Îi mulţumesc Domnului că am rămas în viaţă!

Un caz şocant care te descumpăneşte şi totodată îţi arată retrospectiva vieţii, de care uneori te plângi sau eşti nemulţumit, fără să preţuieşti lucrurile cu adevărat importante.

separator

 

Incertitudinea te macină şi uiţi uneori cât de frumos poate fi un răsărit de soare. Rutina îţi toceşte sufletul şi nu te mai lasă să crezi că viaţa poate fi şi altfel, te gândeşti că nu ţi se poate întâmpla nimic rău şi pierzi timpul cu fleacuri. Aceste sentimente, pe alocuri contradictorii, le-am trăit când am cunoscut-o pe Mariana Basist.

Viaţa unei domnişoare de 24 ani s-a schimbat radical în 2008. Povestea te cutremură şi totodată te miră curajul şi dragostea de viaţă a acestei eroine.

“Lucram la o mică fabrică aflată în suburbia Chişinăului, când s-a întâmplat accidentul. Un aparat mi-a tăiat mâna stângă şi mi-a luat pielea de pe scalp. Am stat în reanimare 10 zile, am avut intervenţii chirurgicale foarte complicate. Medicii s-au luptat pentru viaţa mea, la operaţie au asistat 30 de persoane. Pe cap mi s-a pus piele de la picioare.

Momentul de trecere de la o viaţă normală la una cu regim special, m-a debusolat, m-a revoltat, am plâns zile întregi. O perioadă am dus o luptă interioară, însă, dragostea de viaţă m-a ajutat să găsesc calea spre Dumnezeu, echilibrul sufletesc, curajul de a trece peste greutăţi, nădejdea că mâine va fi mai bine şi gândul că toate pot reveni la normal.”

Un stat cu handicap, pe care ne facem că nu-l vedem

“Statul mi-a oferit pentru gradul II de invaliditate (aşa a determinat comisia de experţi medicali, că eu pot să lucrez, mai am o mână şi sunt tânără) pensia de 500 lei. Aceşti bani nu-mi ajungeau nici pentru deplasare la Chişinău, pe care trebuie s-o fac în fiecare săptămână. Sunt originară din Ţânţăreni, Teleneşti şi în fiecare sâmbătă trebuie să mă vadă medicii, iar cheltuielile de drum sunt mari.

Şi atunci am hotărât s-o iau de la capăt. M-am întors înapoi la locul meu de muncă, desigur nu depun efort mare ca mai înainte, în schimb, câştig 1000 lei.

Ce-i drept, nu pot să fac minuni cu aceşti bani, când spun minuni mă refer la o proteză pe care mi-o doresc, ca să-mi uşureze existenţa. Medicii spun că la noi nu se fac proteze de care am eu nevoie, doar în afară ţării.”

Am întrebat-o unde se găsesc şi mi-a răspuns că nici nu s-a interesat,  pentru că nu are bani. Are o proteză de formă care mai mult o deranjează, pentru că fiind rigidă, îi provoacă durere. Dar trebuie s-o poarte, că să atragă mai puţin atenţia celor din jur. Mai greu e vara, că este obligată să poarte bluză când e foarte căld, ca să acopere proteza incomodă. Apoi mi-a povestit despre durerile de la mâna stângă, care o chinuie noaptea şi care revin constant ca şi durerile de cap. La cea mai mică atingere îşi poate răni pielea de pe cap. Când am întrebat-o dacă are o relaţie, iată ce mi-a spus:

“Aveam o relaţie de ceva timp, înainte de accident.  Trebuia să ne căsătorim, dar după întâmplarea nefericită am fost părăsită. A fost spre binele meu, pentru că prietenul pe care îl aveam de ani şi care mi-a fost alături când mi-a fost cel  mai greu, m-a cerut în căsătorie. Ne vom căsători în toamnă.”

Povestind, faţa i s-a luminat ca şi când viaţa ei a revenit la normal, coşmarul a dispărut şi finalul nu poate fi decât unul fericit.

“Trebuie să ai răbdare, pentru că Dumnezeu îi iubeşte pe oameni şi are grijă de ei. Cred că norocul nu m-a părăsit definitiv, cât despre proteză – o voi avea într-o zi, în rest mulţumesc lui Dumnezeu că m-a lăsat în viaţă!”

Text: Snejana Ţugui

 

Astăzi este marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului! Ce trebuie să faci pentru a reduce riscul apariției maladiei: Vezi 6 măsuri importante!

Anual, la 4 februarie este marcată Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, o inițiativă globală a Uniunii pentru Controlul Internațional al Cancerului, pentru generarea schimbării și mobilizarea acțiunilor, prin construirea de alianțe mai puternice intersectoriale și noi colaborări pentru reducerea poverii cancerului la nivel global.

Cancerul Pulmonar: cum se depistează cauza celor mai multe decese!

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial, reprezentând aproape 1 din 6 decese la nivel global. În Regiunea Europeană, în anul 2022, s-au înregistrat aproximativ 2,7 milioane de persoane cu cancer și peste 1,3 milioane de decese, indicele mortalității fiind mai mare la bărbați, decât la femei.

La bărbați, cele mai des întâlnite tipuri de cancer au fost: cancerul de prostată (23%), cancerul pulmonar (14%) și cancerul colorectal (13%), iar la femei predomină cancerul de sân (29%), urmat de cancerul colorectal (12%) și cancerul pulmonar (9%).  De menționat, că cancerul de sân rămâne principala cauză de deces printre femei, cu aproximativ 95 mii de decese în 2020, reprezentând 17% din totalul deceselor provocate de această boală.

Mai puțin de 15% din țările cu venituri mici au servicii de tratament al cancerului disponibile (comparativ cu 90% din țările cu venituri mari).

În țara noastră, maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză a mortalităţii  după maladiile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul de sănătate. Mortalitatea totală prin tumori în anul 2021 a constituit 220,7 cazuri la 100 mii locuitori (bărbați – 275,1, femei – 171,2).

În 2021, cele mai diagnosticate tumori maligne în Republica Moldova au fost cancerul mamar, colorectal, de prostată, al pielii și traheei care au însumat în total 52,6% din numărul total de tumori maligne.

O treime din decesele prin cancer sunt provocate de consumul de tutun, indicele masei corporale mărit, consumul de alcool, consumul mic de fructe și legume și lipsa activității fizice.

De asemenea, virusurile hepatitei B și C, papilomavirusul uman (HPV), ș.a. cresc substanțial riscul de cancer, cum ar fi cancerul de col uterin și de ficat. Până la 3,7 milioane de vieți ar putea fi salvate în fiecare an prin strategii adecvate de prevenire, depistare precoce și tratament calitativ în timp util.

Puteți reduce riscul apariției cancerului prin:

— Evitarea consumului de tutun și a consumului de alcool;

— Abordarea unei alimentații sănătoase și menținerea greutății corporale optime;

— Efectuarea regulată a activității fizice;

— Vaccinarea împotriva HPV și a Hepatitei B;

— Evitarea expunerii la radiațiile ultraviolete și ionizante;

— Limitarea expunerii la poluarea aerului exterior și a celui interior.

OMS/Europa enumeră prevenirea primară, depistarea precoce și cercetarea, inclusiv cea comportamentală drept factori-cheie pentru dezvoltarea unei strategii eficiente de sănătate publică pentru controlul cancerului.

Medici din Moldova au reușit să replanteze mâna stângă, cu recuperarea a 90% din funcții și a sensibilității, unui tânăr în vârstă de 18 ani

O echipă de medici de la IMSP Institutul de Medicină Urgentă a reușit să să replanteze mâna stângă, cu recuperarea a 90% din funcții și a sensibilității, lui David Prutean în vârstă de 18 ani, din orașul Ștefan Vodă. Tânărul a suferit o traumă în urma unui accident rutier grav în 2014, când avea 10 ani. Atunci, el a fost diagnosticat cu amputația traumatică prin zmulgere a membrului superior stâng la nivelul 3/superior a brațului.

Echipa de medici: Anatolie Calistru, Igor Șapovalov, Vladislav Gladun, Maxim Țarălungă.

Tipuri de intervenții de recuperare: 1. Reimplantarea osteosinteză; sutura vas magistral; Sutura nervilor; Sutura mușchilor. 2. Autodermoplastia defectului postfasciotomic a antebrațului. 3. Operații reconstructive pe tendoane.

„După accidentul rutier, fiind consultat pe linia AVIASAN de șeful Secției Microchirurgie IMU dr.,șt.,med., conf.univ. Anatolie Calistru, a fost recomandat conservarea și transportarea corectă la rece în termocontainer a amputatului membrului superior stâng cu reanimobilul.

Totul a derulat cu o viteză impunătoare și, înr-un final, echipa de medici specialiști microchirurgi au reușit reimplantarea mâinii. Prima intervenție a durat în jur de 6 ore, iar celelalte intervenții câte 2, 3 ore.

Timp de mai mulți ani, pacientul fiind minor a fost tratat la Spitalul Clinic de copii V. Ignatenco.

Dupa 7 zile postoperator când viabilitatea segmentului amputat era sigură s-a efectuat autodermoplastia defectului postfasciotomic a antebrațului stâng.

Ulterior, pacientul a fost transportat în Centrul Republican de Microchirurgie IMU unde au fost efectuate un șir de intervenții reconstructive”, se spune în nota emisă de IMSP Institutul de Medicină Urgentă.

David Prutean a adresat mulțumiri medicilor și familiei.

„Vreau să spun un mare mulțumesc medicilor, bunelului și întregii familii care m-au susținut foarte mult. Ei mi-au dat speranța ca să-mi revin, pentru că nu-mi imaginez cum aș fi fără o mână, cum m-aș descurca. Acum pot să ridic greutăți, să duc pachete grele, să ridic haltere, am o viață normală”, a menționat David Prutean.

Instituția medicală a precizat că acum, pacientul poate folosi mâna, mișcările sunt active și sensibilitatea degetelor restabilite, se ocupă intens cu exercițiile fizice.

Un copil cu varicelă hemoragică, „o manifestare rară”, internat în spital. Deosebirea faţă de varicela „obişnuită”

Un copil în vârstă de 7 ani a ajuns la spital cu o formă de varicelă în care veziculele care apar pe corp devin hemoragice, nu cu un lichid transparent cum se întâmplă de regulă.

Varicela la copii: Top 10 informaţii importante şi sfaturi utile pentru  îngrijirea copilului bolnav

„Copilul suferă de varicelă hemoragică, o maladie foarte rară. În cazul băiețelului, boala vine pe fondul unei afecțiuni oncohematologice”, a transmis medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara, într-un comunicat, conform news.ro.

Copilul a fost tansferat la spitalul din Timişoara de la Spitalul Judeţean din Arad, iar „evoluția agravantă a bolii a fost foarte rapidă”.

Medicii au explicat deosebirea „majoră” faţă de varicela „obişnuită” și cea hemoragică.

„Varicela hemoragică are un debut atipic. Cu toţii ştim că varicela se manifestă printr-o erupţie pe piele, cutanată, sub formă de vezicule. Erupţia apare iniţial la nivelul pielii păroase a capului, după care se extinde pe tot corpul. În aceste vezicule este sânge. Astfel, apar echimozele cutanate şi apoi sângerări ale mucoaselor. Ceea ce s-a întâmplat şi în cazul pacientului internat în spitalul nostru”, a explicat Adelina Marinescu, medic specialist boli infecţioase la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara.

Medicii au precizat că starea de sănătate a micuțului s-a îmbunătăţit semnificativ, nu au mai apărut alte erupții, iar cele vechi încep să se transforme în cruste.

Medicii au atras atenția că în ultimele săptămâni au avut aproximativ 6-7 cazuri de varicelă pe săptămână.

„Pacienţii nu au avut însă forme grave, aşa că nu au necesitat internare. Complicaţiile apar de obicei la sugari, la femeile însărcinate, la persoane imunodeprimate, cu imunitate scăzută din cauza unor tratamente sau a unor afecţiuni”, au mai spus reprezentanții de la „Victor Babeș”.

Mersul pe jos face piciorul frumos!
Articolul anterior
Fii originală în această primăvară!
Articolul următor