Interpretă despre experiența Covid: ,,Nu are nicio treabă cu gripa. Dacă o să-l faceți, o să înțelegeți”

Interpreta româncă de jazz Luiza Zan, în vârstă de 40 de ani, a relatat experiența ei personală cu Covid-19. Aceasta a descris toate simptomele clasice, inclusiv așa-numita furtună de citokine din zilele a 8-a și a 9-a, care înrăutățește starea generală a organismului, și i-a asigurat pe fanii ei că acest coronavirus ”nu are nicio treabă cu gripa”. Artista a mai dezvăluit că exercițiile de respirație pentru plămâni au ajutat-o să își mențină la un nivel bun concentrația de oxigen în sânge.

separator

Artista s-a îmbolnăvit după un concert.

”Experiența covid, varianta personală.

Încep prin a spune așa: am făcut tot ce a fost posibil, fără a merge în extrema nejustificabilă științific, să mă păzesc. Am purtat mască, am folosit dezinfectant, am limitat până la strictul necesar deplasările, chiar m-am mutat din oraș, izolându-mă într-o comunitate mică, sigură, m-am certat urât cu oameni care nu respectau măsurile de siguranță, dar am avut concerte, proiecte, repetiții, ore de canto online sau fizic, atât cât a fost permis. M-am înconjurat de oameni care gândeau și procedau ca mine.

M-am infectat la un concert. Detaliile legate de asta o să le sar”, a explicat Luiza.

Luiza Zan a precizat că a făcut o formă ușoară, pe care a reușit s-o țină sub control cu ajutorul unui tratamen pe bază de vitamine recomandat de medicul de familie.

”Am făcut o formă ușoară, nu am luat antibiotice, am urmat o schemă de vitaminizare prescrisă de medic și prieteni pricepuți.

Am avut febră două zile, urmate de încă două zile de confuzie generală, apoi mi-am pierdut complet gustul și mirosul în ziua a 4-a. În ziua a 8-a și a 9-a am avut dificultăți în a respira, care mergeau până la atacuri de panică și stări de leșin. Am rezistat tentației de a merge la spital, era week-end.

Luni am mers la medicul de familie pentru a verifica starea plămânilor și oxigenarea. Ziua a 10-a. Eram foarte bine cu ambele, chiar glumea doctorița mea că nu se aștepta să arate pulsoximetrul chiar 100% și punea asta pe seama exercițiilor de respirație pe care le fac zilnic.

În a 11-a zi am recăpătat parțial gustul, mirosul și starea de bine”.

Artista a recunoscut că cel mai mult au ajutat-o persoanele din jurul ei să treacă peste această experiență neplăcută, mai ales când a început să simtă frica de spital sau frica de moarte.

”Mai presus decât orice schemă de tratament, ai nevoie de un grup de suport care să te ajute să treci peste frică (frica de spital, frica de moarte, alte frici). Sunt binecuvântată că am avut în jur oameni care m-au întrebat zilnic cum mă simt, mi-au trimis vitamine, gânduri bune, încurajări, descurajări, după caz. A însemnat în cazul meu diferența între a petrece carantina acasă sau la spital. Vă mulțumesc (vă știți voi).

În cea mai proastă zi, am simțit nevoia să reacționez ca de obicei în fața bolii – să mă ridic din pat și să mă «scutur», să fac treabă, de toate. Am rezistat tentației și mi-am ascultat corpul. Am stat, m-am odihnit, nu m-am luptat. Cred că am procedat corect.

Cel mai greu a fost să mă izolez de copii – să nu le pot îmbrățișa, să plângem în camere separate de dor și să nu dormim, să nu mâncăm împreună, să mă chinui să fac orele online cu mască, pentru că ministresa educației nu s-a gândit că dacă părinții se îmbolnăvesc, copiii nu ar trebui să primească absențe.”

Artista a dezvăluit că nu s-a testat.

”Nu am făcut testul covid. Motivul meu, foarte personal – medicul de familie m-a atenționat că DSP ar putea veni și după o săptămână să ne testeze, iar de pus în carantină ne vor pune după ce vin rezultatele testului. Dacă testul ar fi fost negativ (cum au fost câteva teste în jurul meu, la persoane cu aceleași simptome), ar fi însemnat oficial că nu am covid, chiar dacă aveam toate simptomele. Dacă ar fi ieșit pozitiv, eram o cifră în plus, dar pierdeam o săptămână din viața mea, iar eu, ca muzician independent, nu am ce face cu un concediu medical. Eu nu am salariu, nu am protecție socială ori medicală de niciun fel.

Am preferat să ascult medicul de familie și să intru cu toată familia în carantină pe răspunderea mea, timp de 14 zile de la primul simptom. Am anunțat toți oamenii cu care am intrat în contact, chiar dacă am fost practic izolată din momentul în care am plecat de la concert, pentru că trăiesc izolat de restul lumii oricum.”

Concluzia Luizei a fost că acest virus nu are nicio legătură cu gripa, în ciuda tuturor miturilor care circulă pe rețelele sociale.

”Coronavirusul ăsta nu are, oameni buni, nicio treabă cu gripa. Puteți să vă mințiți cât vreți, dacă o să-l faceți, o să înțelegeți. E un virus care îți ia corpul prin surprindere, în fiecare zi se comportă diferit. Într-o zi te simți bine (eu prin ziua a 7-a ziceam că am scăpat), apoi brusc simți că nu vei supraviețui (asta a fost la mine ziua a 8-a). Mie nu mi-a curs nasul, nu am tușit.

Ce voi face din punct de vedere medical.

La sfatul medicului, înainte de Crăciun voi face un test de anticorpi din sânge (nu test rapid). Un profil imunologic Sars-Cov2.

Aveți grijă de voi. Masca nu funcționează în spații închise, decât dacă expunerea e de scurtă durată și spațiul e generos. Vă spune fata, din experiența ei.”

sursa

O vedetă, în lacrimi. Fiul ei a ajuns la 190 de kilograme
Articolul anterior
Polițiști și carabinieri la Parlament. Deputații se reunesc în ședință după mai bine de 2 luni
Articolul următor
Alte articole interesante