Italienii au descoperit pastilele pentru coronavirus. Se numesc ,,Staiacasa Plus”

Autoritățile italiene luptă cu epidemia de coronavirus, lansând mesajul social ,,Eu rămân acasă”. Îndemnul a luat diferite forme, iar de aici s-a ajuns la promovarea intensivă a ,,pastilelor salvatoare” pe rețelele sociale. Acestea se numesc ,.Staiacasa Plus”.

separator
Medicul Boris Gîlcă, fostul secretar al Ministerului Sănătății, a venit cu o declarație în contextul epidemiei de coronavirus. Potrivit expertului, în R. Moldova situatia nu va fi diferită de China, Italia, Franța, Spania, Germania, este vorba doar despre o chestiune de timp, de aceea introducerea măsurilor adecvate de prevenție se impune în mod absolut.

,,Cica italienii au descoperit pastilele salvatoare „Staiacasa Plus”, pentru tratament specific aniepidemic impotriva coronavirusului. Ar fi bine sa zambim, totusi nu este de glumit…”, menționează medicul Boris Gâlcă,

,,Suntem deja obositi de informatii, postari si comentarii publice despre epidemia cu coronavirus. Cert ca coronavirusul a depasit capacitatile sistemelor medicale puternice, bine finantate si bine organizate ale tarilor cu potential economic inalt dezvoltat.

In R. Moldova situatia nu va fi diferită de China, Italia, Franța, Spania, Germania etc., – este o chestie de foarte putin timp. Intelegem ca nu cunoastem inca aproape nimic despre acest virus si asteptam concluzii ale studiilor bazate pe dovezi, evidentelor si cel mai important – aparitia unui vaccin salvator anticoronavirus.

Autoritatile, cu timidate dar si intarziere, au declansat anumite actiuni (binevenite si apreciate!) pentru prevenirea extinderii epidemice, inclusiv de interzicere a evenimentelor publice. Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca este o epidemie care POATE fi controlata. Depinde de actiunule prompte si hotarate care vor fi intreprinse.

Pentru considerare, anumite sugestii pentru colegii din Guvern:

1. Alocati imediat resurse financiare, fara plafonare, conform necesitatilor strategice pe termem mediu si lung (din fondurile de preventie CNAM, din fondul de rezerva a Guvernului, din alte resurse care trebuie alocate in situatii de criza („situatii de razboi”) pentru consolidarea sistemului de asistenta medicala.

2. Procurati teste pentru depistarea coronavirisului – o mie de teste sunt insuficiente, sunt necesare zeci de mii si poate mai multe teste. Daca vom face analize atunci vor depista si bolnavii sau purtatorii asimptomatici de virus. Teste gratuite pentru toti. Apropo, prin limitarea sau lipsa de teste, directionam o parte din populatie cu capacitati de plata catre laboratoarele private sporind veniturile acestora.

3. Fortificarea, extinderea si crearea serviciilor noi de reanimare si terapie intensiva la spitalele „strategice”:
– clinica nr. 2 a spitalului MSMPS (fostul spital feroviar)
– spitalului pentru bolnavii TBC din Vorniceni (spital nou bine dotat, dar care nu a primit inca nici un pacient in 5 ani de zile din motive pretinse juridice si interese stiute)
– la necesitate pentru zona Nord – fostul spital feroviar din Balti
– la necesitate pentru zona Sud – reprofilrea unui spital raional.

4. Achizitionarea prin mecanisme publice transparente de procurari de urgenta, cu livrarea in timp de max 2-3 saptamani a echipamentelor medicale necesare, inclusiv a cel putin 100 aparate de ventilare artificiala, consumabile, medicamente, echipamente de protectie a personalului medical la toate nivelele.

5. Evaluarea si suplinirea resurselor umane/cadrelor medicale in AMP, AMU, in terapia intensiva si reanimare in spitalele „strategice” prin orar rotativ al personalului medical din alte institutii, prin implicarea medicilor-rezidenti, altor „rezerve” meduicale cu stimulente compensatorii atractive.

6. Informarea si comunicarea directa cu populatia, cu sinceritate si credibilitate, publicitatea sociala obligatorie pe toate canalele media (TV, online, radio), responsabilizarea civica, administrativa si aplicarea sanctiunilor penale pentru violarea constienta a regulilor si prevederilor de carantina.

7. Interzicerea temporara a curselor avia si auto de pasageri din/spre Italia – masuri drastice si contradictorii pe alocuri, dar necesare pentru stoparea (inca sub control) a coronavirusului si chiar pentru salvarea de vieti.

8. Interzicerea tuturor evenimentelor publice, reuniunilor in spatii inchise si deschise, a sedintelor obisnuite la Chisinau cu invitarea persoanelor din teritorii, limitarea accesului in anumite zone de concentratie umana sporita, limitarea deplasarilor etc.

9. Dupa caz, in decizie de evaluare zilnica pe ore si minute, acordarea vacantei fortate in scoli, colegii si universitati.

10. Urmarirea situatiei la nivel regional, invatarea din greselile altora, aplicarea anumitor „bune practici” si experientelor altor tari de stoparea a raspandirii coronavirusului si in aplicarea protectiei de siguranta sociala pentru toti.

Vreau sa cred ca autoritatile vor intreprinde mai multe actiuni, de rand cu cele deja intreprinse/salutate, inclusiv a celor eligibile recomandate prin mesaje publice. Multa sanatate tuturor!”

Boli care „se citesc” pe unghii. Ce semne arată dacă ai probleme cu ficatul sau tiroida

Unghii galbene, curbate sau cu pete albe? Sau poate negre, casante ori prea moi? Toate aceste indicii pot semnala diverse probleme de sănătate. 

insignă Continent Idol unghii sanatoase - wichitafallsmcc.org

Sănătatea unghiilor trădează starea în care se află întregul tău corp. Cea mai bună dovadă este reacția rapidă cu care răspund atunci când organismul suferă de lipsa de vitamine sau de boli infecțioase, cardiace, pulmonare sau hormonale.

Numeroase boli pot debuta sau evolua cu modificări ale unghiilor. Iată câteva semnale de alarmă pe care unghiile ți le pot da în privința stării de sănătate.

Unghii striate: hipotiroidie, anemie, menopauză

Chiar dacă este o anomalie frecventă, nu o subestima. Ea poate ascunde o hipotiroidie, dereglare a tiroidei caracterizată printr-o producție insuficientă de hormoni.

De asemenea, aceste denivelări pot să anunțe instalarea menopauzei, în special atunci când sunt însoțite de o deshidratare a unghiei. Analizează-le și nu te panica, pentru că în cele mai multe cazuri unghiile striate sunt doar semnele îmbătrânirii.

Unghiile curbate: ciroză, hipertiroidie, afecțiuni pulmonare

În cirozele hepatice pot apărea benzi paralele, formând așa-numită leuconichie – colorarea în alb a patului unghial. În anemia feriprivă, adică anemia provocată de lipsa de fier, unghiile pot fi curbate, concave și friabile.

În afecțiunea glandei tiroide (hipertiroidia) apare onicoliza, adică desprinderea unghiei de patul unghial. Unghii lucioase și curbate convex, comparate cu sticlă și degetele mâinilor cu falangele distale îngroșate, așa-zisele degete de toboșar, pot apărea în bolile cardiovasculare cianozante, în cancerul pulmonar și în ciroza hepatică.

Culori neobișnuite: probleme circulatorii, hormonale, pulmonare sau cardiace

Culoarea unghiilor ascunde și ea ceva. Paloarea nu este un semn tocmai bun, întrucât trădează prezența anemiei sau a unor afecțiuni circulatorii (circulație proastă, oxigenare slabă a sângelui). Petele albe, micuțe, cunoscute ca fiind cauzate de lipsa de calciu, sunt de fapt un deficit de cheratină.

Prezența striațiilor verticale negre (precum un cod de bare) atrage serios atenția asupra unei posibile maladii grave. Unghiile negre pot trăda unele probleme hormonale, dar colorația apare și din cauza administrării unor medicamente.

Afectiunile Unghiilor – Manifestari si Cauze - Dermatologie DermaSkin  Timisoara

Unghiile galbene, specifice fumătorilor, marchează impregnarea cu nicotină sau, pe de altă parte, pot trăda diabet, boli pulmonare sau ale sistemului limfatic. De asemenea, unghiile cu pete alb-gălbui, îngroșate pot semnala existența onicomicozei (ciuperca unghiei).

Nu în cele din urmă, unghiile vineții semnalează o boală de inimă.

Unghiile casante, care se exfoliază ușor, semnul carențelor

Fragilitatea unghiilor trădează întotdeauna deficiențele de care suferă organismul, așa că mizează pe o cură de vitamine, nu pe o ojă cu efect de întărire. Dermatologii recomandă în acest caz fierul, zincul, siliciul și vitamina B.

Ai mare grijă și la ce alimente consumi, întrucât fibrele (fructele uscate, cerealele, pâinea) consumate în cantități mari perturbă fixarea fierului în organism.

Ca și în cazul fragilității, aceleași carențe de vitamine se fac vinovate și de dezlipirea stratului extern de cel intern al unghiei (exfolierea). Această problemă apare mai ales după vârstă de 50 de ani, când producția de hormoni se diminuează și unghiile sunt mai puțin hidratate, deci mai fragile.

Unghiile moi ascund lipsa de sulf

În mod normal, sulful este prezent în unghie, fiind responsabil de duritatea sa.

Ca să previi această problemă, încearcă să mănânci alimente bogate în acest element, precum varză, fructe de mare, ouă, ceapă sau castraveți.

sursa

Cancerul poate fi tratat, dacă este descoperit de la primele simptome! Terapia celulară, descoperire majoră în lupta împotriva acestei maladii

Cancerul poate fi tratat, dacă este descoperit de la primele simptome. Cercetătorii spun că există terapii inovatoare pentru pacienții oncologici.

O nouă terapie pentru cancer a fost descoperită de  cercetătorii de la  Universitatea din Anvers. Primele concluzii arată că aceasta poate avea rezultate foarte bune în cazul oamenilor diagnosticați cu caancer de colon sau de pancreas.

Terapia celulară, propusă de oamenii de știință belgieni ar urma să acționeze asupra țesutului conjuctiv, înlăturând celulele bolnave.

Terapie celulară pentru cancer. Ce au descoperit cercetătorii și cum îi poate ajuta pe bolnavi

Terapia constă în „celule ucigașe naturale”, a explicat cercetătoarea Astrid Van den Eynde, potrivit Le Soir. 

„Celulele sunt forțele speciale ale sistemului nostru imunitar”.  Acestea recunosc celulele canceroase și le distrug. Sunt, prin urmare, celulele imunitare de lupta împotriva cancerului, a precizat autoarea studiului, menționată mai sus.  Terapia celulară poate fi folosită, în mod special, în cazul cancerului de colon și de pancreas, menționează sursa citată.

Aceste celule pot fi produse pe scară largă din sângele donatorilor sănătoși, ceea ce reduce costul per tratament. Într-o a doua fază a studiului,  cercetătorii vor să testeze noua terapie celulară pe alte forme de cancer.

După ce terapia va fi acceptată de comisiile medicale de specialitate, aceasta ar putea fi „noul tratament” al pacienților oncologici în spitale și clinici.

Primele semne ale cancerului de pancreas

Apariția unei tumori în corpul noastru poate fi detectată la o tomografie computerizată, însă, medicii spun că sunt câteva simptome pe care nu ar trebui să le ignorăm. În unele cazuri, pot fi primele semne ale unui cancer de pancreas.

Acestea sunt:

  • mâncărimea pielii
  • durerea în partea superioara a abdomenului și în zona spatelui, care se poate agrava în momentul mesei sau atunci când ești întins pe pat
  • urina închisă la culoare
  • Lipsa apetitului;
  • Oboseala continua;
  • Febra si frisoanele;
  • Diareea sau constipatia
  • agravarea diabetului

Cancerul pancreasului exocrin (CPE) este o problemă majoră a oncologiei, reprezentând 2% din toate cancerele, cu o incidenţă şi mortalitate (egale) în Europa de circa 11 cazuri/100.000 locuitori/an şi respectiv 50.000 decese/an (5% dintre toate decesele cauzate de cancer, locul 5 ca mortalitate). În 2015 se apreciază o incidenţă de 38.170 de cazuri şi 34.370 de decese prin CPE. Incidenţa CPE creşte cu vârsta după 50 ani şi atinge maximul în decada a şaptea de viaţă.

sursa

Lenuța Gheorghiță lansează piesa ,,Rugă pentru mama”! Artista are un motiv de bucurie
Articolul anterior
O italiancă al cărei tată a murit de coronavirus, mesaj disperat: „Staţi acasă! Înţelegeţi că muriţi!”
Articolul următor