Imagini spectaculoase. O călătorie în interiorul corpului uman poți face doar la Muzeul Corpus din Olanda

Cine a spus că numai într-un basm sau într-un film fantastic poți vedea o persoană ce intră în corpul uriaș al unui om și iese afară nevătămată? ,,Corpus Science Museum” din Olanda este singurul muzeu din lume ce oferă posibilitatea unei călătorii fantastice în corpul uman. 

separator
,,Muzeul Corpului” este creat atât de realist încât vizitatorii rămân uluiți. Chiar de la ușă ai șansa să intri în corpul uman și poți merge prin toate părțile unui organism uriaș.Muzeul, situat în orașul Leiden, lângă capitala Olandei (aproximativ 40 de minute cu mașina de la Amsterdam și o oră cu autobuzul), este greu de ratat. Chiar de departe, poți vedea o figurină uriașă sub forma unei persoane așezate, ca și cum ar fi încorporată într-o clădire modernă înaltă. Și intrarea în muzeu este situată la genunchiul acestei sculpturi uriașe, după care trebuie să urci pe o scară specială.Spectacolul nu este pentru cei slabi de inimă. În interiorul muzeului, de fapt, un întreg oraș, format din diferite părți ale corpului, te poți plimba , dacă ai nervi puternici.

Pornind de la femur și observând formarea de celule albe din sânge și celule roșii din sânge, călătorii trec treptat mai departe. În total, în timpul călătoriei, urci șapte etaje, adică părți ale unei persoane gigantice.Fiecare organ este reprezentat atât de realist încât chiar devine înfricoșător. Cu toate acestea, pentru studenții de la medicină sau elevii pasionați de știință, biologie și fiziologie umană, excursia este o adevărată revelație. Vizitatorul se simte ca un mic gândac, călătorind de-a lungul „coridoarelor” unui om gigant artificial și urmărind cum circulă sângele, cum funcționează tractul digestiv și bate inima gigantică. Aparatul auditiv, mușchii, corzile vocale, oasele, dinții – toate acestea pot fi studiate în detaliu.Lucrarea fiecărui organ este difuzată pe monitoare și este însoțită de sunete reale. În unele cazuri, activitatea organelor este prezentată nu numai vizual, ci și olfactiv. Cu ajutorul ochelarilor speciali, această excursie este o călătorie în format 5D.În Muzeul Corpului se poate vedea chiar cum se naște un om și cum se dezvoltă fătul în uter, deoarece omul de oțel în interiorul căruia turiștii călătoresc, potrivit creatorilor, este o femeie.

Apropo, în timp ce călătoresc în interiorul corpului, vizitatorii pot vedea clar ce obiceiuri proaste au un impact negativ asupra organelor și sistemelor și înțeleg că, de fapt, acest mecanism aparent puternic, organismul uman, este destul de fragil. Punctul final al călătoriei, printr-un imens organism artificial, este creierul uman cu neuroni foarte reali. Creierul uriaș, ca și alte „exponate” ale muzeului, poate fi atins.

Ce altceva trebuie să știi despre muzeu?

Dezvoltarea proiectului muzeului a durat 12 ani, după care construcția însăși a durat aproape doi ani. Iar realizarea acestei idei incredibile a costat mai mult de 30 de milioane de dolari. Înălțimea clădirii este de aproximativ 35 de metri. Biletele pot fi comandate prin Internet sau cumpărate la casetele muzeului, dar organizatorii îi sfătuiesc pe vizitatori să le achiziționeze în avans, deoarece sunt prea mulți oameni care doresc să intre în lumea fascinantă numită „om”.

Copiii sub 6 ani nu sunt lăsați să intre în muzeu, ceea ce este logic. Poți afla detalii pe pagina muzeului.

Crește alarmant numărul îmbolnăvirilor de gripă! Unde sunt înregistrate cele mai multe cazuri

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă monitorizarea situației epidemiologice prin gripa sezonieră, infecțiile acute ale căilor superioare (IACRS) și circulația virusurilor gripale.

În perioada 28.11.2022- 04.12.2022 (săptămâna 48/2022), morbiditatea prin IACRS s-a aflat la nivelul de intensitate joasă, atestându-se o creștere cu 14,8% în comparație cu săptămâna precedentă și o creștere cu 70,1% în comparație cu aceeași perioadă a sezonului precedent (săptămâna 48/2021) și a constituit 369,32 cazuri la 100 mii populație. În total, au fost înregistrate 9961 de cazuri de IACRS, majoritatea fiind la copii – 66,1%.

Pe parcursul săptămânii 48/2022, au fost înregistrate 44 de cazuri de gripă sezonieră (mun. Chișinău — 18, Bălți — 6 și Fălești — 7, Briceni — 5, Edineț — 3, Sîngerei — 2 și cîte un caz în Glodeni, Ocnița și Orhei).

De la începutul perioadei de monitorizare (03.10 – 04.12.2022, săptămânile 40/2022-48/2022) au fost înregistrate, în total: 75 cazuri gripă; 62953 cazuri — IACRS; 3279 cazuri — SARI.

În prezent, continuă procesul de imunizare împotriva gripei sezoniere în instituțiile medico-sanitare publice din țară. Din numărul total de doze disponibile au fost utilizate 70,9%.

Vaccinul este administrat, în mod prioritar, persoanelor din grupele de risc, celor cu maladii cronice și imunitate compromisă, gravidelor, etc. Dacă faceți parte din grupele de risc, adresați-vă medicului de familie pentru a beneficia de vaccin antigripal gratuit.

Menționăm că vaccinul antigripal poate fi utilizat simultan cu vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2.

Totodată, ANSP recomandă respectarea măsurilor de profilaxie nespecifică (respectarea distanței fizice, igienei personale, igienei tusei, igienei locuinței, igienei și dezinfecției mâinilor, adresarea la medic la apariția simptoamelor compatibile cu gripa și IACRS, evitarea locurilor aglomerate, purtarea măștilor în transport, în locurile aglolerate, etc)  și vaccinarea antigripală.

Medic: ,,Medicamentele care scad febra, scad și producția de anticorpi și prelungesc durata de boală”

Febra este un simptom neplăcut pe care ne dorim să îl combatem în orice episod de răceală sau viroză. Totuși, medicii ne sfătuiesc să nu apelăm la medicamente antitermice decât în anumite cazuri, și asta deoarece febra stimulează imunitatea și producerea de anticorpi, având rol de vindecare.

Adulții suportă mai greu febra decât cei mici.

În cele mai frecvente cazuri, adulții vor lua antipiretice în cazul febrei de peste 39 de grade, mai cu seamă din cauza inconfortului pe care aceasta o creează.

Însă, atenție!

Nu lua medicamente în primele 6 ore de febră, atunci când se formează mulți anticorpi.

Pacienţii cu febră de peste 38,5 grade Celsius ar trebui să îşi administreze medicamente antipiretice după circa şase ore de la creşterea temperaturii corporale, conform unui studiu efectuat recent de oameni de ştiinţă din China.

Febra stimulează imunitatea și producerea de anticorpi

Potrivit cercetătorilor, febra ar ajuta la stimularea mecanismelor imunitare ale corpului în lupta cu infecţiile cauzate de agenţi patogeni.

Proteina Hsp90 din celulele imunitare poate fi stimulată când temperatura corporală depăşeşte 38,5 grade Celsius. Aceasta se va lega ulterior la membrana celulară şi se va asocia cu integrina alfa4 pentru a accelera accesul celulelor imunitare la locul infecţiei în vederea eliminării agentului patogen, se arată în studiul publicat în jurnalul ştiinţific Immunity.

Febra favorizează vindecarea

Febra este un efect al infecţiilor, virale sau microbiene, fenomen de apărare a organismului care favorizează vindecarea. Astfel, nu trebuie combătută atât timp cât nu atinge valori mai mari de 38,5 grade Celsius”, avertizează Rodica Nanu, medic pediatru.

Graţie capacităţii naturale de termoreglare a organismului, febra nu va creşte până la niveluri periculoase. Foarte rar, temperatura trece de 41 de grade în cazul infecţiilor virale. Când febra trece însă de 42 de grade Celsius, există risc de convulsii, în special la copii.

Însă, convulsiile apar doar când temperatura creşte brusc, nu din cauza febrei prelungite, şi nu durează mai mult de cinci minute. “În cazul în care febra trece de 42 de grade, atunci este pericol de convulsii care pot afecta creierul”, adaugă medicul pediatru Rodica Nanu.

În cazul copiilor foarte mici, la care reglarea temperaturii corpului e mai deficitară, este bine ca în caz de febră să se ceară sfatul pediatrului.

„Deși mulți pacienți se îngrijorează că febra în sine poate fi periculoasă, creșterile tranzitorii ușoare sau medii ale temperaturii până la 38-39 de grade Celsius, cauzate de majoritatea infecțiilor acute, sunt bine tolerate de adulții sănătoși,“, afirmă doctorul Rareș Simu.

Medicamentele care scad febra, scad și producția de anticorpi

“Priveşte şi nu trata, în primă fază”, este regula de bază în ceea ce priveşte febra, dar şi cea mai puţin respectată. Dezavantajele medicaţiei depăşesc avantajele. Medicamentele sunt menite să ofere doar mai mult confort.

În cazul în care febra trece de valoarea de 38,5 grade Celsius, este recomandat doar paracetamol, fără depăşirea celor 4 doze specificate în prospect.

Sfat: în caz de disconfort, administrează doze mici de antipiretice, înjumătățite, astfel încât să menții febra ușor ridicată și să ajuți organismul să lupte cu infecția.

,,Dacă febra continuă să crească și cauzează disconfort, se recomandă alternarea paracetamolului cu ibupropfen, sirop sau supozitoare, la un interval de 3-4 ore conform dozei recomandate pe ambalaj”, a completat pediatrul Rodica Nanu.

Vestea proastă este că suprimarea febrei cu medicamente înseamnă un timp de vindecare a infecţiei mai lung. Studiile efectuate de-a lungul timpului au demonstrat că aceste medicamente suprimă, odată cu febra, şi producţia de anticorpi.

în general, se consideră că febra trebuie tratată la valori mai mari de 38,5-39 de grade Celsius, mai ales în cazul copilului mic, sub 3 ani. De asemenea, este indicat să se trateze febra în cazul pacienților cu risc crescut, inclusiv la adulții cu insuficiență cardiacă sau pulmonară.

sursa

Covid-19 în Moldova: Câte cazuri au fost înregistrate în ultima săptămână

În ultima săptămână, un număr de 329 de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost înregistrate pe teritoriul țării.

Members of The Lancet COVID Commission Task Force on the Origins of  SARS-CoV-2 Named - EcoHealth Alliance

Potrivit Ministerului Sănătății, în aceeași perioadă, au fost efectuate 17 551 de teste și s-au înregistrat două decese.

Tot în ultima săptămână, 390 de persoane și-au administrat prima doză de vaccin anti-Covid, iar 1 450 și-au făcut doza trei. În total, până în prezent, 1 073 712 persoane au fost vaccinate cu schema completă.

Începând cu luna iulie, cetățenii își pot administra doza Booster 2 de vaccin împotriva COVID-19. Totodată, este posibilă imunizarea copiilor ce au împlinit vârsta de 12 ani.

Victoria Lopyreva a devenit mamă. Vedeta din Rusia a născut în Miami
Articolul anterior
Un cadou cu umor de Ziua Îndrăgostiților de la Comedy Zebra Show. Vezi video!
Articolul următor