Iată ce trebuie să faceți dacă aveți WI-FI în casă. Avertismentul medicilor despre radiații

Toate târgurile mari de tehnologie, mai nou, pun accentul pe noua eră în comunicare: 5G. Este unul dintre cei mai importanţi paşi pe care omenirea îi face, pentru că viteza cu care se vor mişca lucrurile va creşte şi mai mult. Dar ce se va schimba în vieţile noastre, ce se va întâmpla în locuinţe, cum ne va afecta sănătatea tehnologia 5G și noul Wi-FI?

separator
Pentru asta, mergem la baza sistemului biologic pentru a vedea cum interferează cu creierul nostru, mai ales dacă dormim în aceeaşi încăpere cu dispozitivul care le emite.

Într-un parc, e foarte uşor să pierd semnalul WI-FI şi nu pentru că reţeaua ar avea vreo problemă. Tehnic, e vorba despre o radiaţie electromagnetică, din domeniul microundelor, care interacţionează cu apa conţinută de un organism viu. Apa din copaci, de exemplu, preia o parte din puterea acestora. Gândiţi-vă că la fel se întâmplă şi în cazul apei din organismul uman!

“Microundele din cuptor fac ca molecula de apă să vibreze. Prin vibraţie, energia e transformată în energie termică şi alimentele se încălzesc. De aceea, ca să încălzeşti ceva uscat în microunde e imposibil, ai nevoie de un conţinut de apă. Organismul uman e plin de apă. Aceste efecte apar ca urmare a interacţiei radiaţiilor electro-magnetice, nivel microunde, cu apa conţinută în organism”, afirmă Prof. Dr. Dănuț Ionel Văireanu, pentru stirileprotv.ro.

60 la sută din organismul unui vârstnic îl reprezintă apa. În cazul unui copil, vorbim de 90 de procente. Cei mici sunt din start mai vulnerabili în faţa acestui tip de radiaţii. Primul sfat: nu le puneţi routerul WI-FI în cameră!

De fapt, ideal e să îl închideţi noaptea, dacă aveţi copii, indiferent de încăperea în care dorm.

Analizăm un pic sistemul nervos uman. Între celulele nervoase, informaţia circulă prin impulsuri electrice. “Pe timp de noapte, aceste radiaţii induc în organism anumiţi curenţi, chiar de magnitudine mică, ceea ce perturbă transferul la nivel neuronal. Informaţia transmisă în sistemul nevos se face prin impulsurile electrice. În cazul în care aceşti curenţi sunt de sens invers, organismul are nevoie de resurse energetice să compenseze – imaginaţi-vă că înotaţi într-un râu în sens invers. În loc să avem o noapte liniștită, dimineaţa ne trezim obosiţi fără să ştim. De ce? Pe timp de noapte e o perioadă de repaos, dacă întâlneşti un factor perturbator, încerci fie să te adaptezi, fie suferi. Nu ar trebui să dormin în pat cu inamicul!”, mai spune specialistul.

Copiii au şi cutia craniană mai subţire decât un adult – scutul, este aşadar, mai puţin eficient. Radiaţia electro-magnetică perturbă producţia melatoninei, hormonul care reglează somnul. Expunerea pe termnen lung, zi de zi cu routerul deschis în casă, poate afecta organismul tânăr. Printre consecinţe: hipotiroidism şi obezitate.

Doar în ultimul an, au apărut zeci de studii ştiinţifice care mai subliniază un efect. Sub radiaţia electro-magnetică, calciul din celula umană se scurge. Reacţia se numeşte pompa de calciu inversată. La expunerea permanenta pot apărea, de asemenea, deteriorări ireversibile ale ţesutului.

În ţesutul nervos, cel mai vizibil în zona cerebrală, acest flux inversat de ioni de calciu din interior determină hiper-activitatea copilului. Iată de ce state precum Franţa, Belgia, Israel şi Cipru au interzis Wi-Fi-ul în grădiniţă şi în clasele primare!

Dacă avem deasupra capului un router care emite radiaţie electro-magnetică, iar în jur, sunt şi alte aparate care emit radiaţii electromagnetice. Cum ne dăm seama că abosorbim prea multe? Nu putem! Suntem expuşi al acest tip de radiaţii de prea puţină vreme şi nu avem organe de simț să le percepem. De aceea, cei mai mulţi dintre noi pot să fie retincenti la informaţia depre undele electro-magnetice. Spre exemplu, dacă am sta în radiaţie solară, ne-am arde pielea destul de repede. Ne dăm seama de expunere!

Expunerea la radiaţiile ultraviolete ale soarelui e cumulativă. În timp, se poate ajunge la cancer de piele, mai precis. La fel se întâmplă şi în cazul undelor electromagnetice, dar aici reculul priveşte sistemul nervos şi hormonii.

Indicele SAR măsoară energia electro-magnetică absorbită de un organism. Valoarea o regăsiţi declarată pe orice telefon mobil. În privinţa dispozitivelor WIFI, lucrurile nu sunt atât de transparente: nu scrie pe router. De aceea, trebuie să înţelegeţi precauţiile. Opriţi dispozitivele noaptea sau când nu aveţi nevoie de ele.

Mai puteţi face un calcul simplu. Puterea radiaţiei electromegnetice scade proportional cu pătratul distanţei. Adică, dacă vă aflaţi la 10 metri de router, radiaţiile sunt mai slabe de 100 de ori.

Noua tehnologie 5G aduce, în prim plan, mai mult ca oricând, dezbaterea asupra sănătăţii. Printre multe altele, ne alegem cu un internet mai rapid, scăpăm de cabluri şi de restricţii. Aceste noi lungimi de unda vor presupune însă montarea mai multor antene în oraşe. Vom şi fi mai tare bombardaţi de unde electromagnetice. Aici apar şi temerile. Potrivit portalului Androidauthority, 180 de oameni de ştiinţă din mai multe ţări au cerut, în toamna lui 2017, că Uniunea Europeană să amâne introducerea standardului până când efectele asupra sănătăţii vor fi studiate în detaliu. În prezent, încă nu avem dovezi concrete ale unor presupuse efecte negative.

Premiul Nobel în medicină, câștigat de Katalin Kariko și Drew Weissman pentru vaccinurile ARN mesager eficiente împotriva Covid-19

Katalin Kariko şi Drew Weissman au fost desemnaţi, luni, laureaţii premiului Nobel pentru medicină pe anul 2023, potrivit site-ului nobelprize.org.

Cei doi au câștigat Nobelul „pentru descoperirile lor privind modificările bazelor de nucleotide care au permis dezvoltarea unor vaccinuri ARN mesager eficiente împotriva COVID-19”, a anunţat Thomas Perlmann, secretar general al Comitetului Nobel la sediul Institutului Karolinska din Stockholm, Suedia.

Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină deschide seria acestor distincţii, atribuite în fiecare an la începutul lunii octombrie.

În 2022, premiul Nobel pentru medicină a fost atribuit paleogeneticianul suedez Svante Pääbo pentru descoperirile sale privind genomul hominizilor dispăruţi şi evoluţia umană.

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, aceste premii au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

În 2023, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 11 milioane de coroane suedeze (986.000 de dolari).

După atribuirea premiului pentru medicină, sezonul Nobel continuă cu premiul Nobel pentru fizică, pe 3 octombrie, urmat de premiul pentru chimie, pe 4 octombrie, înainte de mult aşteptatul premiu pentru literatură, pe 5 octombrie, şi de premiul pentru pace, pe 6 octombrie, singurul decernat la Oslo. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat în data de 9 octombrie.

Octombrie este luna internațională a conștientizării cancerului de sân

Incidența de cancer mamar în R. Moldova a fost de 51,5 cazuri la 100.000 de locuitori în anul 2022. Mai concret, este vorba despre 1.307 depistate primar.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, la evidența medicală în anul 2022 se aflau 11.488 de persoane cu cancer de sân, prevalența constituind 452,5 cazuri la 100.000 de oameni.

Totodată, 471 de persoane au decedat de cancer de sân în anul trecut, nivelul de mortalitate fiind de 18,6 decese la 100.000 de persoane și se plasează pe locul 3 din totalitatea deceselor cauzate de cancer.

Luna de conștientizare a cancerului mamar este o campanie anuală de sensibilizare și conștientizare de către populație a importanței măsurilor de prevenire, depistare precoce și îngrijire de calitate a cancerului mamar. Recunoscută ca luna de culoare roz, în această perioadă, femeile sunt îndemnate să acorde mai multă atenție propriei sănătăți, amintind că depistarea la timp în stadiile 1-2 ale bolii, crește rata de succes a vindecării.

Potrivit OMS, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor din întreaga lume, luând viețile a sute de mii de femei în fiecare an și afectând, în mod disproporționat, persoanele din țările cu venituri mici și medii.

Astfel, rata de supraviețuire a cancerului de sân la cinci ani în țările cu venituri mari depășește 90%, comparativ cu 66% în India și 40% în Africa de Sud.

Astăzi marcăm Ziua mondială a inimii

În fiecare an, la data de 29 septembrie marcăm Ziua mondială a inimii. Campania din acest an, cu genericul „Folosește-ți inima, cunoaște-ți inima!”, se axează pe principiul esențial de a ne cunoaște, întâi de toate, inima.

La nivel mondial, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces, anual peste 20 de milioane de oameni mor din cauza afecțiunilor inimii.

Bolile cardiovasculare reprezintă un ansamblu de tulburări ale inimii și ale vaselor sangvine, manifestate prin dureri în piept, respirație îngreunată, transpirații reci, palpitații, senzație de lipsă a aerului (dispnee), oboseală, amorțeală sau edeme.

Afecțiunile inimii pot fi destul de grave, însă adoptarea unui stil de viață sănătos, alimentație echilibrată, activitate fizică și renunțare la fumat pot reduce riscurile apariției complicațiilor. Verificarea periodică a nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale sunt indicii de bază care pot confirma sau infirma probleme ale inimii.

În Republica Moldova persoanele cu probleme cardiovasculare beneficiază gratuit de asistență medicală în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice, dar și de mai multe medicamente compensate, prescrise de medici. Pentru depistarea precoce a afecțiunilor inimii, sunt efectuate gratuit o serie de investigații, care identifică și confirmă maladia.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în anul 2022, mai mult de 756 mii de cetățeni sufereau de afecțiuni ale cordului. Motivele principale rămân a fi diabetul, consumul de tutun și alcool, hipertensiunea arterială, obezitatea.

Respectarea recomandărilor medicilor privind sănătatea inimii pot preveni apariția bolilor cardiovasculare.


Fii responsabil, ai grijă de inima ta!

Piața de produse alimentare EcoLocal Farmers Market se deschide pentru toți doritorii de produse gastronomice autohtone, ecologice și artizanale
Articolul anterior
Cristina Gheiceanu a dezvăluit detalii despre naștere: ,,Ultimele 6-7 ore au fost cele mai intense din viața mea”
Articolul următor