Invazie de căpușe periculoase în Rusia. Peste 2.000 de copii, afectați

Regiunea Krasnoyarsk din Rusia a fost invadată de mai multe căpușe decât în ​​mod normal: o invazie a căpușelor care sug sângele, despre care specialiștii au spus că includ o varietate „mutantă”.

separator

În regiunea Krasnoyarsk, există de 428 de ori mai multe căpușe decât de obicei, stârnind temeri de boala Lyme și boli care provoacă inflamații ale creierului. Medicii din regiune au raportat aproximativ 8.215 mușcături de căpușă, inclusiv 2.125 de cazuri care au implicat copii, transmite gandul.ro, cu referire la surse locale.

Suburbiile orașului Krasnoyarsk sunt infestate cu 214 căpușe pe kilometru pătrat. Aproape 2% poartă encefalită virală transmisă prin căpușe, care poate duce la leziuni cerebrale permanente, cu o treime capabilă să transmită borrelioza transmisă de căpușe – sau boala Lyme, care atacă articulațiile, inima și sistemul nervos, relatează Epidemiologia și igiena regiunii.

Căpușă hibridă, formată din căpușa rusă și căpușa Orientului Îndepărtat.

Mai multe regiuni siberiene au fost lovite de roiuri de căpușe hibride, a relatat Zvezda, ziarul ministerului rus al Apărării.

„Căpușele mutante atacă – acesta nu este un titlu tabloid, ci un fapt”, a declarat raportul său.

Acestea combină „calitățile cele mai proaste” ale două tipuri obișnuite de căpușă rusă – Ixodes persulcatus, căpușa taiga și „rău” Pavlovsky sau căpușa Orientului Îndepărtat.

Un „număr mare de hibrizi inter-specii” care produc „urmași fertili” au invadat regiunile Novosibirsk și Tomsk, a spus dr. Nina Tikhunova, de la Institutul de Biologie Chimică și Medicină Fundamentală, Novosibirsk.

Acest mutant „este capabil să transporte agenți infecțioși asociați ambelor specii părinte”.

Mușcăturile de căpușe rezultate sunt „foarte neplăcute pentru oameni”, a spus ea.

Toți cei mușcați de o căpușă trebuie să caute ajutor medical pentru a verifica dacă creatura este infectată.

Novosibirsk a înregistrat un salt de 150% la persoanele care solicită ajutor medical după ce au suferit mușcături de căpușe „anormale active” care se mușcă sub piele în vase de sânge. Astfel, 22 de persoane au fost spitalizate suspectate de encefalită.

În regiunea Sverdlovsk din Urali, 17.242 de persoane au fost mușcate de căpușe, dintre care 4.334 de copii. Aici, 36% au fost infectați cu boala Lyme.

Multe orașe spun că nu au stocuri suficiente de imunoglobulină pentru a trata persoanele infectate. Regiunea Khabarovsk spune că a rămas fără vaccin pentru imunoglobulină și encefalită. Noile provizii sunt așteptate abia în iulie, oamenii fiind îndemnați să rămână acasă.

Comisia Europeană va anunţa noi reguli privind ambalajele din plastic

Comisia Europeană va anunţa în zilele următoare noi reguli care vizează industria de ambalaje, de la capsulele de cafea şi până la sticlele din plastic de folosinţă unică, în încercarea de a reduce cantitatea de deşeuri generată, transmite Bloomberg.

Noile reglementări sunt destinate creşterii sustenabilităţii ambalajelor, una dintre principalele utilizări ale plasticului şi hârtiei, potrivit unui document de lucru consultat de Bloomberg. Ţările şi firmele din Uniunea Europeană vor trebui să se asigure că ambalajele utilizate de produsele de zi cu zi pot fi reciclate mai uşor sau sunt biodegradabile, transmite Digi24.

„O economie circulară a ambalajelor va ajuta la decuplarea dezvoltării economice de utilizarea resurselor naturale. Cantitatea de ambalaje a crescut mai rapid în ultimii ani decât venitul naţional brut, ceea ce a condus la creşterea emisiilor de CO2 şi a altor emisii poluante, precum şi la supra exploatarea resurselor naturale, a pierderii de diversitate şi la poluare”, se arată în documentul de lucru al Comisiei Europene consultat de Bloomberg.

Noile reguli ar urma să aibă ramificaţii de-a lungul mai multor sectoare, precum producţia de alimente şi fabricaţia produselor chimice. În Uniunea Europeană aproximativ 40% din cantitatea de plastic şi jumătate din cea de hârtie sunt utilizate la ambalaje iar designul lor face deseori dificilă reutilizarea sau reciclarea, scrie Agerpres. Măsurile ar urma să acopere o gamă largă de la abţibildurile de pe mere şi până la pungile de unică folosinţă.

Companiilor li se va cere să folosească cât mai puţine ambalaje, în timp ce ţările vor trebui să se asigure că 65% din totalul deşeurilor de ambalaje sunt reciclate până la finele lui 2025. Potrivit Bloomberg, noile reguli ar urma să fie adoptate miercuri, la pachet cu regulile privind certificatele de eliminare a carbonului.

Un expert în curățenie explică de ce nu trebuie să usuci niciodată hainele pe calorifer, nici măcar iarna

Un expert a avertizat împotriva folosirii radiatorului pentru a usca hainele, deoarece poate face mai mult rău decât bine pe termen lung. Hainele ude adaugă în mod inevitabil umiditate în aer, ceea ce crește riscul de umezeală.

Rebecca Bebbington, expert în consum la NetVoucherCodes, a explicat că procesul duce la mai multă umezeală în aer, ceea ce face ca perioada de uscare să fie mult mai lungă.

Înțeleg de ce fac oamenii acest lucru, dar de fapt crește umiditatea din aer, ceea ce nu este bine”, a adăugat ea. În schimb, încearcă să învârți hainele mai mult, să le spațiezi pe aerator și să folosești lumina naturală care intră”.

Un alt sfat simplu este de a da pur și simplu o centrifugare suplimentară rufelor. Doar încă zece minute în mașina de spălat va elimina și mai multă apă. Când scoți hainele din mașină, acestea vor fi puțin mai uscate înainte de a le pune pe aerator. Hainele ude adaugă în mod inevitabil umiditate în aer, ceea ce crește riscul de umezeală. Acest lucru trebuie evitat.

Cel mai rapid și mai simplu remediu este să deschideți pur și simplu o fereastră. Chiar dacă afară suflă o furtună, deschideți fereastra pentru a favoriza circulația aerului.

Variola maimuței a primit un nou nume. Anunțul făcut de OMS

Variola maimuței a fost redenumită de Organizația Mondială a Sănătății. Până în prezent, această boală a fost cunoscută și sub denumirea de „monkeypox”.

Alertă în Europa. Cazurile de variola maimuței s-au dublat în doar o zi -  Playtech Știri

Monkeypox a fost redenumită „mpox” de către Organizația Mondială a Sănătății, transmite Protv.ro.

„Ambele nume vor fi folosite simultan timp de un an, în timp ce „variola maimuței” este eliminată treptat”, a spus agenția globală, conform SkyNews.

Simptomele variolei maimuței variază, dar includ erupții cutanate, febră, frisoane, ganglioni limfatici inflamați, senzație de epuizare și dureri de cap. Printre simptome se mai numără și leziunile cutanate în zona genitală.

Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 45 de pacienți. Conform Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), în total 15 persoane au fost vaccinate împotriva variolei maimuței.

Elevii școlilor auto vor putea susține examenele pentru șoferie. Măsurile care trebuie respectate
Articolul anterior
Peste 10 școli din Moldova vor fi reparate cu suportul Băncii Mondiale
Articolul următor