Intervenție cu ajutorul unui robot ultra-performant la Brașov: un moldovean a primit un rinichi de la cumnatul său

Un spital privat din Brașov a marcat o premieră pentru Europa de Est. Medicii au reuşit să facă patru intervenţii de transplant de rinichi în doar trei zile. Patru bărbaţi, printre care și un moldovean din Dondușeni, au primit o nouă şansă la viaţă, graţie unei echipe de medici din România, Elveţia şi Belgia. Intervenţiile au fost realizate cu ajutorul unui robot ultra-performant.

separator
„Pacientul originar din Moldova suferea de polichistoză renală, greutatea unui rinichi ajungând până la 2,7 kg. Cumnatul acestuia s-a oferit să-i doneze un rinichi, aceștia fiind compatibili pentru transplant, atât din punct de vedere medical, cât și etic. Intervenția a fost efectuată cu succes, iar la moment pacienții sunt la recuperare. Se simt ambii bine, iar la sfârșitul săptămânii viitoare aceștia vor fi externați. În ultimii ani, la Spitalul Sf. Constantin din Brașov au fost efectuate peste 10 transplanturi renale, toate reușite, unele, ca cele de săptămâna trecută, fiind efectuate cu ajutorul robotului chirurgical DaVinci Si, reprezentând o premieră absolută pentru România și Europa de Est.”, a precizat Dragoș Galbur, pentru zdg.md.

Operaţiile – de recoltare, respectiv implantare – au fost un real succes pentru cei patru bolnavi care aveau nevoie disperată de un rinichi nou.„A mers totul bine. Am închis totul repede şi rinichiul şi-a îndeplinit funcţiile imediat. În următoarele zile când se vor recupera pacineţii, şi sperăm să se recupereze foarte bine, ar putea pleca din spital într-o săptămână”, afirmă Karel Decaestecker, medic.

Intervenţiile au fost făcute cu ajutorul unui robot chirurgical de înaltă performanţă, în premieră atât pentru România, cât şi pentru Europa de Est. „Cred că este doar un început pentru mai multe transplanturi de genul acesta. Este foarte important pentru acest spital că s-a putut face aşa ceva aici”, spune Therry Berney, medic.

Nouă medici din România, Elveţia şi Belgia au lucrat cot la cot pentru a duce la bun sfârşit intervenţiile chirurgicale. „Anesteziile au decurs normal. Suntem pregătiţi cu echipamente de ultimă generaţie, cu medicamente de ultimă generaţie. Fapt ceea ce face să ne dea foarte mare încredere în noi”, spune Vlad Olteanu – medic anestezist.

Tehnica de implant a mai adus o noutate: pacientul nu a mai fost tăiat. S-a făcut doar o gaură de aproximativ cinci centimetri pe unde s-a introdus rinichiul.  „Profesorul Decaestecker are mare experienţă transplanturile robotice. A fost foarte important. el ştie trucurile pentu ca totul să meargă repede. Doctorul Moldovan a făcut partea de operaţie. Cu o bună colaborare totul a mers bine”, spune Christope Iselin – medic.

Actuala lege a transplantului nu permite decontarea de către Casa de Sănătate a intervenţiilor efectuate în centrele private. Costurile au fost suportate de pacienţi şi de fundaţia spitalului. O astfel de operaţie se ridică la aproape 30 de mii de euro.

sursa: www.digi24.ro

O elevă din Taraclia și-a pus capăt zilelor din cauza unui telefon mobil
Articolul anterior
O profesoară a fost bătută de câțiva elevi până și-a pierdut cunoștința
Articolul următor
Alte articole interesante