Incontinența urinară la femei nu este o condamnare!

Multe femei pierd involuntar cantități mici de urină în anumite situații, atunci când râd, tușesc sau fac sport. Când această pierdere devine frecventă sau suficient de supărătoare încât să creeze disconfort, apare incontinența urinară sau pierderea controlului vezicii urinare. O definiție sugestivă a incontinenței urinare este “pierderea de urină pe cale naturală, la un moment nepotrivit și într-un loc nepotrivit”.

separator

Cât de frecventă este IU (incontinența urinară)?

Se estimează că IU afectează mai mult de 55% din populația feminină din Europa și poate să apară la toate vârstele. Deși este o afecțiune atât de frecventă, multe femei suferă de incontinență urinară și ezită să ceară ajutorul specialistului urolog. Credința că IU este un proces natural al îmbătrânirii sau o consecință a nașterilor repetate, combinată cu starea de jenă, le descurajează să ceară ajutor specializat.

Din punct de vedere psihologic și social, IU reprezintă un handicap cu implicații asupra calității vieții personale și sociale. În absența unui tratament adecvat, pacienta își limitează activitățile fizice, viața socială și profesională, iar viața sexuală i se deteriorează. Datorită temerii că micțiunea poate să apară în situații stânjenitoare, pacienta poate dezvolta anxietate sau depresie.

Care sunt cauzele IU?

Există mai mulți factori care contribuie la incontinență. La femei, IU este mai frecventă comparativ cu IU la bărbați ca urmare a predispoziției anatomice (de ex., uretră scurtă), precum și unor evenimente fiziologice hormonale, cum ar fi fluctuațiile hormonale legate de ciclul menstrual, menopauza și nașterile multiple pe cale naturală. Alte cauze sunt: slăbirea musculaturii perineului și a sfincterelor, operații efectuate la nivelul pelvisului sau perineului (histerectomie, fractura de bazin), tusea cronică, diabetul, obezitatea, sedentarismul sau vârsta înaintată. Deși frecvența crește odată cu vârsta, IU nu trebuie să fie considerată apanajul vârstei înaintate.

Absorbante pentru incontinenţă

Produsele absorbante pentru incontinenţă concepute special pentru incontinenţă urinară sunt cele mai populare produse printre pacienţi, pentru protecţia împotriva pierderii de urină.

Gama TENA Lady vă oferă protecţie triplă pentru scurgeri, mirosuri neplăcute şi umezeală. Vă ajută să menţineţi senzaţia de prospeţime, siguranţă şi încredere atât ziua cât şi noaptea.

TENA Lady Absorbante pentru incontinenţă cu reducere 15%*

Produsele absorbante concepute special pentru incontinenţă urinară sunt cele mai populare produse printre pacienţi, pentru protecţia împotriva pierderii de urină.

Gama TENA Lady vă oferă protecţie triplă pentru scurgeri, mirosuri neplăcute şi umezeală. Vă ajută să menţineţi senzaţia de prospeţime, siguranţă şi încredere atât ziua cât şi noaptea.

Protectie tripla TENA:

* absorbtia rapida si protectie contra scurgerilor
*sistem de neutralizare a mirosului Fresh Odour Control
*forma anatomica a absorbantului asigură confort și siguranța

*promoția valabilă în perioada 1-31 august în rețea Farmacia Familiei

Premiul Nobel în medicină, câștigat de Katalin Kariko și Drew Weissman pentru vaccinurile ARN mesager eficiente împotriva Covid-19

Katalin Kariko şi Drew Weissman au fost desemnaţi, luni, laureaţii premiului Nobel pentru medicină pe anul 2023, potrivit site-ului nobelprize.org.

Cei doi au câștigat Nobelul „pentru descoperirile lor privind modificările bazelor de nucleotide care au permis dezvoltarea unor vaccinuri ARN mesager eficiente împotriva COVID-19”, a anunţat Thomas Perlmann, secretar general al Comitetului Nobel la sediul Institutului Karolinska din Stockholm, Suedia.

Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină deschide seria acestor distincţii, atribuite în fiecare an la începutul lunii octombrie.

În 2022, premiul Nobel pentru medicină a fost atribuit paleogeneticianul suedez Svante Pääbo pentru descoperirile sale privind genomul hominizilor dispăruţi şi evoluţia umană.

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, aceste premii au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

În 2023, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 11 milioane de coroane suedeze (986.000 de dolari).

După atribuirea premiului pentru medicină, sezonul Nobel continuă cu premiul Nobel pentru fizică, pe 3 octombrie, urmat de premiul pentru chimie, pe 4 octombrie, înainte de mult aşteptatul premiu pentru literatură, pe 5 octombrie, şi de premiul pentru pace, pe 6 octombrie, singurul decernat la Oslo. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat în data de 9 octombrie.

Octombrie este luna internațională a conștientizării cancerului de sân

Incidența de cancer mamar în R. Moldova a fost de 51,5 cazuri la 100.000 de locuitori în anul 2022. Mai concret, este vorba despre 1.307 depistate primar.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, la evidența medicală în anul 2022 se aflau 11.488 de persoane cu cancer de sân, prevalența constituind 452,5 cazuri la 100.000 de oameni.

Totodată, 471 de persoane au decedat de cancer de sân în anul trecut, nivelul de mortalitate fiind de 18,6 decese la 100.000 de persoane și se plasează pe locul 3 din totalitatea deceselor cauzate de cancer.

Luna de conștientizare a cancerului mamar este o campanie anuală de sensibilizare și conștientizare de către populație a importanței măsurilor de prevenire, depistare precoce și îngrijire de calitate a cancerului mamar. Recunoscută ca luna de culoare roz, în această perioadă, femeile sunt îndemnate să acorde mai multă atenție propriei sănătăți, amintind că depistarea la timp în stadiile 1-2 ale bolii, crește rata de succes a vindecării.

Potrivit OMS, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor din întreaga lume, luând viețile a sute de mii de femei în fiecare an și afectând, în mod disproporționat, persoanele din țările cu venituri mici și medii.

Astfel, rata de supraviețuire a cancerului de sân la cinci ani în țările cu venituri mari depășește 90%, comparativ cu 66% în India și 40% în Africa de Sud.

Astăzi marcăm Ziua mondială a inimii

În fiecare an, la data de 29 septembrie marcăm Ziua mondială a inimii. Campania din acest an, cu genericul „Folosește-ți inima, cunoaște-ți inima!”, se axează pe principiul esențial de a ne cunoaște, întâi de toate, inima.

La nivel mondial, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces, anual peste 20 de milioane de oameni mor din cauza afecțiunilor inimii.

Bolile cardiovasculare reprezintă un ansamblu de tulburări ale inimii și ale vaselor sangvine, manifestate prin dureri în piept, respirație îngreunată, transpirații reci, palpitații, senzație de lipsă a aerului (dispnee), oboseală, amorțeală sau edeme.

Afecțiunile inimii pot fi destul de grave, însă adoptarea unui stil de viață sănătos, alimentație echilibrată, activitate fizică și renunțare la fumat pot reduce riscurile apariției complicațiilor. Verificarea periodică a nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale sunt indicii de bază care pot confirma sau infirma probleme ale inimii.

În Republica Moldova persoanele cu probleme cardiovasculare beneficiază gratuit de asistență medicală în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice, dar și de mai multe medicamente compensate, prescrise de medici. Pentru depistarea precoce a afecțiunilor inimii, sunt efectuate gratuit o serie de investigații, care identifică și confirmă maladia.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în anul 2022, mai mult de 756 mii de cetățeni sufereau de afecțiuni ale cordului. Motivele principale rămân a fi diabetul, consumul de tutun și alcool, hipertensiunea arterială, obezitatea.

Respectarea recomandărilor medicilor privind sănătatea inimii pot preveni apariția bolilor cardiovasculare.


Fii responsabil, ai grijă de inima ta!

În următoarele zile va fi inaugurat havuzul din parcul Valea Trandafirilor!
Articolul anterior
Japonia comemorează 74 de ani de la primul atac nuclear din istorie
Articolul următor