La Institutul de Neurologie și Neurochirurgie a fost efectuată, în premieră, intervenția de stentare percutană a arterei carotide

În premieră pentru Institutul de Neurologie și Neurochirurgie ,,Diomid Gherman’’ din Chișinău a fost realizată intervenția de stentare percutană a arterei carotide. Intervenția a fost efectuată pe data de 6 august 2019,  la un bărbat de 55 de ani, care a suportat ictus cerebral repetat cu dezvoltarea hemiparezei și a disfaziei.

separator
Stentarea percutană a arterei carotide interne stângi, stenozate 60%, a durat 1,5 ore. Operația a decurs fără complicații intraoperatorii, iar a doua zi pacientul a semnalat ameliorare prin regresia disfaziei.

Operația a fost efectuată de către neurochirurgul intervenționist Ion Preguza, sub ghidarea profesorilor Ion Popovici și Grigore Zapuhlîh. Procedura s-a efectuat în noua Sală hybrid de Neuroradiologie Intervențională, dotată cu aparatul de angiografie Shimadzu, cu suport DSA. Pe plan național aceste proceduri se efectuează de mai mult timp la câteva spitale de profil din Chișinău.

Echipa de medici a Institutului de Neurologie și Neurochirurgie,,Diomid Gherman’’: profesor Grigore Zapuhlîh, dr. Ion Preguza, șef serviciu Neuroradiologie Intervențională, dr. Ghenadie Davidov, dr. Alexandru Bostan, dr. Stanislav Doroșenco, dr. imagist Marian Arion, dr. anesteziolog Călin Roibu, asistenta de operație Ecaterina Racu, asistenta de anestezie Ina Haritonov și Svetlana Mocanu, care au efectuat multiple stagieri internaționale la cele mai prestigioase clinici de profil: Centrul de Neuroradiologie Intervențională ”Gates Vascular Institute”, Buffalo, SUA (director, profesor Elad Levy); Aizawa Hospital, Matsumoto, Japonia (director, profesor Shigeaki Kobayashi); Spitalul Universitar Geneva, Elveția (director,profesor Paolo Machi); Institutul de Neurochirurgie Romodanov, Kiev, Ucraina (director,profesor Mihail Orlov); Institutul de Neurochirurgie Burdenko, Moscova, Rusia (director, profesor S. Iacovlev).

Alte indicații pentru ,,stentarea percutană a arterei carotide” sunt: anevrismele cerebrale, malformațiile arterio-venoase cerebrale și spinale, fistulele durale, embolizarea vaselor tumorilor cerebrale, tromboza arterelor carotidiene si intracraniene (trombectomia).

Operația efectuată la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie,,Diomid Gherman’’ deschide calea pentru tratamentul neuroendovascular a pacienților cu afecțiuni cerebrovasculare.

În ilustrarea celor expuse, pe 21-25 septembrie 2019, la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, cu suportul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale vine profesorul Junichi Koyama, director al Departamentului Neurochirurgie Endovasculară a Universității de Medicină Shinshu din Matsumoto, Japonia. Împreună cu echipa locală profesorul Koyama va efectua câteva operații de voluntariat, pe gratis, utilizând cele mai noi tehnologii neuroendovasculare, anunță într-un comunicat Institutul de Neurologie și Neurochirurgie Diomid Gherman.

Interpreta de muzică populară Cristina Ceauș a născut un băiețel!
Articolul anterior
Olesea Sveclă și Anatol Durbală au devenit părinți pentru a doua oară. S-a născut Dragomir!
Articolul următor
Alte articole interesante