Importanţa calciului în prevenirea osteoporozei

Organismul uman conţine calciu mai mult decât orice alt mineral. 90% din acest mineral esenţial este concentrat în oase şi dinţi. De asemenea, este prezent în sânge într-o cantitate mai mică, dar esenţială pentru prevenirea hemoragiei. La fel de necesar este şi pentru nervi şi muşchi, insuficienţa acestuia provoacă iritabilitate şi spasme musculare, care duc la crampe. Nici muşchii inimii nu funcţionează corespunzător dacă există o carenţă de calciu, ceea ce poate duce la complicaţii severe.

separator

Lait-PoissonCalciul conferă rezistenţă şi fermitate structurii osoase a organismului. Pentru o absorbţie mai bună a Calciului е nevoie de vitamina D, iar atunci când există o deficienţă a Calciului sau vitaminei D, se produce un dezechilibru serios în organism, care afectează o serie de organe.

După vârsta de 30 de ani, în organizm se declanşează un proces firesc de îmbătrânire, care duce uneori la apariţia osteoporozei.  Statistic vorbind ”femeile sunt afectate de osteoporoză de patru ori mai mult decât bărbaţii”, informează Asociaţia de Combatere a Osteoporozei din Republica Moldova. Iar odată cu întreruperea ciclului menstrual (menopauza),  la femei creşte riscul de instalare a osteoporozei prin tasarea vertebrelor, astfel se majorează doza zilnică necesară de Calciu de la 1000 mg la  1500 mg în perioada de menopauză.

Osteoporoza se manifesta clinic prin apariția unei dureri osoase la nivelul coloanei vertebrale, a șoldului sau membrelor inferioare, fără semne de inflamație articulară, care apar în timpul nopţii, oboseală la mers sau după ortostatism prelungit. De multe ori această boală devine vizibilă direct prin complicații, adică prin fracturile osoase apărute după traumatisme minore, căderi aparent fără gravitate (ex. de pe scaun, de pe trepte) – fractură de col femural, loviri de obiecte dure (masă, perete) – fracturile de antebraț, mână sau degete. Aceste fracturi ce survin pe os patologic sunt urmate de refacere greoaie a osului.

Deaceea  femeile tinere trebuie să se preocupe de prevenirea acestei boli, să consume alimente bogate în calciu şi vitamina D, să practice regulat exerciţiile fizice şi să facă băi de soare.

Alimentele care conţin calciu sunt produsele lactate, ouăle, legumele verzi şi peştele. Uneori chiar dacă aportul de calciu este conform normei, el nu se absoarbe, din diverse motive: lipsa vitaminei D, intervenţii chirurgicale a sistemului gastrointestinal, anumite tratamente medicamentoase sau din cauza fumatului şi alcoolului care  blochează absorbţia acestui mineral.

Se recomandă corecţia deficitului de Calciu şi Vitamina D înainte, de a începe tratamentul medicamentos al osteoporozei.

Nițelea Sergiu,
Medic traumatolog-ortoped

Tratament în cazul deficienţei de calciu şi vitamina D – IDEOS

Unul din preparatele indicate pentru terapie adjuvantă în carenţa de calciu este IDEOS – comprimate care conţin carbonat de calciu 1.25 gr (ce corespunde cu 500 mg de calciu) şi colecalciferol (vitamina D3, 400 UI). Este un preparat combinat, care restabileşte nivelul de calciu şi vitamina D în organism şi creşte densitatea osoasă, conferind rezistenţă sistemului osos. Este indicat în perioada de menopauză şi în osteoporoză, persoanelor cu necesitatea crescută de calciu şi vitamina D, deoarece necesitatea de calciu în această perioadă se majorează, iar absorbţia de calciu în intestin scade.

InotehVitamina D3 contribuie la majorarea absorbţiei Calciului în intestin şi asigură mineralizarea ţesutului osos.  IDEOS este indicat în profilaxia şi  tratamentul osteoporozei şi în profilaxia fracturilor, inclusiv în carenţa de calciu la persoanele în vârstă.

Pentru informaţie suplimentară consultaţi medicul sau farmacistul

IDEOS – ”os ideal” şi bătrâneţe fără griji!

LABORATOIRE INNOTECH INTERNATIONAL
22 Avenue Aristide Briand 94110 Arcuel – France

În Moldova au fost confirmate încă 7 cazuri de gripă

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează că alte șapte cazuri de gripă sezonieră au fost confirmate prin metoda de laborator și clinico-epidemiologică.

Cât durează simptomele de răceală - Stiri din Medicină și Sănătate

Potrivit ANSP, acestea au fost înregistrate în perioada 14-20 noiembrie 2022, în Chișinău – 4, Bălți – 1, Edineț – 1, Sângerei – 1.

Cazurile au fost depistate în urma investigării a 399 de probe, de la persoane cu semne compatibile cu gripa sezonieră și infecții respiratorii virale acute. 

În total, de la începutul monitorizării situației epidemiologice privind gripa sezonieră, infecțiile acute ale căilor superioare (IACRS) și circulația virusurilor gripale, au fost înregistrate 15 cazuri de gripă sezonieră (Chișinău – 8, Bălți – 3, Fălești – 2, Edineț – 1 și Sângerei – 1).

Tot în perioada sus-menționată, morbiditatea prin IACRS a înregistrat creșteri față de săptămâna precedentă (de 12,8%) și în comparație cu perioada similară a sezonului anterior (42,8%), constituind 287,29 cazuri la 100 de mii populație. În total, au fost înregistrate 7.481 de cazuri de IACRS, majoritatea fiind la copii – 68,2%.

În prezent, în instituțiile medico-sanitare publice din țară continuă procesul de imunizare împotriva gripei. ANSP reiterează că vaccinul antigripal poate fi utilizat simultan cu vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2.

Pentru evitarea îmbolnăvirilor sau depistarea precoce, în sezonul gripal se recomandă respectarea măsurilor de profilaxie nespecifice, inclusiv: evitarea contactului bolnavilor cu persoanele cu risc sporit de infectare: femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat, obezitate etc.; folosirea măştilor de protecţie; respectarea distanței fizice; igiena personală; igiena și dezinfecția mâinilor; acoperirea gurii şi a nasului cu şerveţele de unică folosinţă în timpul tusei şi strănutului; igiena locuinței; adresarea la medic la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa, IACRS şi SARI.

Un virus vechi de 48.500 de ani a fost reînviat. Ce este pandoravirusul și ce spun specialiștii despre această infecție

Pandoravirus, un virus foarte vechi, care a rămas înghețat timp de 48.500 de ani, a devenit cel mai vechi agent patogen reînviat vreodată. Oamenii de știință nu exclud că virușii expuși de gheața topită ar putea aduce noi infecții în lume.

Un virus vechi de 48500 de ani a fost reinviat Ce este pandoravirusul si ce spun specialistii de o posibila pandemie

Recent, șapte viruși din permafrostul siberian (n.r. strat de sol înghețat permanent) au fost reînviați și replicați în laborator. Printre ei se află și cel mai vechi virus reînviat până acum.

Dintre acești viruși readuși la viață, cel mai tânăr a fost înghețat timp de 27.000 de ani, iar cel mai vechi, numit Pandoravirus Yedoma, a fost înghețat timp de 48.500 de ani, scrie DailyMail.

Acești viruși nu sunt considerați un risc pentru oameni, însă oamenii de știință avertizează că alți viruși expuși de gheața topită ar aduce efecte ”dezastruoase” și pot duce la noi pandemii.

”48.500 de ani este un record mondial”, a declarat Jean-Michel Claverie, virolog care lucrează la Universitatea Aix-Marseille din Franța.

Acest pandoravirus, care a fost numit după cutia Pandorei, este un gen de virus de dimensiuni gigante, descoperit pentru prima dată în 2013 și al doilea ca mărime fizică dintre orice gen viral cunoscut după pitovirus.

Sursa citată mai notează că pandoravirusul are un micrometru lungime și 0,5 micrometru lățime. El este este vizibil cu un microscop cu lumină.

Exemplarul vechi de 48.500 de ani a fost găsit în permafrost la 16 metri sub fundul unui lac în Yukechi Alas (Yakutia), Rusia.

În trecut, profesorul Claverie și echipa sa de cercetători au reînviat doi viruși vechi de 30.000 de ani din permafrost, primul fiind anunțat în anul 2014.

Avertisment al specialiștilor privind virușii înghețați de mult timp: ”Se pot trezi și pot începe să reinfecteze gazdele”

Peste 60% din teritoriul Rusiei este clasificat ca permafrost, adică teren care rămâne permanent înghețat chiar și în lunile de vară.

Odată cu încălzirea globală, pământul începe să se dezghețe, iar la suprafață apar animale și obiecte care au fost înghețate de mii de ani.

Același virolog Jean-Michel Claverie a avertizat, în 2021, cu privire la dovezile care arată că s-ar putea reînvia bacterii din permafrostul adânc.

Cercetătorul a descoperit în acest sens un așa-numit pitovirus. După ce fost dezghețat din permafrost, a început să atace și să omoare amibe.

Deși acesta este inofensiv pentru oameni, profesorul Claverie a spus că demonstrează că virușii înghețați de mult timp se pot ”trezi” și pot începe să reinfecteze gazdele.

sursa

Cel mai scump medicament din lume a fost aprobat în SUA. O doză costă 3,5 milioane de dolari

Cel mai scump medicament din lume va avea prețul de 3,5 milioane de dolari pe tratament. Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a aprobat marți Hemgenix, un nou medicament pentru tratarea hemofiliei, produs de CSL Behring.

medicament

Hemgenix este o terapie genică pentru tratarea adulților cu hemofilie B, o tulburare genetică de sângerare în care oamenii nu produc o proteină necesară pentru a crea cheaguri de sânge. Aproximativ unu din 40.000 de oameni suferă de această boală, dintre care majoritatea sunt bărbați.

Tratamentul tipic necesită perfuzii intravenoase regulate, pentru a menține niveluri suficiente ale factorului de coagulare lipsă sau deficitar, dar noua terapie constă într-o singură perfuzie.

„Terapia genică pentru hemofilie este la orizont de mai bine de două decenii. În ciuda progreselor în tratamentul hemofiliei, prevenirea și tratamentul episoadelor de sângerare pot avea un impact negativ asupra calității vieții indivizilor”, a spus Dr. Peter Marks, directorul Centrului de Evaluare și Cercetare Biologică al FDA, într-un comunicat citat de CNN.

„Aprobarea de astăzi oferă o nouă opțiune de tratament pentru pacienții cu hemofilie B și reprezintă un progres important în dezvoltarea de terapii inovatoare pentru cei care se confruntă cu povara mare asociată cu această formă de hemofilie”, a mai spus el.

Peşte italian cu roşii
Articolul anterior
Ritualul matinal de frumuseţe al Mirandei Kerr
Articolul următor