Intoxicație în masă: 13 oameni au ajuns la spital după ce au participat la o înmormântare

13 oameni din Soroca au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară, după ce au participat la o masă de pomenire, într-un local.

separator

Persoanele internate au acuzat febră 38,5, greață, vomă, dureri abdominale. Ancheta epidemiologică cercetează condițiile în care a fost pregătită masa la ceremonia, produsele, totodată au fost luate probe.

Pacienții internați au participat la o ceremonie de înmormântare în satul Holoșnița, raionul Soroca, scrie Observatorul de nord. Masa de pomenire a fost pregătită la un restaurant din Drochia, fapt confirmat și de specialiștii CSP.

În plină vară, un val de infecţii la copii umple spitalele. Ce spun medicii?

Enterovirusul şi Rotavirusul se răspândesc foarte repede vara şi provoacă suferinţe mari. Cei mai vulnerabili sunt copiii mici.

În România, zeci de pacienţi sunt internaţi zilnic la Bucureşti şi în marile oraşe din provincie. Valentina s-a dus la camera de urgenţe cu fetiţa ei de 2 ani şi a aflat că trebuie internată. Diagnosticul – infecţie cu Rotavirus. 

„A început sâmbătă seară cu 6-7 reprize de vomitat, am văzut că nu se opreşte. Ne-au făcut anitvomitiv, au hidratat-o, am plecat acasă, dimineaţă a început iar cu scaune moi, a început să vomite. E groaznic, mai ales să o vezi inertă în pat, să ceară să plece acasă… E greu”, spune, mamă.

Sezonul virozelor digestive

În aceeaşi situaţie este şi Alexandra, cu băieţelul ei de 10 luni. Au venit la Urgenţe pentru că cel mic avea febră mare, care nu ceda. „Acasă sigur nu aveam ce să-i fac. Am încercat să-i scad febra, cu duşuri, dezbrăcat, şi aşa nu ceda. Iar când a cedat am venit urgent. Era foarte deshidratat, că el a vomitat până am ajuns aici, nu s-a oprit”, povesteşte Alexandra, mamă.

Tocmai deshidratarea este semnul că trebuie să mergi urgent cu copilul la spital. Pediatrul Mihai Craiu îi învaţă pe părinţi cum să îşi dea seama că situaţia este gravă. „Locul este undeva între abdomen şi torace. Folosim aceste trei degete şi facem un pliu cutanat, apoi ca şi cum am stoarce pilea şi dăm drumul. Dacă rămâne aşa, asta se numeşte un pliu persistent şi copilul este foarte deshidratat. În mod normal, pielea se duce repede la loc. Şi trebuie să meargă la spital, nu poate fi tratat acasă cu siguranţă”, avertizează Mihai Craiu, pediatru. 

Simptomele infecţiilor digestive

  • febră
  • greaţă
  • vărsături
  • scăderea cantităţii de urină

Infecţiile cu virusuri digestive sunt tot mai frecvente. Majoritatea copiilor internaţi la spital au aceleaşi simptome. „Uscăciunea mucoaselor, a ochilor, buzelor, limbii, împreună cu scăderea cantităţii de urină şi cu modificarea pliului cutanat, adică pilea devine mai flască. Cei mai mulţi copii au şi probleme de tolerenţă digestivă, adică fie au greaţă şi nu vor să mănânce, fie chiar au vărsături”, adaugă Mihai Craiu, pediatru.

„Numai aici, la camera de gardă a Institutului Matei Balş din Bucureşti, ajung cu 30% mai mulţi copii cu probleme digestive faţă de luna trecută”, transmite Andreea Petrescu, reporter Observator.

La ce trebuie să fie atenţi părinţii

Ca să nu ajungă cu copiii la spital, părinţii sunt sfătuiţi să fie atenţi şi să prevină infectarea celor mici. „Şi lichidele pot să transmită şi să fie contaminate cu agenţi patogeni. Atenţie, orice aliment – dacă stă foarte mult timp în căldură – înseamnă un risc potenţial, chiar dacă nu iei în calcul că, de exemplu, bananele ar trebui să stea la frigider”, spune Adrian Marinescu, infecţionist.

Medicii recomandă imunizarea copiilor împotriva Rotavirusului. Vaccinul nu face parte din schema gratuită. O doză costă 250-270 de lei, iar imunizarea este recomandată până la vârsta de 6 luni.

Unui pacient din Moldova îi va fi transplantat ficat prelevat în România

Unui pacient din Republica Moldova îi este transplantat ficat prelevat în România. Organul a fost adus cu ajutorul echipei SMURD. Despre aceasta a anunțat directorul Agenției Naționale de Transplant, Vladimir Bolocan.

Un nou tip de intervenție chirurgicală în Moldova. Pacienta operată a fost  deja externată

„Astăzi , prin mecanismul panEuropean de partajare a organelor, coordonat de organizația FOEDUS , al cărei membru al bordului de directori am onoarea să fiu, pe Aeroportul Internațional Chișinău a aterizat elicopterul SMURD cu un ficat prelevat în România şi care în aceste momente este transplantat unui pacient din Republica Moldova”, a scris Vladimir Bolocan.

Directorul Agenției Naționale de Transplant a menționat că, datorită eforturilor din ultimii trei ani și lucrului în echipă, activitatea de transplant în Republica Moldova a înregistrat multe progrese.

Transplantarea organului este efectuată de către medicii de la Spitalul Republican „Timofei Moșneaga” din Chișinău, a confirmat pentru IPN purtătoarea de cuvânt a spitalului, Marina Zibliuc.

Medicament gratuit pentru zeci de persoane care suferă de o boală rară. Costul tratamentului se ridică la 100 mii lei anual

Copiii și adulții cu fibroză chistică din R. Moldova vor beneficia gratuit de un nou medicament și de dispozitivul medical necesar pentru administrarea zilnică a acestuia.

In ce conditii poate functiona o farmacie online, dupa schimbarea  legislatiei

Decizia a fost luată de Consiliul pentru medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

Potrivit Ministerului Sănătății, paciiențiii vor primi preparatul cu denumirea comună internațională dornase alfa, împreună cu nebulizatorul, toate cele 38 de persoane la care a fost diagnosticată maladia rară. Acestea vor fi eliberate de Institutul Mamei și Copilului, instituția fiind asigurată cu cantitatea necesară prin achiziții publice centralizate.

Dornase alfa contribuie la combaterea infecțiilor pulmonare și îmbunătățirea funcției plămânilor la persoanele cu fibroză chistică. Costul estimativ anual pentru tratamentul unei persoane cu acest medicament este de peste 100 de mii de lei.

Fibroza chistică sau mucoviscidoza reprezintă o boală genetică rară, care se manifestă prin probleme digestive, infecții respiratorii. Deși afecțiunea nu poate fi vindecată terapiile previn complicațiile metabolice, infecțioase și îmbunătățesc calitatea vieții pacienților.

În R. Moldova persoanele cu fibroză chistică beneficiază gratuit inclusiv de trei medicamente compensate, pentru care anul trecut au fost alocate patru milioane de lei din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

Edith Gonzalez a fost înmormântată. Mama actriței: ,,Fetița mea nu mai este”. Video
Articolul anterior
Accident grav în Italia. Un moldovean și fiica sa de 13 ani au murit, iar alți patru pasageri au fost răniți
Articolul următor