Jurnalul ziaristei Anastasia Petrova, mamă a doi copii, răpusă mortal de virusul Covid-19

Astăzi ar fi trebuit să fie prima mea zi de vacanță”, scria Anastasia Petrova pe pagina sa de facebook în după-amiaza zilei de 23 martie. „Dar, în schimb, este prima mea zi de concediu medical.”

separator
„În timpul nopții, am făcut o febră înaltă”, a continuat jurnalista în vârstă de 36 de ani, redactor-șef la o publicație locală din Perm, Rusia. Anastasia a fost purtată de la un spital la altul, medicii se încurcau în diagnostic și decizii. Femeia a murit cu zile din cauza sistem medical nepregătit, care a încercat să mușamalizeze cazul, lăsând în urmă doi copii orfani.

„Aveam o durere în gât și o tuse urâtă. Am sunat medicul și le-am răspuns întrebărilor cu privire la contactele mele cu persoane care s-au întors din străinătate (erau trei, dar toate s-au întors cu mai mult de două săptămâni înainte)”. O jumătate de oră mai târziu, un medic a venit să o vadă.

„Mi-a pus întrebări de la un metru distanță despre simptomele mele. A promis că cineva va veni să-mi facă un test de coronavirus și că rezultatele vor veni în 24 de ore. Între timp, am promis că nu voi părăsi apartamentul timp de 14 zile. Dar, medicul a adăugat: „Nu vă faceți griji. Nimeni încă nu a anulat sezonul obișnuit al gripei în acest an.””

În acea noapte, Anastasia a scris din nou pe facebook că febra ei a crescut până la 39 de grade și nimic nu a ajutat-o.

„Nimeni nu a venit să facă un test de coronavirus și nimeni nu mi-a răspuns la apeluri, desigur”, a scris ea în primele ore ale dimineții din 24 martie. „Nu curge nasul, dar tușesc.”

A sunat la o ambulanță, care a dus-o la spital unde a murit pe 31 martie

Anastasia Petrova era cunoscută în acest oraș din Munții Urali, cu 1 milion de oameni. A fost respectată ca jurnalist al publicației Business Interest. ,,Era o persoană inteligentă, strălucitoare. Nastya a câștigat întotdeauna. Avea aspectul înșelător al unei nobile femei renascentiste, dar era din oțel dur în interior. Părea de parcă totul i-a venit cu ușurință și că aproape nimic nu era imposibil pentru ea”.

Scriitoare, pictoriță și mamă singură a doi copii

În următoarea sa postare de pe facebook, pe 24 martie, femeia a scris că a stat mult timp în ambulanța din fața spitalului de boli infecțioase, în timp ce paramedicii se certau telefonic despre ce să facă cu ea. „Nu au instrucțiuni despre cum să-i ducă pe oameni și unde să-i ducă”, scria ea. „Nimeni nu are o idee clară despre nimic.”

La final, a fost dusă la un alt spital, unde medicii au înjurat primul spital pentru faptul că nu au admis-o. A fost internată singură într-o cameră cu trei paturi, scriind că, din câte știa, multe dintre celelalte camere ale spitalului erau ocupate în mod similar.

„Mi-au dat un medicament pentru febră și preparate standard pentru tratarea gripei”, a scris ea. „Am fost conectată la masca cu oxigen, deoarece nu le plăcea modul în care respir. Acum va trebui să rămân izolată două săptămâni sau să obțin două teste negative de coronavirus. „

La scurt timp, doi terapeuți au vizitat-o ​​și au stabilit că nu este nevoie să fie conectată la un ventilator de respirație  mecanic. Dimineața, a dat probe pentru un test de gripă și un test de coronavirus, precum și „întreaga serie tradițională de analize”.

Mai târziu în acea zi, în timp ce încă aștepta rezultatele testului, Petrova i-a scris unui prieten că „nici medicii mei, nici eu nu cred că am coronavirus”. Ea a adăugat că „nu este necesar să închidem nimic sau să stabilim o carantină generală din cauza mea.” După o radiografie, a fost diagnosticată oficial cu pneumonie.

Pe 25 martie, ea a observat că de mai mult de o zi, febra ei a rămas constantă în jurul valorii de 38 de grade. Dar ea a adăugat că „mă simt ca și cum m-aș îneca constant într-un jeleu. Nu răspund nimănui – nu am putere. Dorm cam 90% din timp. Îmi este întotdeauna sete. Rezultatele mele nu mai vin”.

A doua zi, ea a scris că febra ei era 39 de grade, până i s-a administrat medicament. Apoi a stat cinci ore la 37 de grade, înainte de a se ridica din nou. În prima după-amiază a zilei de 26 martie, ea a raportat că primul ei test de coronavirus a venit negativ. Ea a confirmat aceste informații într-un al doilea comentariu pe facebook pe 29 martie. La scurt timp, a fost conectată la respirația artficială, unde a rămas până când a murit, pe 31 martie.

Într-o conferință de presă din 1 aprilie, ministrul Sănătății regional, Oksana Melekhova, a declarat că diagnosticul femeii a fost „pneumonie bilaterală”, dar că oficialii încă așteptau rezultatele celui de-al doilea test coronavirus.

Melekhova a adăugat că persoanele care au fost în contact cu Petrova au fost izolate și testate pentru coronavirus. „Am luat toate măsurile de precauție epidemiologice”, a concluzionat ea, spunând că va face publice rezultatele testului Petrova imediat ce acestea vor fi disponibile.

La 2 aprilie, însă, prietena lui Petrova, jurnalista lYulia Balabanova, a postat o captură de ecran a unui mesaj text pe care l-a primit de la Petrova pe 29 martie, spunând că „al doilea test a fost pozitiv” și că se simte „foarte slăbită”.

„Public acest fragment din corespondența noastră”, a scris Balabanova într-o postare pe facebook. Nastya știa că al doilea test pentru coronavirus a fost pozitiv. Nu înțeleg de ce medicii ei nu vorbesc despre asta. Cred că este important acum să existe transparență maximă și informații complete”.

La câteva ore după postarea prietenei, oficialii din domeniul sănătății din Perm au schimbat cauza oficială a morții lui Petrova în „pneumonie bilaterală provocată de o infecție cu coronavirus”.

Jurnalistul alery Mazanov, a declarat pentru Radio Free Europe/Radio Liberty că povestea lui Petrova arată că oficialii încearcă să reducă numărul de cazuri de coronavirus din țară.

„Prin ascunderea acestor informații, acești oameni iresponsabili pun în pericol zeci sau sute sau mii de oameni”, a spus Mazanov. „La urma urmei, dacă o persoană moare de pneumonie, nimeni nu testează persoanele cu care a fost în contact.”

Numărul de cazuri de pneumonie înregistrate este unul dintre mai mulți factori care alimentează îngrijorarea faptului că autoritățile au ascuns amploarea coronavirusului din Rusia și că cifrele oficiale – care la 7 aprilie se ridicau la 7.497 de infecții confirmate și 58 de decese – pot să fie substanțial mai scăzute decât cele reale.

Comisia Europeană va anunţa noi reguli privind ambalajele din plastic

Comisia Europeană va anunţa în zilele următoare noi reguli care vizează industria de ambalaje, de la capsulele de cafea şi până la sticlele din plastic de folosinţă unică, în încercarea de a reduce cantitatea de deşeuri generată, transmite Bloomberg.

Noile reglementări sunt destinate creşterii sustenabilităţii ambalajelor, una dintre principalele utilizări ale plasticului şi hârtiei, potrivit unui document de lucru consultat de Bloomberg. Ţările şi firmele din Uniunea Europeană vor trebui să se asigure că ambalajele utilizate de produsele de zi cu zi pot fi reciclate mai uşor sau sunt biodegradabile, transmite Digi24.

„O economie circulară a ambalajelor va ajuta la decuplarea dezvoltării economice de utilizarea resurselor naturale. Cantitatea de ambalaje a crescut mai rapid în ultimii ani decât venitul naţional brut, ceea ce a condus la creşterea emisiilor de CO2 şi a altor emisii poluante, precum şi la supra exploatarea resurselor naturale, a pierderii de diversitate şi la poluare”, se arată în documentul de lucru al Comisiei Europene consultat de Bloomberg.

Noile reguli ar urma să aibă ramificaţii de-a lungul mai multor sectoare, precum producţia de alimente şi fabricaţia produselor chimice. În Uniunea Europeană aproximativ 40% din cantitatea de plastic şi jumătate din cea de hârtie sunt utilizate la ambalaje iar designul lor face deseori dificilă reutilizarea sau reciclarea, scrie Agerpres. Măsurile ar urma să acopere o gamă largă de la abţibildurile de pe mere şi până la pungile de unică folosinţă.

Companiilor li se va cere să folosească cât mai puţine ambalaje, în timp ce ţările vor trebui să se asigure că 65% din totalul deşeurilor de ambalaje sunt reciclate până la finele lui 2025. Potrivit Bloomberg, noile reguli ar urma să fie adoptate miercuri, la pachet cu regulile privind certificatele de eliminare a carbonului.

Un expert în curățenie explică de ce nu trebuie să usuci niciodată hainele pe calorifer, nici măcar iarna

Un expert a avertizat împotriva folosirii radiatorului pentru a usca hainele, deoarece poate face mai mult rău decât bine pe termen lung. Hainele ude adaugă în mod inevitabil umiditate în aer, ceea ce crește riscul de umezeală.

Rebecca Bebbington, expert în consum la NetVoucherCodes, a explicat că procesul duce la mai multă umezeală în aer, ceea ce face ca perioada de uscare să fie mult mai lungă.

Înțeleg de ce fac oamenii acest lucru, dar de fapt crește umiditatea din aer, ceea ce nu este bine”, a adăugat ea. În schimb, încearcă să învârți hainele mai mult, să le spațiezi pe aerator și să folosești lumina naturală care intră”.

Un alt sfat simplu este de a da pur și simplu o centrifugare suplimentară rufelor. Doar încă zece minute în mașina de spălat va elimina și mai multă apă. Când scoți hainele din mașină, acestea vor fi puțin mai uscate înainte de a le pune pe aerator. Hainele ude adaugă în mod inevitabil umiditate în aer, ceea ce crește riscul de umezeală. Acest lucru trebuie evitat.

Cel mai rapid și mai simplu remediu este să deschideți pur și simplu o fereastră. Chiar dacă afară suflă o furtună, deschideți fereastra pentru a favoriza circulația aerului.

Variola maimuței a primit un nou nume. Anunțul făcut de OMS

Variola maimuței a fost redenumită de Organizația Mondială a Sănătății. Până în prezent, această boală a fost cunoscută și sub denumirea de „monkeypox”.

Alertă în Europa. Cazurile de variola maimuței s-au dublat în doar o zi -  Playtech Știri

Monkeypox a fost redenumită „mpox” de către Organizația Mondială a Sănătății, transmite Protv.ro.

„Ambele nume vor fi folosite simultan timp de un an, în timp ce „variola maimuței” este eliminată treptat”, a spus agenția globală, conform SkyNews.

Simptomele variolei maimuței variază, dar includ erupții cutanate, febră, frisoane, ganglioni limfatici inflamați, senzație de epuizare și dureri de cap. Printre simptome se mai numără și leziunile cutanate în zona genitală.

Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 45 de pacienți. Conform Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), în total 15 persoane au fost vaccinate împotriva variolei maimuței.

Jasmin și-a lansat propriul show culinar. Se numește ,,Шор-ОХ! на кухне”
Articolul anterior
Foto! Cum arată posturile de la intrarea în orașele Ștefan Vodă și Soroca
Articolul următor