Leușteanul, planta primăverii care topește grăsimile și elimină toxinele

Bogat în vitamine, microelemente și aminoacizi, cu o aromă unică și proprietăți terapeutice deosebite, leușteanul este una dintre primele verdețuri de primăvară nelipsite din bucătărie. Leuşteanul se consumă ca atare, proaspăt tocat în ciorbe, direct în farfurie, în salate, la gătit ori sub formă de smoothie. De asemenea, din planta uscată se poate prepara infuzie.

separator

În scop culinar și medicinal sunt utilizate frunzele, rădăcinile, dar şi seminţele de leuștean. Vă prezentăm câteva beneficii ale leuşteanului, care neapărat vă vor convinge să introduceți în dietă această verdeață de primăvară.

Leușteanul reduce senzația de burtă umflată și ameliorează digestia

Frunzele și rădăcina de leuștean sunt benefice pentru funcţionarea sistemului digestiv. Acestea conțin enzime care ajută la digerarea proteinelor, carbohidraţilor şi grăsimilor din alimente. Leușteanul previne balonarea şi înlătură crampele abdominale, având acțiune antiinflamatoare asupra stomacului și intestinelor, în caz de indigestie sau infecții intestinale acute.

Acțiune de detoxifiere

Bogat în vitamina A, C, K, acid folic, fier, calciu, magneziu, kaliu și clorofilă, leușteanul acționează ca un detoxifiant natural. Acesta are acțiune antibacteriană și diuretică, distruge celulele atipice din sânge și purifică organismul de toxine. Leușteanul stimulează arderea grăsimilor, fiind un aliat de nădejde în cura de slăbire.

Curăță sângele și căile urinare

Leușteanul este un diuretic natural, ce elimină lichidele în exces din organism. Sucul de leuștean previne afecțiunile hepatice, hipertensiunea arterială, infecţiile căilor urinare și formarea pietrelor la rinichi, deoarece stimulează excreţia apei.

Prepară ceai din leuştean dintr-o lingură cu plantă uscată, lăsând la infuzat 10 minute în 250 ml de apă fierbinte. Ceaiul are efecte diuretice, îmbunătăţeşte activitatea rinichilor, este recomandat în curele de slăbire, în problemele cu digestia. De asemenea, poți consuma zilnic un pahar de smoothie proaspăt de leuștean.

Rădăcina are proprietăţi sedative

Decoctul din rădăcină ajută la tratarea afecţiunilor urinare, pielonefritei, gutei, reumatismului, anemiei, migrenei şi pneumoniilor. Se prepară dintr-o rădăcină care se fierbe în 500 ml de apă, aproximativ 30 de minute. Se consumă la temperatura camerei, pe parcursul întregii zile.

Benefic pentru sănătatea pielii

Leuşteanul elimină surplusul de lichide din țesuturile pielii, manifestă acțiune antiinflamatoare, luptă cu acneea și previne îmbătrânirea prematură a pielii, datorită conținutului bogat de substanțe cu efect antioxidant.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Două tone de fructe au fost retrase de pe tarabele din Piața Centrală
Articolul anterior
Video! Un incendiu puternic a izbucnit într-un centru comercial din Moscova. Sunt victime
Articolul următor