Interpretul Mircea Guţu îşi revine după un diagnostic grav

Interpretul şi compozitorul Mircea Guţu este de nerecunoscut. A dat jos zeci de kilograme. Nu pentru că ar fi vrut să se subţieze. O boală grea i-a schimbat modul de viaţă mai mult decât şi-ar fi imaginat.

separator

Interpretul Mircea Guţu îşi revine după un diagnostic  grav

La fiecare 12 ani soarta îi rezervă câte o surpriză. Cele mai memorabile s-au întâmplat la 36 de ani când a decis să divorţeze, şi la 48 când medicii i-au dat un diagnostic  care a şocat familia: tumoare la pancreas. Din acel moment cântărețul Mircea Guţu şi-a împărţit destinul în două bucăţi.

Vreau să uit de aceşti patru pereţi de spital, deşi patul de spital îmi este frate.

Se zice că trebuie să primeşti orice încercare de la Dumnezeu, chiar şi o boală. Simţeam dureri mari în regiunea abdominală. Dar ştii cum suntem noi bărbaţii, nu acordăm atenţie. Credeam că este stomacul. La o ceremonie de familie n-am mai rezistat. Primul control a venit cu o veste care ne-a bulversat. A urmat o intervenţie grea, apoi alta, reabilitări şi mai anevoiase şi mult stres. Fiica mea mai mare, Irina, care munceşte peste hotare, a decis că nu mai vrea să revină la muncă până nu mă vede pe picioare. De la 115 kg, am ajuns să cântărest  73 de kg.

Mai auzeam lumea comentând: „Ce-a rămas din şoimul de Mircea.” Evident,  e urât când un vulture se transformă într-o cioară, într-o pasăre care abia poate zbura.

Mă, ce-i mai merge ăstuia,  de unde atâta fericire!

‘‘Posibil îmi era prea bine. Să ştii, că mai este o parte bună a acestei boli. Te face să faci faţă unei încercări ce vine de la Domnul. Eu am început să cred şi mai mult în Cel de sus. Mi-am împânzit apartamentul cu icoane. Şi mezina familiei a învăţat multe rugăciuni. Eu cred că viitorul îmi rezervă multe lucruri frumoase. Am idei creative noi. Îmi planific să-mi mărit fata cea mai mare, vreau s-o duc la şcoală pe cea mică.”

Sora medicală mă întreabă: unde este mai bine, acasă sau la spital?

„Acasă sunt terorizat de mirosurile de la bucătărie. Noroc că Elena este vegetariană de 11 ani şi se poate abţine de la gătit bucate din carne. Am foarte multe restricţii în mâncare. Dacă nu le respect risc să revin la diagnoză. Gust câte ceva, dar mă întoarce boala înapoi. Am fost tentat o dată să gust din preferatele legume ale copilului: roşiile şi castraveţii, şi am regretat mult.”   

Viaţa mea e plină de întorsături. Divorţul de prima soţie a fost o încercare nefastă pentru mine.

Nu dea Domnul nimănui. Era copilul la mijloc şi nu ştiam dacă fac corect . Eram gata să fiu eu cel care suferă numai să nu fie fiica afectată de divorţ.  Un prieten mi-a fost alături în acele momente. Când i-am povestit situaţia, m-a sfătuit să merg mai departe, iar de copil să am grijă. Peste un an Irina a trecut să locuiască cu mine. „

Am rămas şocat când am văzut data din buletinul ei, nu-mi venea să cred, dar mi-am zis că, dacă va da bunul Dumnezeu, vom fi împreună, vom avea copii. Ceea ce s-a şi întâmplat.

Îmi făceam meseria la o petrecere unde era şi Elena. Acolo am cunoscut-o.  Mi-a dăruit ultimul dans de la petrecere.

Am remarcat o domnişoară care dansa extrem de frumos dar nu riscam să o invit la dans de oarece era păzită de un bodyguard, mama ei, destul de severă de fire. Colegul meu de scenă a pândit când  actuala mea socră a ieşit din sală şi m-a împins în mulţime. Aşa m-am trezit faţă-n-faţă cu Elena.

În acea seară i-am  cerut un număr de telefon ca s-o contactez şi mi l-a dat din 6 cifre. Când am sunat-o era un număr inexistent, atunci mi-am dat seama că este o glumă. Dar mai târziu cineva mi-a sugerat să pun în faţă prefixul unei firme de telefonie mobilă…şi a mers. „

Pe Elena a impresionat-o foarte mult părul lui lung. Şi-a zis că trebuie să facă cunoştinţă cu acest artist.

Elena: „Am simţit un pic de fericire alături de el. Un sentiment care prevestea un viitor împreună. Mi-a fost greu să accept această diferenţă de vârstă. Nu credeam că vom merge prea departe. Mă gâmdeam că va fi doar o aventură.  

Mircea: „Mama a agreat-o. S-au împrietenit din start.

S-a bucurat că, în sfârşit, voi avea parte de o familie trainică.”

 

Text: Olga Chirica

Cei mai mulți moldoveni mor din cauza bolilor de inimă

Cele mai multe decese în Republica Moldova survin din cauza bolilor de inimă. Potrivit medicilor, o dată în jumătate de oră, un om face infarct miocardic, iar pentru unul din zece, acesta este fatal. Potrivit medicilor, cel puţin 80% din decesele premature datorate bolilor de inimă şi accidentelor vasculare cerebrale pot fi evitate dacă ar fi eliminați principalii factori de risc.

Boli cardiovasculare: tipuri de afectiuni cardiace, cauze si simptome |  Dr.Max

Investigațiile medicale au devenit o normă doar pentru cei, care au suferit de o boală de inimă. Oamenii recunosc că ezită să meargă la medic din lipsa de bani, dar și din frica de a nu fi descurajați.

Pacienții cu boli de inimă sunt tot mai tineri. Medicii au și o explicație a acestui fenomen.

„Să știți că maladiile cardiovasculare depășesc cu mult decesele provocate de maladiile oncologice, SIDA, HIV și malarie. Dacă verificăm factorii de risc cu 80 la sută scădem incidența maladiilor cardiovasculare. Factorii de risc sunt cei arhicunoscuți. O alimentație nesănătoasă, hipodinamismul, stresul, fumatul, nivelul colesterolului ridicat, hipertensiunea arterială și diabetul zaharat”, precizează Alexandru Carauș, medic cardiolog, director medical al Institutului Cardiologic, conform www.jurnal.md.

Potrivit medicilor, primele semnale care ar trebui să ne aducă imediat în cabinetul medicului sunt durerile în piept, respirație îngreunată, amețeli sau greață. Peste 17 milioane de oameni mor, în fiecare an, din cauza bolilor cardiovasculare. Până în anul 2030, dacă nu vor fi adoptate măsuri imediate, numărul cazurilor de deces va crește până la 23 de milioane, atenționează OMS.

Reguli de bază pe care trebuie să le respecți pentru a-ți menține inima sănătoasă cât mai mult timp:

1. Elimină stresul din viața ta

2. Evită băuturile dulci și carbogazoase, dar și excesul de sare

3. Controlează-ți în mod regulat glicemia (nivelul zahărului în sânge), nivelul de colesterol și nivelul tensiunii arteriale

4. Menține-ți greutatea corporală în limitele normale

5. Obligatoriu, introdu în rația zilnică cel puțin 5-9 porții de legume și fructe proaspete

6. Include în dietă produse mediteraneene (pește, măsline, ulei de măsline, alune)

7. Cât mai multă mișcare!

8. Un NU hotărât fumatului!

40 de ani de la primul transplant renal din țara noastră

La 25 septembrie 1982 în incinta Spitalului Clinic Republican a fost efectuat primul transplant renal din Republica Moldova. Potrivit unui comunicat al SCR „Timofei Moșneaga”, Serviciul de Dializă şi Transplant Renal şi-a început activitatea în anul 1977, odată cu inaugurarea edificiului nou al SCR.

Printre primii medici încadraţi în secţia nefrologie chirurgicală (prima denumire a secţiei) au fost Adrian Tănase (şef secţie din 1977), Victor Sagatovici, Maria Vizitiu, Nadejda Arsenii, Larisa Evdochimov, Nelly Cotulevici.

La iniţiativa medicului-şef al Spitalului Clinic Republican, Timofei Moşneaga și a șefului Catedrei de urologie și nefrologie chirurgicală Mihail Bârsan, au fost formate și delegate la Moscova, Federația Rusă, echipe complexe de specialişti pentru stagii în domeniul dializei şi transplantului renal (medici-urologi, nefrologi, anesteziologi, laboranţi, asistente medicale, ingineri). Primele stagii necesare pentru efectuarea trasnplantului renal au fost efectuate la Institutul de Cercetări Științifice în Transplantologie și Organe Artificiale din or. Moscova (director – academicianul Valerii I. Șumakov). Pregătirea specialiștilor din Moldova a fost divizată în următoarele compartimente:

  1. Studierea și elaborarea actelor legislative și normative pentru demararea intervențiilor chirurgicale legate de prelevarea și transplantarea rinichilor în Republica Moldova;
  2. Studierea metodelor de laborator, inclusiv imunologice, necesare pentru efectuarea operației transplant renal; aceste metode au fost studiate în diverse clinici din or. Moscova (Federația Rusă), Kiev (Ucraina), Riga (Letonia), Vilnius (Lituania), Minsk (Belarus) de către medicii-laboranți Grigore S. Vaserman, Eugenia I. Taube și Liliana Kalinina.
  3. Studierea tehnicilor chirurgicale de prelevare și transplantare renală;
  4. Tratamentul imunosupresor postoperator;
  5. Diagnosticul și tratamentul complicațiilor în perioada postoperatorie.

La 17 septembrie 1982, ca o etapă în pregătirea către intervențiile chirurgicale legate de transplantul renal, a fost efectuată prima analiză imunologică „cross-match” între donator şi recipient de către medicul laborant Liana Kalinin.

În data de 25 septembrie 1982 a fost efectuat primul transplant renal în Republica Moldova cu rinichi de cadavru în „moarte biologică”. La operaţie au participat chirurgii Pavel I. Filipţev (Moscova), conf. Mihail Bîrsan, Adrian Tănase şi Victor Sagatovici.

A fost inaugurat Centrul de Transplant Renal al Spitalului Clinic Republican. În dată de 27 septembrie 1982, a fost efectuată prima prelevare de rinichi de la un cadavru în „moarte biologică” în Republica Moldova, de către medicii Ian G. Moisiuk (Moscova) şi Victor Sagatovici (Chișinău).

Activitatea Centrului de Dializă şi Transplant Renal al SCR a cunoscut o serie de realizări şi implementări de performanţă, marea majoritate din ele fiind aplicate în premieră pe ţară. Astfel, sunt efectuate pentru prima dată aşa metode ca hemosorbţia (hemocarboperfuzia) (1981), plazmafereza şi limfosorbţia (1983), iradierea sângelui cu raze ultraviolete (1983), tipizarea donatorilor şi recipienţilor în conformitate cu sistemul HLA (1982-1983), dializa peritoneală semiautomată (1986), hemofiltrarea şi hemodiafiltrarea (1998-99), biopsia aspirativă şi prin puncţie a rinichilor transplantaţi (1992, 1994).

Pe parcursul activităţii, în Secția de Dializă şi Transplant Renal a Spitalului Clinic Republican (1981-2021) au fost trataţi prin dializă peste 2000 pacienţi primari cu insuficienţă renală cronică şi peste 1000 cu insuficienţă renală acută; sau efectuat 355 operaţii de transplant renal. În anul 2007 este implementată dializa peritoneală ambulatorie (CAPD).

În cadrul Centrului, în diverse perioade, au activat mai mulți specialiști, care și astăzi muncesc cu succes atât în țară, cât și în diverse centre din străinătate, aşa ca Victor Sagatovici, doctor în medicină (Ukraina), Arcadie Sapojnicov, doctor în medicină (Federeația Rusă), Veniamin Hardac, doctor în medicină (Israel), Nelly Cotulevici, doctor în medicină (Ukraina), Ruslan Ţurcanu, doctor în medicină (SUA), Svetlana Ghiţu (Franța), Gheorghe Boţan (România), Ghenadie Chiriac (România), Igor Codreanu, doctor în medicină, Victor Reaboi, Dumitru Mastak, Eduard Eşanu, Grigore Romanciuc, Dorian Visterniceanu, ş.a.

După aprobarea Legii R. Moldova “Privind transplantul de organe şi ţesuturi umane” (1999), în anul 2000 au fost implementate primele prelevări de rinichi de la cadavru în baza “morţii cerebrale”, iar în luna decembrie 2001 a fost efectuată prelevarea rinichiului donator de la mamă cu transplantare ulterioară la fecior.

Pregătirea specialiştilor către aceste operaţii au fost efectuate în diferite clinici specializate din SUA, Israel, Belgia, Spania. Personalul medical al Centrului Transplant Renal, de comun acord cu specialişti experţi de peste hotarele ţării, au luat parte activă la crearea noului proiect al Legii „Privind transplantul de organe, ţesuturi şi celule umane”, care a fost adoptat de Parlamentul R. Moldova în anul 2008.

Ca urmare, în anul 2011 a fost creată Agenţia de Transplant, instituţie aflată în subordonarea Ministerului Sănătăţii din R. Moldova şi, care are menirea de a dirija toate activităţile în conformitate cu actele legislative şi normative în domeniul Transplantului de organe, celule şi ţesuturi de origine umană. Începând cu anul 2012, ca urmare a reformei sistemului de transplant din R. Moldova, a fost reluată activitatea secţiei Transplant Renal, graţie suportului acordat din partea mai multor instituţii specializate din Europa şi a unor specialişti din domeniul vizat (Belgia, Franţa, Spania, România).

În prezent, după reorganizarea serviciului de dializă din cadrul SCR şi deschiderea unei secţii noi pentru pacienţii ambulatori – Centrul privat BB Dializa, secţia de Hemodializă şi Transplant Renal în componenţa Clinicii de Urologie, Dializă şi Transplant Renal activează în conformitate cu un nou regulament şi statut. De rând cu personalul medical, care au stat la baza creării serviciului – d.h.ş.m., profesorul universitar Adrian Tănase, asistenta-şefă Galina Tulatos, asistentele Galina Malaia, Liudmila Guţu, în secţie activează următoarele generaţii de medici specialişti – Sergiu Gaibu, şef secţie din anul 2016, Andrei Vasiliev, doctor în medicină, Sergiu Iacob, Mariana Martînov.

După o perioadă destul de grea, legată de pandemia Covid-19, temporar intervențiile chirurgicale legate de transplantul renal au fost sistate. În prezent toți factorii decisivi din cadrul SCR „Timofei Moșneaga”, de comun acord cu secțiile de hemodializă din țară și Agenția de Transplant depun toate eforturile pentru reînoirea listei de așteptare și reluarea operațiilor de transplant renal.

Fructul minune, la mare căutare în această perioadă. Este un supliment natural ce ajută organismul să se mențină sănătos și puternic

Cătina este fructul la mare căutare, în această perioadă, datorită beneficiilor sale pentru organism. Boabele de cătină conțin foarte multe vitamine și minerale: vitaminele A, B1, B2, E, K, potasiu, calciu, fier, magneziu, și multe altele. Vitamina C este de asemenea găsită în fructele de cătină în cantitate mai mare decât in citrice sau măceșe, dând gustul acrișor și îmbunătățind imunitatea.

Cătina poate fi consumată atât crudă, cât și uscată, sub mai multe forme, cum ar fi suc, sirop, infuzie, chiar și pulbere sau poate fi îndulcită cu miere. Cătina este un fruct acru, bogat în vitamina C, iar beneficiile vor fi oarecum dublate și de proprietățile pe care le are mierea de albine.

În această perioadă are loc recoltarea. Se taie crenguțele, apoi se vor congela rapid pentru a-și păstra proprietățile, dar și pentru a fi culese mai ușor bobițele.

Recunoscută pentru proprietățile sale, cătina este la mare căutare în această perioadă. Este un supliment natural ce ajută organismul să se mențină sănătos și întărește organismul în această perioadă, când temperaturile scad. 

Specialiștii recomandă să ne începem ziua cu suc de cătină sau cu un mic dejun care să conțină aceste fructe, astfel putem beneficia și de o porție de energie. 

Cum arată vedetele fără Photoshop! Foto
Articolul anterior
Gestul obscen făcut de o deţinută în tribunal! Video
Articolul următor