Încă două medicamente vor fi eliberate gratuit, printr-un ordin nou al Ministrului Sănătății

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, a dat ordin ca toate centrele de sănătate din țară să fie asigurate, în mod urgent, cu medicamente anti-scabie și anti-pediculoză, iar populația din localitate să fie înștiințată că pot obține aceste medicamente absolut gratuit.

separator
Decizia a fost luată după ce în ultimii ani, la copii, au fost înregistrate mai multe cazuri de intoxicații mortale cu substanțe chimice. Iată mesajul Ministrului:

,,18 iunie 2019
La scurt timp după moartea mamei, o fetiță de doar 11 ani din Teleșeu, Orhei a murit și ea, iar verișoara acesteia a ajuns în stare gravă la spital după ce mătușa le-a aplicat ambelor o soluție de pesticid cu scop de tratament al pediculozei.

19 aprilie 2019
Un băiat de 16 ani a decedat, după ce bunica l-ar fi uns cu o substanţă de stropit copaci ce conținea sulf, pentru a-l trata de scabie.

28 octombrie 2018
Timp de câteva ore, trei copii s-au stins din viață la Flocoasa, Cantemir din cauza că au inhalat vapori emanați de insecticide, iar alte patru persoane au fost internate la spital în stare gravă.

Conform datelor statistice, din 2012 până la momentul de față au suferit de intoxicații exogene de etiologie chimică 27360 persoane, dintre care 7961 copii. 859 au decedat, dintre care 38 copii.
Perderi ca la război, războiul indiferenței…

Stimați medici de familie, asistente medicale, pedagogi și alt personal cu studii de la sate! Este în puterea noastră să salvăm copiii. Este în puterea noastră să îi vedem mari și nu în sicrie. Decît să facem rapoarte, să punem bife, să calculăm indicatori care așa și nu produc nimic decât hârțoage.

Am dispus într-un ordin comun cu Ministerul Educației și CNAM ca toate instituțiile sanitare de medicină primară să fie asigurate în mod urgent cu medicamente anti-scabie și anti-pediculoză, populația din localitate să fie înștiințată că la sediul centrului sau oficiului de sănătate, la medic sau asistentă medicală ei pot primi aceste medicamente gratuit oricând. În același timp, în taberele de odihnă, în instituții medicale, de învățământ, personalul medical să organizeze examene medicale active pentru depistarea acestor maladii. Pe ușa instituției medicale, a primăriei, a magazinului, a poștei să se aplice postere sau anunțuri în care să fie scris cu litere de-o șchioapă „Nu utilizați substanțe chimice cu scop de tratament a oamenilor, în special a copiilor. Aceasta ucide!” UNICEF ne-a acordat suportul în această acțiune de informare, pentru ce le mulțumim. De asemenea, ne-am adresat la ANSA cu rugămintea ca la distribuirea medicamentelor pentru animale în farmaciile veterinare clientului să i se explice clar despre pericolul acelor medicamente pentru uz uman.

Mai tare decât pesticidele, omoară ignoranța. Și nu costă nimic să ne pese”.

 

Prețuri ,,londoneze” la fructe și legume în Moldova
Articolul anterior
Spitalului Clinic Municipal nr. 1 a primit prin donație alte două cardiotocografe pentru măsurarea bătăilor cardiace fetale
Articolul următor
Alte articole interesante