În Moldova, se înregistrează cazuri frecvente de intoxicație cu mercur în rândul copiilor

Probabil fiecare are sau a avut în trusa medicală de acasă un termometru ce conține 2 g de mercur, care, pe lângă utilitatea sa în calitate de dispozitiv medical, poate deveni un adevărat pericol având consecințe grave pentru sănătatea populației, mai cu seamă a copiilor.

separator
Specialiștii ANSP (Agenția Națională pentru Sănătate Publică) atenționează că mercurul este un metal toxic, în special atunci când intră în contact cu organismul uman, fie pe cale respiratorie sub formă de gaze, fie pe cale cutanată sau digestivă, sub formă lichidă. În ultima perioadă, se constată o majorare a numărului de intoxicații cu astfel de metal, fapt ce denotă lipsa conștientizării populației cu privire la impactul negativ posibil al mercurului asupra stării de sănătate. Anual, ANSP înregistrează de la 5 până la 10 cazuri de intoxicații cu mercur, majoritatea fiind în rândul copiilor.

Mercurul (Hg):

– este periculos pentru om sub orice formă și în orice concentrație;

– provoacă intoxicații prin inhalarea vaporilor sau absorbție prin piele;

– afectează sistemul nervos, renal și gastrointestinal;

– trece din stare lichidă în stare gazoasă la temperatura mai mare de +18ᴼC.

Copiii sunt dotați de la natură cu pasiune pentru cunoaștere, iar prin curiozitatea lor naturală, accidental pot face intoxicații cu diverse substanțe chimice, cu un nivel diferit de toxicitate. Organismul copiilor este în proces de creștere și dezvoltare, fapt prin care sunt mai sensibili decât adulţii la acțiunea nefastă a mercurului la pătrunderea acestuia în limitele organismului. Este indispensabil să nu lăsați copiii fără supraveghere și să-i limitați accesibilitatea la substanțe chimice sau obiecte care le conțin.

Specialiștii ANSP atenționează că, în cazul spargerii unui termometru cu mercur, este necesar să:

-informați prin telefon Centrul de Sănătate Publică teritorial și solicitați ajutor metodic și Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale poate ajuta să curățiți locul de mercurul scurs din termometru;
-aerisiți încăperea;
-părăsiți încăperea, închideţi uşile și interziceţi accesul;
-îmbrăcați mănuşi de cauciuc ori material plastic dacă încercați să strângeți mercurul;
-în cazul scurgerii pe covor – scoateți covorul cu atenție din odaie sau taiați secţiunea contaminată;
-în final ştergeţi zona cu o cârpă umedă;
-mercurul colectat se plasează într-un vas cu apă;
-adresați-vă specialiștilor din cadrul Agenției de Mediu pentru preluarea acestuia și stocare sigură.
izolați cartonul şi sticla spartă, mănuşile, cârpa şi orice alte haine contaminate în saci dubli;
-tratați suprafața poluată cu soluţie de săpun cu sodă alimentară (40 g săpun şi 50 g de sodă alimentară se dizolvă în 1 litru de apă fiartă răcită) ori permanganat de caliu.

De asemenea, recomandăm adulților să-i supravegheze permanent pe cei mici, să se asigure că nu au la îndemână mijloace ce pot constitui surse de pericol pentru sănătate.

OMS recomandă scurtarea perioadei de izolare din cauza Covid-19

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat o modificare a liniilor directoare privind perioada de izolare pentru persoanele infectate cu COVID-19.

COVID-19: izolarea la domiciliu si carantina | Reginamaria.ro

În prezent, OMS recomandă persoanelor infectate cu virusul Sars-CoV-2 să se izoleze timp de 10 zile dacă au simptome şi timp de cinci zile dacă nu prezintă simptome, transmite agerpres.ro.

Anterior, OMS recomandase 13 zile de izolare pentru persoanele infectate care prezentau simptome şi 10 zile pentru cele asimptomatice.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă, de asemenea, teste rapide antigen pentru persoanele infectate pentru ca acestea să poată vedea dacă infecţia a trecut şi pentru a putea scurta astfel perioada de izolare.

OMS îşi bazează recomandările pe 12 studii la care au participat aproape 3.000 de persoane.

OMS precizează că acestea sunt doar recomandări şi fiecare ţară îşi poate stabili propriile linii directoare.

Dispozitivul medical care detectează țesutul canceros și poate reduce riscul de recidivă, dezvoltat de cercetătorii finlandezi

Cercetătorii finlandezi au dezvoltat un dispozitiv care ajută la identificarea ţesutului canceros în timpul intervenţiilor chirurgicale, ceea ce ar putea să reducă riscul de recidivă a cancerului, a anunţat Universitatea din Finlanda de Est, scrie digi24.ro.

chrurgi in timpul unei operatii

Primele studii clinice pe oameni ale dispozitivului, cunoscut sub numele de monitor de ţesut aspirat, au avut loc la Spitalul Universitar Kuopio.

Monitorul este ataşat la un tub de aspiraţie chirurgical utilizat în mod obişnuit la intervenţiile chirurgicale, prin care ţesutul este îndepărtat. Cu monitorul de ţesut, chirurgul primeşte informaţii aproape în timp real despre conţinutul ţesutului îndepărtat. Dispozitivul identifică ţesutul tumoral cu ajutorul fluorescenţei, relatează Xinhua, citată de Agerpres.

Utilizarea dispozitivului ar urma să îmbunătăţească ratele de îndepărtare a tumorii şi să reducă nevoia de noi intervenţii chirurgicale locale. Această procedură ar conduce la economii şi rezultate mai bune pentru pacienţi, se precizează în comunicat.

„Scopul nostru este de a rafina tehnica până la un standard de aur pentru chirurgia ghidată prin fluorescenţă”, a declarat Antti-Pekka Elomaa, profesor de neurochirurgie experimentală şi preşedinte al Consiliului Marginum.

Tehnica de monitorizare a ţesuturilor a fost dezvoltată de startup-ul finlandez Marginum şi se bazează pe cercetări interdisciplinare efectuate de Universitatea din Finlanda de Est, Departamentul de Neurochirurgie al Spitalului Universitar Kuopio şi Centrul de Microchirurgie din Finlanda de Est.

O substanță chimică prezentă în produse de curățenie și folosită în curățătorii poate cauza Parkinson

Un studiu recent a stabilit că între o substanță chimică folosită în multe produse de curățenie și Parkinson există o legătură clară.

produse de curățenie

Este vorba despre Tricloretilenă (TCE), un solvent utilizat pe scară largă de peste un secol în scopuri industriale, de consum, militare și medicale. Cercetarea a arătat că tricloretilena pătrunde cu ușurință în creier și în țesuturile corpului și duce la pierderea selectivă a celulelor nervoase producătoare de dopamină, un semn distinctiv al bolii Parkinson.

Oamenii pot fi expuși la TCE utilizând un produs care îl are printre ingrediente sau lucrând într-un mediu în care substanța chimică este prezentă. În plus, substanța poate contamina atât aerul, solul, cât și apa, iar efectele pot apărea la ani, chiar zeci de ani distanță.

Studiile anterioare asociază expunerea prelungită la TCE cu un risc crescut de cancer de rinichi, cancer de ficat, limfom non-Hodgkin, dar și avorturi spontane.

Tricloretilena a fost folosită pentru îndepărtarea vopselei, curățarea chimică, decofeinizarea cafelei, curățarea electronicelor și cipurilor computerelor, corectarea greșelilor de tastare atunci când se folosea mașina de scris și anestezierea pacienților.

Chiar dacă utilizarea tricloretilenei s-a redus în timp, substanța este încă folosită pentru degresarea metalelor și curățarea petelor, în curățătorii, avertizează oamenii de știință de la Universitatea Rochester, conform Science Alert. Aceștia cer ca substanța să fie complet interzisă.

În UE și anumite state din SUA, folosirea TCE e restricționată. La nivel mondial, însă, continuă să fie folosită în cantități periculoase, în special în China. Chiar și în teritoriile în care folosirea substanței e interzisă, oamenii tot sunt expuși la ea din cauza contaminării continue a apei și solului, susțin experții din spatele studiului.

„Numărul oamenilor cu boala Parkinson s-a dublat în ultimii 30 de ani. Și, dacă nu vor fi schimbări, se va dubla iar până în 2040,”, avertizează autorii studiului publicat de Journal of Parkinson’s Disease.

sursa

Spitalele din Wuhan sunt aproape goale, în ciuda epidemiei de coronavirus
Articolul anterior
Primul cetățean român a fost depistat pozitiv cu coronavirus
Articolul următor