripă în România. Evoluţia peste aşteptări a numărului de îmbolnăviri, dar şi de decese, i-a determinat pe specialiştii epidemiologi să facă acest anunţ, cu o săptămână mai devreme decât ar fi trebuit, conform procedurii.

Băiețelul din Iași care s-a stins sub privirile medicilor, suferea și de o malformație congenitală cardiacă. El nu era vaccinat antigripal și a fost transferat dintr-un spital din Neamț, după ce starea lui s-a înrăutățit.

Tot în Iași, medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase încearcă să salveze o tânăra de 23 de ani, gravidă în luna a 5-a, dar și un bărbat de 40 de ani. La ambii a fost confirmat virusul gripal. Cei doi se află în stare gravă dar stabilă în ATI, spun doctorii.

În ultima săptămână au fost înregistrate peste 7.000 de cazuri de gripă în România, de două ori mai multe față de săptămâna precedentă. În aceste condiții specialiștii au declarat epidemie de gripă.

Cea mai gravă situație este în București. Sunt peste 4.600 de cazuri de gripă doar la copii, raportate la cabinetele școlilor de stat, fără să fie incluse aici cazurile înregistrate la școlile private și la medicii de familie.

Medicii le recomandă părinților să nu își trimită copiii la școală dacă au febra sau tușesc, și să îi țină acasă, sub supraveghere.

Sandra Alexiu, medic de familie: „Gripa se dă mai departe prin micropicături atunci când tușim sau strănutăm. Dacă nu ne protejăm în momentul când strănutăm e un fel de abur de micropicături care se împrăștie în mediu și din aer, imediat iau toți cei care sunt în zona respectivă. Și în farmacie, și în metrou și în general în spații închise.”
Cum ne putem feri de gripă

Pentru că inclusiv persoanele sănătoase sunt vulnerabile, medicii ne recomandă să ne spălăm des pe mâini, să mâncăm sănătos și să facem mișcare în aer liber. Este bine să evităm medicația în exces. Vaccinarea este, bineînțeles, cea mai bună metodă de prevenție.

sursa: www.stirileprotv.ro

Un elev din Strășeni se află în carantină după ce acum o săptămână a revenit din China
Articolul anterior
Un șef de poliție a fost sancționat cu 10 mii de lei și suspendarea din funcție pentru hărțuirea sexuală a unei subalterne
Articolul următor
Alte articole interesante