Tusea convulsivă pare să își ia avânt în Moldova. Specialiștii se arată îngrijorați, deoarece, în ultima perioadă, s-au intensificat cazurile de îmbolnăvire cu tuse convulsivă la copii. De la începutul acestei luni, 20 de micuţi au contractat maladia, în timp ce pe tot parcursul lunii iunie s-au înregistrat 24 de cazuri. Totodată, de la începutul acestui an, au fost înregistrate 91 de cazuri de tuse convulsivă, faţă de 49, în aceeași perioadă a anului trecut. Cum poți recunoaște simptomele bolii?
Tusea convulsivă este o boală gravă și contagioasă care afectează în special copiii de vârste fragede. Iniţial, se manifestă ca o tuse simplă, ceea ce îi poate duce în eroare pe părinţi şi chiar pe medici.
De cele mai multe ori, părinții nu își dau seama la timp de faptul că copiii au tuse convulsivă și încearcă să se trateze acasă. Mai mult, uneori, nici medicii de familie nu reușesc să identifice boala și le sfătuiesc pe mămici să facă inhalații.
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
Tusea convulsivă mai este numită și boala copilăriei. Ea atacă, în special, copiii de până la doi ani.
„Accesele de tuse pot dura până la trei săptămâni. Ele sunt periculoase, pentru că, în timpul lor, copilul poate face diferite complicații: i se poate opri respirația, și atunci medicii trebuie să intervină de urgență. De asemenea, copiii pot face convulsii, pneumonie și alte complicații”, a declarat medicul Ludmila Bîrcă, specialist la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din Chișinău, pentru publika.md.
Ce trebuie să știi despre tusea convulsivă?
– Tusea convulsivă este o boală acută, cu potențial de mortalitate extrem de ridicat mai ales în rândul sugarilor. În popor aceasta mai este numită ,,tuse măgărească”.
– Agentul etiologic al bolii este o bacterie, Bordetella pertussis, care se transmite extrem de ușor de la persoana infectată la cei din jur. Perioada de incubație este de 7-20 de zile.
– La debut, boala pare a fi o banală viroză, o răceală obișnuită, manifestată prin rinoree (curge nasul), fără febră sau cu febră ușoară, și tuse care, spre deosebire de răcelile banale, crește în intensitate, iar după aproximativ 1-2 săptămâni, când nasul de obicei nu mai curge, tusea devine din ce în ce mai intensă: tuse în accese, fără efort inspirator, cumva dintr-una în alta, fără încetare.
– Copiii pot dezvolta cianoză în timpul acceselor (se învinețesc), această etapă poate dura între 2 și 8 săptămâni și este momentul critic în care apar cele mai multe complicații, deloc rare și foarte periculoase mai ales pentru copiii mici: apneea (lipsa respirațiilor), pneumonia, convulsiile și encefalopatia din timpul tusei convulsive, decesul.
Specialiștii susțin că în ultimele decenii ne-am întâlnit mai rar cu această boală tocmai datorită vaccinării, însă, în ultimii ani, rata vaccinării copiilor se află în scădere din cauză că mulți părinți refuză administrarea vaccinelor.
În țara noastră, vaccinarea contra tusei convulsive se efectuează la vârsta de 2, 4 și 6 luni, apoi la 2 ani, atunci când copiilor le este administrat vaccinul DTP (un vaccin mixt contra difteriei, tetanosului și tusei convulsive). Potrivit specialiștilor, copiii care sunt vaccinați fie nu se îmbolnăvesc deloc ori, dacă o fac, dezvoltă forme mai ușoare de boală și adesea sunt feriți de complicațiile acesteia.