La câte zile după contactul cu persoana infectată este potrivit să faci un test pentru Covid-19?

Dacă ai fost în contact cu o persoană depistată pozitiv pentru Covid-19 și te simți îngrijorat, prima măsură care îți vine în minte este să faci un test de diagnosticare pentru a te asigura că ești bine și nu prezinți un pericol de infectare pentru cei din jur. Totuși, dacă ai luat decizia de a face un test, trebuie să știi când acesta îți poate oferi rezultatul corect.

separator

În plină pandemie de Covid-19, trebuie să cunoaștem că oamenii de știință au dezvoltat până acum două metode de diagnosticare a virozei Covid-19. Este vorba despre:

– testul molecular (rt-PCR), care prevede determinarea genomului virusului – ARN-ului viral și
– testul serologic, care constă în detectarea în sânge a anticorpilor (imunoglobulinelor IgM sau IgG) către noul tip de coronavirus (acesta fiind antigenul).

Metoda moleculară, sau testarea care folosește reacția în lanț a polimerazei (rt-PCR), este cea mai utilizată metodă de detectare genetică a virusului SARS-CoV-2, prin recoltarea raclajului nazo-faringian (secreții din nas și gât).

Acest test poate detecta prezența ARN-ului viral în biomaterialul nazo-faringian și este recomandat pentru a fi efectuat începând cu ziua a 6-a după contactul cu persoana infectată. Testul arată dacă persoana este infectată la momentul efectuării analizei și are risc de a transmite virusul celor din jur (rezultat pozitiv).

Dezavantajul metodei:

– rezultatul testului este foarte dependent (70%) de acuratețea etapei pre-analitice (colectare/păstrare/transportarea bio-materialului). Rezultatul negativ poate arăta că persoana nu este contagioasă. Totuși, în 30% din cazuri, potrivit cercetărilor, poate fi determinat un rezultat ,,fals negativ”, din cauza cantității reduse de viremie sau colectării incorecte.

– timp lung, oferă un răspuns în 4-6 ore și materialul trebuie prelevat de experți

– acest test nu poate spune dacă o persoana a suportat deja viroza, a dezvoltat imunitate împotriva acestui virus sau nu a fost expusă încă la Covid-19. În acest scop, vine in ajutor testul serologic.

Metoda serologică identifică anticorpii din sânge (IgM sau IgG), sintetizați de celulele imune ale organismului ca răspuns la acțiunea virusului Covid-19. Prin urmare, testul nu detectează virusul în mod direct, ci determină infecția în mod indirect, cu ajutorul anticorpilor creați în organism către acest virus, adică imunitatea creată de acesta.

Anticorpii IgM (imunitatea precoce, determină o infecție acută), anticorpii cresc repede și apoi se reduc în câteva săptămâni, se produc în organism începând cu ziua a 7-a de boală și sunt detectabili până în ziua a 28-a. Așadar, testul serologic, prin picătura de sânge, se face numai după 7 zile de boală sau mai multe.

Anticorpii IgG (arată imunitatea de lungă durată) pot fi detectați din ziua a 14-a de boală și rămân în organism pe termen lung și arată că persoana a avut boala, dar s-a vindecat (în cazul SARS-CoV-2 încă nu se cunoaște cât timp rămân în organism).

Testul este mai puțin influențat de etapa pre-analitică (sângele se colectează din deget/vena/ser se picură pe test cantitatea necesară și timp de 10-15 minute rezultatul este gata).

Țările conduse de femei, care au oferit cele mai bune răspunsuri în criza coronavirusului
Articolul anterior
În New York, prelevarea de probe pentru teste Covid se va face și în farmacii
Articolul următor
Alte articole interesante