Îngrijorare în toate țările, din cauza virusului care a împânzit Asia

Un virus nou care provoacă pneumonie și distruge plămânii face tot mai multe cazuri de îmbolnăviri în Asia. În doar 24 de ore, numărul morţilor a crescut de la trei la şase. Sunt sute sau chiar mii de îmbolnăviri. Apărut la începutul anului în China, coronavirusul s-a răspândit deja în cinci ţări.

separator

În cazul unui scenariu sumbru în care noul coronavirus ar ajunge în România, există un echipament de protecţie. Un astfel de echipament vor purta medicii şi asistentele, în momentul în care o să apară un pacient suspect că este infectat cu noul coronavirus. Echipamentul asigură protecţie 100%, nu lasă niciun milimetru de piele descoperit. De asemenea, personalul medical va purta mănuşi, ochelari şi mască specială.În această unitate, apa vine dintr-un circuit izolat, iar după folosire ajunge într-un container unde este decontaminată. În încăpere, aerul este filtrat și eliminat tot pe un circuit separat. Medicii vor intra pe o altă ușă decât cea pe care va fi adus pacientul în salon. Încăperile au toate facilitățile astfel încât bolnavii să nu fie mutați. Se pot face analize de sânge, ecografii și radiografii la pat.

MAE a emis o avertizare de călătorie în China, ţara din care s-a răspândit noul virus, anunță observator.tv.

,,Un astfel de virus se poate deplasa foarte repede dintr-o parte într-alta a planetei cu avionul. Odată ce virusul trece de la o persoană la alta îşi creşte virulenţa”, afirmă Adrian Sterinu Cercel, managerul Institutului Matei Balş din București. ,, E cazul să fim îngrijoraţi, dar fără să avem panică. Totdeauna trebuie să te aștepți și la situații extreme și trebuie să fii pregătit”, spune Alexandru Rafila, reprezentantul României în Comitetul Director al OMS.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, riscul de răspândire a virusului este moderat în Europa, dar ridicat în Asia. După o serie de pneumonii suspecte depistate în Wuhan, autorităţile chineze au anunţat că se confruntă cu un virus de tip nou. Sursa primelor infecţii ar fi fost o piaţă din metropola cu peste 11 milioane de locuitori.

În prezent, 291 de cazuri sunt confirmate în China, însă virusul a trecut graniţa odată cu oamenii. Pe 13 ianuarie, primul caz era confirmat în Thailanda, la o femeie care vizitase oraşul Wuhan.

Pe 17 ianuarie, virusul ajungea în Japonia, iar pe 20 ianuarie, în Coreea de Sud. Astăzi, un pasager cu suspiciune de coronavirus a intrat în carantină pe un aeroport din Australia. Dacă iniţial virusul se lua de la animal la om, acum metoda de trasmitere este mult mai periculoasă. De la persoană la persoană.O lume întreagă e în alertă. Cu patru zile înainte de sărbătoarea noului an chinezesc, milioane de cetăţeni din această ţară călătoresc pentru a-şi vizita rudele. SUA, mai multe ţări europene şi asiatice, dar şi Nigeria au instituit controale la aeroport pentru cetăţenii care vin din China.

Maria Van Kerkhove, epidemiolog OMS: Există posibilitatea unei răspândiri de proporţii mari. Comunitatea globală ştie bine ce s-a întâmplat cu SARS, în trecut. În perioada 2002-2003, o pandemie care a afectat 37 de ţări a ucis aproape o mie de oameni.

În Moldova, se desfășoară Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin
Articolul anterior
S-a descoperit un tratament revoluţionar, care ar putea distruge toate tipurile cancer
Articolul următor
Alte articole interesante