Organismul uman conţine calciu mai mult decât orice alt mineral. 90% din acest mineral esenţial este concentrat în oase şi dinţi. De asemenea, este prezent în sânge într-o cantitate mai mică, dar esenţială pentru prevenirea hemoragiei. La fel de necesar este şi pentru nervi şi muşchi, insuficienţa acestuia provoacă iritabilitate şi spasme musculare, care duc la crampe. Nici muşchii inimii nu funcţionează corespunzător dacă există o carenţă de calciu, ceea ce poate duce la complicaţii severe.
Calciul conferă rezistenţă şi fermitate structurii osoase a organismului. Pentru o absorbţie mai bună a Calciului е nevoie de vitamina D, iar atunci când există o deficienţă a Calciului sau vitaminei D, se produce un dezechilibru serios în organism, care afectează o serie de organe.
După vârsta de 30 de ani, în organizm se declanşează un proces firesc de îmbătrânire, care duce uneori la apariţia osteoporozei. Statistic vorbind ”femeile sunt afectate de osteoporoză de patru ori mai mult decât bărbaţii”, informează Asociaţia de Combatere a Osteoporozei din Republica Moldova. Iar odată cu întreruperea ciclului menstrual (menopauza), la femei creşte riscul de instalare a osteoporozei prin tasarea vertebrelor, astfel se majorează doza zilnică necesară de Calciu de la 1000 mg la 1500 mg în perioada de menopauză.
Osteoporoza se manifesta clinic prin apariția unei dureri osoase la nivelul coloanei vertebrale, a șoldului sau membrelor inferioare, fără semne de inflamație articulară, care apar în timpul nopţii, oboseală la mers sau după ortostatism prelungit. De multe ori această boală devine vizibilă direct prin complicații, adică prin fracturile osoase apărute după traumatisme minore, căderi aparent fără gravitate (ex. de pe scaun, de pe trepte) – fractură de col femural, loviri de obiecte dure (masă, perete) – fracturile de antebraț, mână sau degete. Aceste fracturi ce survin pe os patologic sunt urmate de refacere greoaie a osului.
Deaceea femeile tinere trebuie să se preocupe de prevenirea acestei boli, să consume alimente bogate în calciu şi vitamina D, să practice regulat exerciţiile fizice şi să facă băi de soare.
Alimentele care conţin calciu sunt produsele lactate, ouăle, legumele verzi şi peştele. Uneori chiar dacă aportul de calciu este conform normei, el nu se absoarbe, din diverse motive: lipsa vitaminei D, intervenţii chirurgicale a sistemului gastrointestinal, anumite tratamente medicamentoase sau din cauza fumatului şi alcoolului care blochează absorbţia acestui mineral.
Se recomandă corecţia deficitului de Calciu şi Vitamina D înainte, de a începe tratamentul medicamentos al osteoporozei.
Nițelea Sergiu,
Medic traumatolog-ortoped
Tratament în cazul deficienţei de calciu şi vitamina D – IDEOS
Unul din preparatele indicate pentru terapie adjuvantă în carenţa de calciu este IDEOS – comprimate care conţin carbonat de calciu 1.25 gr (ce corespunde cu 500 mg de calciu) şi colecalciferol (vitamina D3, 400 UI). Este un preparat combinat, care restabileşte nivelul de calciu şi vitamina D în organism şi creşte densitatea osoasă, conferind rezistenţă sistemului osos. Este indicat în perioada de menopauză şi în osteoporoză, persoanelor cu necesitatea crescută de calciu şi vitamina D, deoarece necesitatea de calciu în această perioadă se majorează, iar absorbţia de calciu în intestin scade.
Vitamina D3 contribuie la majorarea absorbţiei Calciului în intestin şi asigură mineralizarea ţesutului osos. IDEOS este indicat în profilaxia şi tratamentul osteoporozei şi în profilaxia fracturilor, inclusiv în carenţa de calciu la persoanele în vârstă.
Pentru informaţie suplimentară consultaţi medicul sau farmacistul
IDEOS – ”os ideal” şi bătrâneţe fără griji!
22 Avenue Aristide Briand 94110 Arcuel – France