În Republica Moldova începe imunizarea cu a treia doză de vaccin. Cetățenii care se pot vaccina

Ministerul Sănătății a aprobat imunizarea cu doza booster și a treia doză de vaccin împotriva Covid-19, care va fi posibil de administrat începând cu 29 noiembrie. Anunțul a fost făcut de secretara de stat a Ministerului Sănătății într-o conferință de presă.

Vaccinarea va putea fi efectuată începând cu 29 noiembrie.

,,În primul rând este foarte important să diferențiem ,,doza suplimentară de doza booster”. Doza suplimentară este doza trei, administrată persoanelor sever imunocompromise că parte extinsă a schemei primare de vaccinare. Ne referim la persoanele la care sistemul de apărare nu este suficient de puternic și pentru aceste persoane există dovezi că după aplicarea a două doze de vaccin, ei nu dezvoltă un răspuns imun suficient de puternic că să asigure această protecție. Vorbim despre persoanele imunodeprimate, cărora le administrăm doză suplimentară pentru a spori răspunsul imun. Categoriile respective cuprind pacienții oncologici, pacienții post transplant de organe, pacienți cu imunodeficiente severe, persoane cu infecții HIV/SIDA, în orice stadiu și încă un șir de persoane cu probleme de imunitate”, a declarat Svetlana Nicolăescu, secretar de stat al Ministerului Sănătății.

Doza trei se administrează la un interval de minim 28 de zile, până la 3 luni după finisarea schemei primare de vaccinare, doar la recomandarea medicului și cu același tip de vaccin administrat în schemă primară.

Pe de altă parte, Svetlana Nicolăescu a declarat că ,,doza booster” este de a menține imunitatea și protecția împotriva Covid-19 prin sporirea impulsului imun. Nu se recomandă administrarea dozei booster la populația generală, care nu au careva comorbidități și prezinta un risc foarte mic de a dezvoltă formele severe sau deces. Cei care pot administra această doză sunt: personalul medical, inclusiv farmacistii și medicii rezidenți, persoanele adulte peste 60 de ani, adulții peste 18 ani cu comorbidități, personalul din cadrul centrelor de personal, asistenții sociali, lucrătorii din cadrul instituțiilor de învățământ. Doză se administrează la un interval de cel puțin 6 luni pentru vaccinurile în care schemă primară este cu două doze.”

Secretara de stat anunță că certificatele de vaccinare rămân valide, iar aplicarea dozei booster sau dozei a treia nu afectazea validitatea acestora. 

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a cerut ieri Ministerului Sănătății, emiterea ordinului pentru efectuarea celei de a treia doză de vaccin împotriva Covid-19 în regim de urgență.

Premiul Nobel în medicină, câștigat de Katalin Kariko și Drew Weissman pentru vaccinurile ARN mesager eficiente împotriva Covid-19

Katalin Kariko şi Drew Weissman au fost desemnaţi, luni, laureaţii premiului Nobel pentru medicină pe anul 2023, potrivit site-ului nobelprize.org.

Cei doi au câștigat Nobelul „pentru descoperirile lor privind modificările bazelor de nucleotide care au permis dezvoltarea unor vaccinuri ARN mesager eficiente împotriva COVID-19”, a anunţat Thomas Perlmann, secretar general al Comitetului Nobel la sediul Institutului Karolinska din Stockholm, Suedia.

Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină deschide seria acestor distincţii, atribuite în fiecare an la începutul lunii octombrie.

În 2022, premiul Nobel pentru medicină a fost atribuit paleogeneticianul suedez Svante Pääbo pentru descoperirile sale privind genomul hominizilor dispăruţi şi evoluţia umană.

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, aceste premii au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

În 2023, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 11 milioane de coroane suedeze (986.000 de dolari).

După atribuirea premiului pentru medicină, sezonul Nobel continuă cu premiul Nobel pentru fizică, pe 3 octombrie, urmat de premiul pentru chimie, pe 4 octombrie, înainte de mult aşteptatul premiu pentru literatură, pe 5 octombrie, şi de premiul pentru pace, pe 6 octombrie, singurul decernat la Oslo. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat în data de 9 octombrie.

Octombrie este luna internațională a conștientizării cancerului de sân

Incidența de cancer mamar în R. Moldova a fost de 51,5 cazuri la 100.000 de locuitori în anul 2022. Mai concret, este vorba despre 1.307 depistate primar.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, la evidența medicală în anul 2022 se aflau 11.488 de persoane cu cancer de sân, prevalența constituind 452,5 cazuri la 100.000 de oameni.

Totodată, 471 de persoane au decedat de cancer de sân în anul trecut, nivelul de mortalitate fiind de 18,6 decese la 100.000 de persoane și se plasează pe locul 3 din totalitatea deceselor cauzate de cancer.

Luna de conștientizare a cancerului mamar este o campanie anuală de sensibilizare și conștientizare de către populație a importanței măsurilor de prevenire, depistare precoce și îngrijire de calitate a cancerului mamar. Recunoscută ca luna de culoare roz, în această perioadă, femeile sunt îndemnate să acorde mai multă atenție propriei sănătăți, amintind că depistarea la timp în stadiile 1-2 ale bolii, crește rata de succes a vindecării.

Potrivit OMS, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor din întreaga lume, luând viețile a sute de mii de femei în fiecare an și afectând, în mod disproporționat, persoanele din țările cu venituri mici și medii.

Astfel, rata de supraviețuire a cancerului de sân la cinci ani în țările cu venituri mari depășește 90%, comparativ cu 66% în India și 40% în Africa de Sud.

Astăzi marcăm Ziua mondială a inimii

În fiecare an, la data de 29 septembrie marcăm Ziua mondială a inimii. Campania din acest an, cu genericul „Folosește-ți inima, cunoaște-ți inima!”, se axează pe principiul esențial de a ne cunoaște, întâi de toate, inima.

La nivel mondial, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces, anual peste 20 de milioane de oameni mor din cauza afecțiunilor inimii.

Bolile cardiovasculare reprezintă un ansamblu de tulburări ale inimii și ale vaselor sangvine, manifestate prin dureri în piept, respirație îngreunată, transpirații reci, palpitații, senzație de lipsă a aerului (dispnee), oboseală, amorțeală sau edeme.

Afecțiunile inimii pot fi destul de grave, însă adoptarea unui stil de viață sănătos, alimentație echilibrată, activitate fizică și renunțare la fumat pot reduce riscurile apariției complicațiilor. Verificarea periodică a nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale sunt indicii de bază care pot confirma sau infirma probleme ale inimii.

În Republica Moldova persoanele cu probleme cardiovasculare beneficiază gratuit de asistență medicală în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice, dar și de mai multe medicamente compensate, prescrise de medici. Pentru depistarea precoce a afecțiunilor inimii, sunt efectuate gratuit o serie de investigații, care identifică și confirmă maladia.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în anul 2022, mai mult de 756 mii de cetățeni sufereau de afecțiuni ale cordului. Motivele principale rămân a fi diabetul, consumul de tutun și alcool, hipertensiunea arterială, obezitatea.

Respectarea recomandărilor medicilor privind sănătatea inimii pot preveni apariția bolilor cardiovasculare.


Fii responsabil, ai grijă de inima ta!

Vești bune de la Ministerul Sănătății. În Moldova scade incidența cazurilor de Covid-19
Articolul anterior
Un bărbat care avea legături cu serviciile de securitate s-a sinucis în toaleta unui avion, în zbor spre Rusia
Articolul următor