Iată ce trebuie să faceți dacă aveți WI-FI în casă. Avertismentul medicilor despre radiații

Toate târgurile mari de tehnologie, mai nou, pun accentul pe noua eră în comunicare: 5G. Este unul dintre cei mai importanţi paşi pe care omenirea îi face, pentru că viteza cu care se vor mişca lucrurile va creşte şi mai mult. Dar ce se va schimba în vieţile noastre, ce se va întâmpla în locuinţe, cum ne va afecta sănătatea tehnologia 5G și noul Wi-FI?

separator
Pentru asta, mergem la baza sistemului biologic pentru a vedea cum interferează cu creierul nostru, mai ales dacă dormim în aceeaşi încăpere cu dispozitivul care le emite.

Într-un parc, e foarte uşor să pierd semnalul WI-FI şi nu pentru că reţeaua ar avea vreo problemă. Tehnic, e vorba despre o radiaţie electromagnetică, din domeniul microundelor, care interacţionează cu apa conţinută de un organism viu. Apa din copaci, de exemplu, preia o parte din puterea acestora. Gândiţi-vă că la fel se întâmplă şi în cazul apei din organismul uman!

“Microundele din cuptor fac ca molecula de apă să vibreze. Prin vibraţie, energia e transformată în energie termică şi alimentele se încălzesc. De aceea, ca să încălzeşti ceva uscat în microunde e imposibil, ai nevoie de un conţinut de apă. Organismul uman e plin de apă. Aceste efecte apar ca urmare a interacţiei radiaţiilor electro-magnetice, nivel microunde, cu apa conţinută în organism”, afirmă Prof. Dr. Dănuț Ionel Văireanu, pentru stirileprotv.ro.

60 la sută din organismul unui vârstnic îl reprezintă apa. În cazul unui copil, vorbim de 90 de procente. Cei mici sunt din start mai vulnerabili în faţa acestui tip de radiaţii. Primul sfat: nu le puneţi routerul WI-FI în cameră!

De fapt, ideal e să îl închideţi noaptea, dacă aveţi copii, indiferent de încăperea în care dorm.

Analizăm un pic sistemul nervos uman. Între celulele nervoase, informaţia circulă prin impulsuri electrice. “Pe timp de noapte, aceste radiaţii induc în organism anumiţi curenţi, chiar de magnitudine mică, ceea ce perturbă transferul la nivel neuronal. Informaţia transmisă în sistemul nevos se face prin impulsurile electrice. În cazul în care aceşti curenţi sunt de sens invers, organismul are nevoie de resurse energetice să compenseze – imaginaţi-vă că înotaţi într-un râu în sens invers. În loc să avem o noapte liniștită, dimineaţa ne trezim obosiţi fără să ştim. De ce? Pe timp de noapte e o perioadă de repaos, dacă întâlneşti un factor perturbator, încerci fie să te adaptezi, fie suferi. Nu ar trebui să dormin în pat cu inamicul!”, mai spune specialistul.

Copiii au şi cutia craniană mai subţire decât un adult – scutul, este aşadar, mai puţin eficient. Radiaţia electro-magnetică perturbă producţia melatoninei, hormonul care reglează somnul. Expunerea pe termnen lung, zi de zi cu routerul deschis în casă, poate afecta organismul tânăr. Printre consecinţe: hipotiroidism şi obezitate.

Doar în ultimul an, au apărut zeci de studii ştiinţifice care mai subliniază un efect. Sub radiaţia electro-magnetică, calciul din celula umană se scurge. Reacţia se numeşte pompa de calciu inversată. La expunerea permanenta pot apărea, de asemenea, deteriorări ireversibile ale ţesutului.

În ţesutul nervos, cel mai vizibil în zona cerebrală, acest flux inversat de ioni de calciu din interior determină hiper-activitatea copilului. Iată de ce state precum Franţa, Belgia, Israel şi Cipru au interzis Wi-Fi-ul în grădiniţă şi în clasele primare!

Dacă avem deasupra capului un router care emite radiaţie electro-magnetică, iar în jur, sunt şi alte aparate care emit radiaţii electromagnetice. Cum ne dăm seama că abosorbim prea multe? Nu putem! Suntem expuşi al acest tip de radiaţii de prea puţină vreme şi nu avem organe de simț să le percepem. De aceea, cei mai mulţi dintre noi pot să fie retincenti la informaţia depre undele electro-magnetice. Spre exemplu, dacă am sta în radiaţie solară, ne-am arde pielea destul de repede. Ne dăm seama de expunere!

Expunerea la radiaţiile ultraviolete ale soarelui e cumulativă. În timp, se poate ajunge la cancer de piele, mai precis. La fel se întâmplă şi în cazul undelor electromagnetice, dar aici reculul priveşte sistemul nervos şi hormonii.

Indicele SAR măsoară energia electro-magnetică absorbită de un organism. Valoarea o regăsiţi declarată pe orice telefon mobil. În privinţa dispozitivelor WIFI, lucrurile nu sunt atât de transparente: nu scrie pe router. De aceea, trebuie să înţelegeţi precauţiile. Opriţi dispozitivele noaptea sau când nu aveţi nevoie de ele.

Mai puteţi face un calcul simplu. Puterea radiaţiei electromegnetice scade proportional cu pătratul distanţei. Adică, dacă vă aflaţi la 10 metri de router, radiaţiile sunt mai slabe de 100 de ori.

Noua tehnologie 5G aduce, în prim plan, mai mult ca oricând, dezbaterea asupra sănătăţii. Printre multe altele, ne alegem cu un internet mai rapid, scăpăm de cabluri şi de restricţii. Aceste noi lungimi de unda vor presupune însă montarea mai multor antene în oraşe. Vom şi fi mai tare bombardaţi de unde electromagnetice. Aici apar şi temerile. Potrivit portalului Androidauthority, 180 de oameni de ştiinţă din mai multe ţări au cerut, în toamna lui 2017, că Uniunea Europeană să amâne introducerea standardului până când efectele asupra sănătăţii vor fi studiate în detaliu. În prezent, încă nu avem dovezi concrete ale unor presupuse efecte negative.

Piața de produse alimentare EcoLocal Farmers Market se deschide pentru toți doritorii de produse gastronomice autohtone, ecologice și artizanale
Articolul anterior
Cristina Gheiceanu a dezvăluit detalii despre naștere: ,,Ultimele 6-7 ore au fost cele mai intense din viața mea”
Articolul următor
Alte articole interesante