La nivel global, cazurile de infectare cu HIV/SIDA sunt în descreștere semnificativă. Și în Republica Moldova se atestă o minimizare a consecințelor acestei epidemii, a menționat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Constantin Rîmiș, la o conferință organizată de Parlament cu prilejul Zilei mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA.
Oficialul a subliniat că scopul noului Program național de prevenire și control al infecției HIV/SIDA și infecțiilor cu transmitere sexuală pentru anii 2021-2025 este asigurarea accesului universal la prevenire, tratament și îngrijire de durată și fără discriminare.
Vladimir Odnostalco, vicepreședinte al Comisiei protecție socială, sănătate și familie, a menționat că „anul „COVID-19” a acutizat mai multe probleme interne, inclusiv problema HIV/SIDA”.
„Deși numărul cazurilor este în descreștere, totuși de la începutul anului curent s-au înregistrat peste 900 de cazuri de infectare, fapt care demonstrează necesitatea acordării unei atenții mai mari și depunerii în continuare a eforturilor conjugate pentru prevenirea și controlul epidemiei, pentru tratamentul adecvat al persoanelor infectate cu HIV/SIDA”, a spus deputatul.
Viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici, a anunțat că, pentru prima dată, în anul curent, a fost elaborat și un plan la nivel de municipiu de prevenire și control al infecției. De asemenea, în premieră au fost alocate resurse bugetare pentru implementarea acțiunilor specifice în municipiul Chișinău.
Ruslan Poverga, director general al Asociației Obștești „Inițiativa Pozitivă”, a spus că în Moldova se atestă îmbunătățirea situației, prin eficientizarea cadrului legislativ, sensibilizarea opiniei publice, dezvoltarea serviciilor de calitate și disponibilitatea resurselor de finanțare. Eforturile trebuie continuate. „Mă bucur că trăiesc în țara care se mișcă dinamic înainte pentru a schimba situația în bine și am o mare speranță că lucrurile vor avansa în continuare”, a subliniat acesta.
Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA este marcată pe 1 decembrie, având ca obiectiv consolidarea eforturilor pentru combaterea epidemiei, prin informarea cu privire la căile de transmitere a infecției. Oamenii sunt îndemnați și încurajați să-și cunoască statutul HIV și să fie solidari cu cei care sunt afectați de această epidemie.
sursa: www.ipn.md