Jurnalul ziaristei Anastasia Petrova, mamă a doi copii, răpusă mortal de virusul Covid-19

Astăzi ar fi trebuit să fie prima mea zi de vacanță”, scria Anastasia Petrova pe pagina sa de facebook în după-amiaza zilei de 23 martie. „Dar, în schimb, este prima mea zi de concediu medical.”

separator
„În timpul nopții, am făcut o febră înaltă”, a continuat jurnalista în vârstă de 36 de ani, redactor-șef la o publicație locală din Perm, Rusia. Anastasia a fost purtată de la un spital la altul, medicii se încurcau în diagnostic și decizii. Femeia a murit cu zile din cauza sistem medical nepregătit, care a încercat să mușamalizeze cazul, lăsând în urmă doi copii orfani.

„Aveam o durere în gât și o tuse urâtă. Am sunat medicul și le-am răspuns întrebărilor cu privire la contactele mele cu persoane care s-au întors din străinătate (erau trei, dar toate s-au întors cu mai mult de două săptămâni înainte)”. O jumătate de oră mai târziu, un medic a venit să o vadă.

„Mi-a pus întrebări de la un metru distanță despre simptomele mele. A promis că cineva va veni să-mi facă un test de coronavirus și că rezultatele vor veni în 24 de ore. Între timp, am promis că nu voi părăsi apartamentul timp de 14 zile. Dar, medicul a adăugat: „Nu vă faceți griji. Nimeni încă nu a anulat sezonul obișnuit al gripei în acest an.””

În acea noapte, Anastasia a scris din nou pe facebook că febra ei a crescut până la 39 de grade și nimic nu a ajutat-o.

„Nimeni nu a venit să facă un test de coronavirus și nimeni nu mi-a răspuns la apeluri, desigur”, a scris ea în primele ore ale dimineții din 24 martie. „Nu curge nasul, dar tușesc.”

A sunat la o ambulanță, care a dus-o la spital unde a murit pe 31 martie

Anastasia Petrova era cunoscută în acest oraș din Munții Urali, cu 1 milion de oameni. A fost respectată ca jurnalist al publicației Business Interest. ,,Era o persoană inteligentă, strălucitoare. Nastya a câștigat întotdeauna. Avea aspectul înșelător al unei nobile femei renascentiste, dar era din oțel dur în interior. Părea de parcă totul i-a venit cu ușurință și că aproape nimic nu era imposibil pentru ea”.

Scriitoare, pictoriță și mamă singură a doi copii

În următoarea sa postare de pe facebook, pe 24 martie, femeia a scris că a stat mult timp în ambulanța din fața spitalului de boli infecțioase, în timp ce paramedicii se certau telefonic despre ce să facă cu ea. „Nu au instrucțiuni despre cum să-i ducă pe oameni și unde să-i ducă”, scria ea. „Nimeni nu are o idee clară despre nimic.”

La final, a fost dusă la un alt spital, unde medicii au înjurat primul spital pentru faptul că nu au admis-o. A fost internată singură într-o cameră cu trei paturi, scriind că, din câte știa, multe dintre celelalte camere ale spitalului erau ocupate în mod similar.

„Mi-au dat un medicament pentru febră și preparate standard pentru tratarea gripei”, a scris ea. „Am fost conectată la masca cu oxigen, deoarece nu le plăcea modul în care respir. Acum va trebui să rămân izolată două săptămâni sau să obțin două teste negative de coronavirus. „

La scurt timp, doi terapeuți au vizitat-o ​​și au stabilit că nu este nevoie să fie conectată la un ventilator de respirație  mecanic. Dimineața, a dat probe pentru un test de gripă și un test de coronavirus, precum și „întreaga serie tradițională de analize”.

Mai târziu în acea zi, în timp ce încă aștepta rezultatele testului, Petrova i-a scris unui prieten că „nici medicii mei, nici eu nu cred că am coronavirus”. Ea a adăugat că „nu este necesar să închidem nimic sau să stabilim o carantină generală din cauza mea.” După o radiografie, a fost diagnosticată oficial cu pneumonie.

Pe 25 martie, ea a observat că de mai mult de o zi, febra ei a rămas constantă în jurul valorii de 38 de grade. Dar ea a adăugat că „mă simt ca și cum m-aș îneca constant într-un jeleu. Nu răspund nimănui – nu am putere. Dorm cam 90% din timp. Îmi este întotdeauna sete. Rezultatele mele nu mai vin”.

A doua zi, ea a scris că febra ei era 39 de grade, până i s-a administrat medicament. Apoi a stat cinci ore la 37 de grade, înainte de a se ridica din nou. În prima după-amiază a zilei de 26 martie, ea a raportat că primul ei test de coronavirus a venit negativ. Ea a confirmat aceste informații într-un al doilea comentariu pe facebook pe 29 martie. La scurt timp, a fost conectată la respirația artficială, unde a rămas până când a murit, pe 31 martie.

Într-o conferință de presă din 1 aprilie, ministrul Sănătății regional, Oksana Melekhova, a declarat că diagnosticul femeii a fost „pneumonie bilaterală”, dar că oficialii încă așteptau rezultatele celui de-al doilea test coronavirus.

Melekhova a adăugat că persoanele care au fost în contact cu Petrova au fost izolate și testate pentru coronavirus. „Am luat toate măsurile de precauție epidemiologice”, a concluzionat ea, spunând că va face publice rezultatele testului Petrova imediat ce acestea vor fi disponibile.

La 2 aprilie, însă, prietena lui Petrova, jurnalista lYulia Balabanova, a postat o captură de ecran a unui mesaj text pe care l-a primit de la Petrova pe 29 martie, spunând că „al doilea test a fost pozitiv” și că se simte „foarte slăbită”.

„Public acest fragment din corespondența noastră”, a scris Balabanova într-o postare pe facebook. Nastya știa că al doilea test pentru coronavirus a fost pozitiv. Nu înțeleg de ce medicii ei nu vorbesc despre asta. Cred că este important acum să existe transparență maximă și informații complete”.

La câteva ore după postarea prietenei, oficialii din domeniul sănătății din Perm au schimbat cauza oficială a morții lui Petrova în „pneumonie bilaterală provocată de o infecție cu coronavirus”.

Jurnalistul alery Mazanov, a declarat pentru Radio Free Europe/Radio Liberty că povestea lui Petrova arată că oficialii încearcă să reducă numărul de cazuri de coronavirus din țară.

„Prin ascunderea acestor informații, acești oameni iresponsabili pun în pericol zeci sau sute sau mii de oameni”, a spus Mazanov. „La urma urmei, dacă o persoană moare de pneumonie, nimeni nu testează persoanele cu care a fost în contact.”

Numărul de cazuri de pneumonie înregistrate este unul dintre mai mulți factori care alimentează îngrijorarea faptului că autoritățile au ascuns amploarea coronavirusului din Rusia și că cifrele oficiale – care la 7 aprilie se ridicau la 7.497 de infecții confirmate și 58 de decese – pot să fie substanțial mai scăzute decât cele reale.

Spitalele Raionale din Edineț și Cahul au fost dotate cu câte o unitate radiologică mobilă

La Spitalul Raional Edineț a avut loc evenimentul de transmitere oficială a unei unități radiologice mobile, cu capacități de utilizare în timpul operațiilor, care va asigura un diagnostic rapid și precis pentru cetățeni, inclusiv pentru refugiații din Ucraina, sprijinind astfel eforturile medicilor în furnizarea serviciilor medicale de calitate.

Echipamentul este deja instalat în secția de traumatologie și ortopedie a Spitalului Raional Edineț și este funcțional, iar primii trei pacienți au beneficiat de investigațiile necesare. Utilajul facilitează  vizualizarea cu precizie a poziționării fragmentelor osoase, ghidează proceduri precum fixarea fracturilor, introducerea șuruburilor și plăcilor în oase, evaluează articulațiile în timpul intervențiilor chirurgicale.

La eveniment au participat: Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Ion Prisăcaru, coordonatoarea de programe din cadrul Organizației Internaționale pentru Migrație, Vismara Margherita și conducerea spitalului.

Echipamentul reprezintă o donație a Ministerului Federal de Afaceri Externe al Germaniei, în cadrul proiectului „Asistență umanitară și de protecție a persoanelor vulnerabile din Ucraina și din țările învecinate afectate de conflict”. Suma totală a donației este de 140 000 de euro și include două unități radiologice mobile care au fost livrate către spitalele raionale din Edineț și Cahul.

Ministerul Sănătății, împreună cu partenerii internaționali, continuă să lucreze împreună pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate și pentru asigurarea accesului la servicii medicale de calitate pentru toți cetățenii Republicii Moldova.

Boli care „se citesc” pe unghii. Ce semne arată dacă ai probleme cu ficatul sau tiroida

Unghii galbene, curbate sau cu pete albe? Sau poate negre, casante ori prea moi? Toate aceste indicii pot semnala diverse probleme de sănătate. 

insignă Continent Idol unghii sanatoase - wichitafallsmcc.org

Sănătatea unghiilor trădează starea în care se află întregul tău corp. Cea mai bună dovadă este reacția rapidă cu care răspund atunci când organismul suferă de lipsa de vitamine sau de boli infecțioase, cardiace, pulmonare sau hormonale.

Numeroase boli pot debuta sau evolua cu modificări ale unghiilor. Iată câteva semnale de alarmă pe care unghiile ți le pot da în privința stării de sănătate.

Unghii striate: hipotiroidie, anemie, menopauză

Chiar dacă este o anomalie frecventă, nu o subestima. Ea poate ascunde o hipotiroidie, dereglare a tiroidei caracterizată printr-o producție insuficientă de hormoni.

De asemenea, aceste denivelări pot să anunțe instalarea menopauzei, în special atunci când sunt însoțite de o deshidratare a unghiei. Analizează-le și nu te panica, pentru că în cele mai multe cazuri unghiile striate sunt doar semnele îmbătrânirii.

Unghiile curbate: ciroză, hipertiroidie, afecțiuni pulmonare

În cirozele hepatice pot apărea benzi paralele, formând așa-numită leuconichie – colorarea în alb a patului unghial. În anemia feriprivă, adică anemia provocată de lipsa de fier, unghiile pot fi curbate, concave și friabile.

În afecțiunea glandei tiroide (hipertiroidia) apare onicoliza, adică desprinderea unghiei de patul unghial. Unghii lucioase și curbate convex, comparate cu sticlă și degetele mâinilor cu falangele distale îngroșate, așa-zisele degete de toboșar, pot apărea în bolile cardiovasculare cianozante, în cancerul pulmonar și în ciroza hepatică.

Culori neobișnuite: probleme circulatorii, hormonale, pulmonare sau cardiace

Culoarea unghiilor ascunde și ea ceva. Paloarea nu este un semn tocmai bun, întrucât trădează prezența anemiei sau a unor afecțiuni circulatorii (circulație proastă, oxigenare slabă a sângelui). Petele albe, micuțe, cunoscute ca fiind cauzate de lipsa de calciu, sunt de fapt un deficit de cheratină.

Prezența striațiilor verticale negre (precum un cod de bare) atrage serios atenția asupra unei posibile maladii grave. Unghiile negre pot trăda unele probleme hormonale, dar colorația apare și din cauza administrării unor medicamente.

Afectiunile Unghiilor – Manifestari si Cauze - Dermatologie DermaSkin  Timisoara

Unghiile galbene, specifice fumătorilor, marchează impregnarea cu nicotină sau, pe de altă parte, pot trăda diabet, boli pulmonare sau ale sistemului limfatic. De asemenea, unghiile cu pete alb-gălbui, îngroșate pot semnala existența onicomicozei (ciuperca unghiei).

Nu în cele din urmă, unghiile vineții semnalează o boală de inimă.

Unghiile casante, care se exfoliază ușor, semnul carențelor

Fragilitatea unghiilor trădează întotdeauna deficiențele de care suferă organismul, așa că mizează pe o cură de vitamine, nu pe o ojă cu efect de întărire. Dermatologii recomandă în acest caz fierul, zincul, siliciul și vitamina B.

Ai mare grijă și la ce alimente consumi, întrucât fibrele (fructele uscate, cerealele, pâinea) consumate în cantități mari perturbă fixarea fierului în organism.

Ca și în cazul fragilității, aceleași carențe de vitamine se fac vinovate și de dezlipirea stratului extern de cel intern al unghiei (exfolierea). Această problemă apare mai ales după vârstă de 50 de ani, când producția de hormoni se diminuează și unghiile sunt mai puțin hidratate, deci mai fragile.

Unghiile moi ascund lipsa de sulf

În mod normal, sulful este prezent în unghie, fiind responsabil de duritatea sa.

Ca să previi această problemă, încearcă să mănânci alimente bogate în acest element, precum varză, fructe de mare, ouă, ceapă sau castraveți.

sursa

Cancerul poate fi tratat, dacă este descoperit de la primele simptome! Terapia celulară, descoperire majoră în lupta împotriva acestei maladii

Cancerul poate fi tratat, dacă este descoperit de la primele simptome. Cercetătorii spun că există terapii inovatoare pentru pacienții oncologici.

O nouă terapie pentru cancer a fost descoperită de  cercetătorii de la  Universitatea din Anvers. Primele concluzii arată că aceasta poate avea rezultate foarte bune în cazul oamenilor diagnosticați cu caancer de colon sau de pancreas.

Terapia celulară, propusă de oamenii de știință belgieni ar urma să acționeze asupra țesutului conjuctiv, înlăturând celulele bolnave.

Terapie celulară pentru cancer. Ce au descoperit cercetătorii și cum îi poate ajuta pe bolnavi

Terapia constă în „celule ucigașe naturale”, a explicat cercetătoarea Astrid Van den Eynde, potrivit Le Soir. 

„Celulele sunt forțele speciale ale sistemului nostru imunitar”.  Acestea recunosc celulele canceroase și le distrug. Sunt, prin urmare, celulele imunitare de lupta împotriva cancerului, a precizat autoarea studiului, menționată mai sus.  Terapia celulară poate fi folosită, în mod special, în cazul cancerului de colon și de pancreas, menționează sursa citată.

Aceste celule pot fi produse pe scară largă din sângele donatorilor sănătoși, ceea ce reduce costul per tratament. Într-o a doua fază a studiului,  cercetătorii vor să testeze noua terapie celulară pe alte forme de cancer.

După ce terapia va fi acceptată de comisiile medicale de specialitate, aceasta ar putea fi „noul tratament” al pacienților oncologici în spitale și clinici.

Jasmin și-a lansat propriul show culinar. Se numește ,,Шор-ОХ! на кухне”
Articolul anterior
Foto! Cum arată posturile de la intrarea în orașele Ștefan Vodă și Soroca
Articolul următor