Italienii au descoperit pastilele pentru coronavirus. Se numesc ,,Staiacasa Plus”

Autoritățile italiene luptă cu epidemia de coronavirus, lansând mesajul social ,,Eu rămân acasă”. Îndemnul a luat diferite forme, iar de aici s-a ajuns la promovarea intensivă a ,,pastilelor salvatoare” pe rețelele sociale. Acestea se numesc ,.Staiacasa Plus”.

separator
Medicul Boris Gîlcă, fostul secretar al Ministerului Sănătății, a venit cu o declarație în contextul epidemiei de coronavirus. Potrivit expertului, în R. Moldova situatia nu va fi diferită de China, Italia, Franța, Spania, Germania, este vorba doar despre o chestiune de timp, de aceea introducerea măsurilor adecvate de prevenție se impune în mod absolut.

,,Cica italienii au descoperit pastilele salvatoare „Staiacasa Plus”, pentru tratament specific aniepidemic impotriva coronavirusului. Ar fi bine sa zambim, totusi nu este de glumit…”, menționează medicul Boris Gâlcă,

,,Suntem deja obositi de informatii, postari si comentarii publice despre epidemia cu coronavirus. Cert ca coronavirusul a depasit capacitatile sistemelor medicale puternice, bine finantate si bine organizate ale tarilor cu potential economic inalt dezvoltat.

In R. Moldova situatia nu va fi diferită de China, Italia, Franța, Spania, Germania etc., – este o chestie de foarte putin timp. Intelegem ca nu cunoastem inca aproape nimic despre acest virus si asteptam concluzii ale studiilor bazate pe dovezi, evidentelor si cel mai important – aparitia unui vaccin salvator anticoronavirus.

Autoritatile, cu timidate dar si intarziere, au declansat anumite actiuni (binevenite si apreciate!) pentru prevenirea extinderii epidemice, inclusiv de interzicere a evenimentelor publice. Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca este o epidemie care POATE fi controlata. Depinde de actiunule prompte si hotarate care vor fi intreprinse.

Pentru considerare, anumite sugestii pentru colegii din Guvern:

1. Alocati imediat resurse financiare, fara plafonare, conform necesitatilor strategice pe termem mediu si lung (din fondurile de preventie CNAM, din fondul de rezerva a Guvernului, din alte resurse care trebuie alocate in situatii de criza („situatii de razboi”) pentru consolidarea sistemului de asistenta medicala.

2. Procurati teste pentru depistarea coronavirisului – o mie de teste sunt insuficiente, sunt necesare zeci de mii si poate mai multe teste. Daca vom face analize atunci vor depista si bolnavii sau purtatorii asimptomatici de virus. Teste gratuite pentru toti. Apropo, prin limitarea sau lipsa de teste, directionam o parte din populatie cu capacitati de plata catre laboratoarele private sporind veniturile acestora.

3. Fortificarea, extinderea si crearea serviciilor noi de reanimare si terapie intensiva la spitalele „strategice”:
– clinica nr. 2 a spitalului MSMPS (fostul spital feroviar)
– spitalului pentru bolnavii TBC din Vorniceni (spital nou bine dotat, dar care nu a primit inca nici un pacient in 5 ani de zile din motive pretinse juridice si interese stiute)
– la necesitate pentru zona Nord – fostul spital feroviar din Balti
– la necesitate pentru zona Sud – reprofilrea unui spital raional.

4. Achizitionarea prin mecanisme publice transparente de procurari de urgenta, cu livrarea in timp de max 2-3 saptamani a echipamentelor medicale necesare, inclusiv a cel putin 100 aparate de ventilare artificiala, consumabile, medicamente, echipamente de protectie a personalului medical la toate nivelele.

5. Evaluarea si suplinirea resurselor umane/cadrelor medicale in AMP, AMU, in terapia intensiva si reanimare in spitalele „strategice” prin orar rotativ al personalului medical din alte institutii, prin implicarea medicilor-rezidenti, altor „rezerve” meduicale cu stimulente compensatorii atractive.

6. Informarea si comunicarea directa cu populatia, cu sinceritate si credibilitate, publicitatea sociala obligatorie pe toate canalele media (TV, online, radio), responsabilizarea civica, administrativa si aplicarea sanctiunilor penale pentru violarea constienta a regulilor si prevederilor de carantina.

7. Interzicerea temporara a curselor avia si auto de pasageri din/spre Italia – masuri drastice si contradictorii pe alocuri, dar necesare pentru stoparea (inca sub control) a coronavirusului si chiar pentru salvarea de vieti.

8. Interzicerea tuturor evenimentelor publice, reuniunilor in spatii inchise si deschise, a sedintelor obisnuite la Chisinau cu invitarea persoanelor din teritorii, limitarea accesului in anumite zone de concentratie umana sporita, limitarea deplasarilor etc.

9. Dupa caz, in decizie de evaluare zilnica pe ore si minute, acordarea vacantei fortate in scoli, colegii si universitati.

10. Urmarirea situatiei la nivel regional, invatarea din greselile altora, aplicarea anumitor „bune practici” si experientelor altor tari de stoparea a raspandirii coronavirusului si in aplicarea protectiei de siguranta sociala pentru toti.

Vreau sa cred ca autoritatile vor intreprinde mai multe actiuni, de rand cu cele deja intreprinse/salutate, inclusiv a celor eligibile recomandate prin mesaje publice. Multa sanatate tuturor!”

Boris Gîlca: Spitalele din Chișinău, pline de copii cu viroze

Numărul copiilor cu infecții respiratorii acute a crescut săptămâna trecută în Chișinău. Anunțul a fost făcut astăzi de șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, la ședința operativă a serviciilor municipale, transmite moldpres.md.

Potrivit sursei citate, în mai multe spitale pentru copii secțiile medicale au fost suplinite cu paturi.

„Copiii suferă de infecții respiratorii acute, pneumonii, bronșite, insuficiențe respiratorii. Pentru a face față solicitărilor, au fost suplinite locurile în spitale și echipele medicale. Totodată, în scurt timp, ar putea fi reprofilate unele secții din cadrul instituțiilor medicale. Îndemnăm părinții ca la apariția primelor simptome a infecțiilor respiratorii să se adreseze la medic pentru a beneficia de tratament chiar în debutul bolii”, a spus Boris Gîlca.

Totodată, în spitalele din capitală, sunt internați 147 de pacienți cu COVID-19. Autoritățile au îndemnat cetățenii să se vaccineze împotriva coronavirusului și gripei.

Conform Direcției generale asistență medicală și socială, peste 73% din vaccinurile antigripale distribuite în instituțiile medicale din capitală au fost administrate. Cetățenii sunt îndemnați să se imunizeze, până la data de 15 decembrie pentru a spori gradul de siguranță socială.

Siropuri de tuse, interzise de UE. Se foloseau mai ales pentru copii și adolescenți

Uniunea Europeană interzice mai multe siropuri de tuse periculoase. Acestea conțin o substanță periculoasă pentru organism, care poate pune viața oamenilor în pericol.

Este vorba de siropurile care conțin folcodină, acestea vor fi interzise de Uniunea Europeană deoarece pot provoca o reacție alergică foarte periculoasă în cazul în care cineva are nevoie de o anestezie generală.

Se folosește de zeci de ani în tratamentul tusei seci, mai ales la copii și adolescenți. (…) Îmi ridic două mari semne de întrebare, apropo de eficiență și siguranță, dacă aceeași evaluare s-a făcut și în 2011.

Atunci, același comitet al Agenției Europene pentru Medicamente a zis că nu este niciun fel de problemă, este benefic pentru tratamentul tusei și nu are niciun fel de efecte secundare”, a spus medicul Tudor Ciuhodaru la Antena 3 CNN.

„În România nu există niciun medicament pe bază de folcodină autorizat”, a declarat Tudor Ciuhodaru, medic de urgență.

„Este interesant cum schimbarea de percepție, face ca un medicament aprobat ca sigur și eficient, după 10-11 ani este considerat cu riscuri pentru sănătatea umană”, a mai adăugat Tudor Ciuhodaru.

Lista siropurilor pentru tuse interzise de Uniunea Europeană, deoarece pot provoca o reacție alergică foarte periculoasă

Siropurile pentru tuse care conțin folcodină vor fi interzise în Uniunea Europeană deoarece pot provoca o reacție alergică foarte periculoasă în cazul anesteziei generale, a anunțat vineri Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Lista siropurilor pentru tuse interzise de Uniunea Europeană

Aceste siropuri, destinate să trateze tusea uscată atât la copii, cât și la adulți, pot fi periculoase chiar dacă sunt consumate cu mult timp înainte de anestezie.

Utilizarea de folcodină în ultimele 12 luni poate provoca o reacție anafilactică în momentul anesteziei generale, o reacție alergică bruscă, severă și care poate pune viața în pericol”, a precizat EMA într-un comunicat citat de AFP.

Decizia va fi aplicată imediat ce va fi aprobată pe cale administrativă.

Siropurile pentru tuse potențial periculoase

Aceste medicamente, utilizate încă din anii 1950, au fost vândute până de curând în Belgia, Croația, Franța, Irlanda, Lituania, Luxemburg și Slovenia, în special sub denumirile comerciale Dimetane, Biocalyptol și Broncalene.

În aprilie 2020, în plină epidemie de Covid, al cărei simptom principal era tusea uscată, se recomandase, de asemenea, să nu se folosească acest tip de sirop.

Ce este folcodina

Folcodina este un opioid pentru suprimarea tusei. Ajută la suprimarea tusei neproductive și are, de asemenea, un efect sedativ ușor, dar și efecte analgezice puține sau deloc.

Este, de asemenea, cunoscut sub numele de morfoliniletilmorfină și homocodeină.

sursa: www.mediafax.ro

Lenuța Gheorghiță lansează piesa ,,Rugă pentru mama”! Artista are un motiv de bucurie
Articolul anterior
O italiancă al cărei tată a murit de coronavirus, mesaj disperat: „Staţi acasă! Înţelegeţi că muriţi!”
Articolul următor