Lorena Bogza: ,,Gata! L-am învins pe nenorocit!”. Prezentatoarea TV s-a vindecat de Coronavirus

Lorena Bogza a învins Coronavirusul. Prezentatoarea TV a relatat detaliat cum a evoluat viroza în cazul ei, care au fost simptomele în cele 14 zile cât a urmat tratamentul la domiciliu. Detaliile oferite sunt utile pentru fiecare dintre noi, acum, în plină ascensiune a cazurilor de îmbolnăvire când pericolul de infectare se menține crescut.

separator

,,Gata! L-am învins pe nenorocit! Trebuie doar să văd ce pagube a provocat, unde a lovit mai tare”, mărturisește Lorena Bogza.

Care au fost simptomele bolii? Iată ce ne spune prezentatoarea TV:

,,(1) La inceput am avut un usor disconfort in gat, l-am identificat mai tarziu si l-am pus in puzzle. Initial nu am atras atentia.
(2) Joi am avut usoare dureri de cap si parca nu prea ma puteam concentra la fel de bine. Aveam si o stare de oboseala, insa asta nu era ceva nou. De aceea nu m-am ingrijorat. Seara am realizat emisiunea In Profunzime cu Maia Sandu (online, pentru orice eventualitate si fara cameramani in studiou) si pana spre dimineata urmatoare totul a fost ok. M-am trezit cu o durere musculara acuta, cu febra 38.3 si cand am vazut ca nu prea ma asculta picioarele (un soi de slabiciune, nu stiu cum), mi-am spus ca e el.
(3) Vineri deja am avut dureri mai acute de cap, tuse seaca (destul de rara), febra musculara, febra pana in 38.5, oboseala. Nu stiu daca mai avea sens sa fac testul, era deja evident.
(4) Sambata de dimineata a venit echipa mobila de la un centru privat si am facut testul, am dat si analize de sange. Rezultatul a venit in cateva ore. Pozitiv. Pentru ca eram sigura ca asa va fi, nu am avut nicio reactie. A venit ca un lucru firesc. M-au bucurat, insa, analizele de sange, care erau bune. Proteina C Reactiva era destul de mare, dar medicii spun ca este firesc in situatia mea. Nu am incercat niciun simptom nou in aceasta zi. Doar vocea un pic ragusita.
(5) Duminica a trecut usor, a fost o zi lunga si frumoasa. ♥️ Am citit fiecare mesaj cu urari de sanatate pe care l-am primit. Si chiar mi-a adus sanatate si o stare minunata! Va multumesc nespus pentru grija, dragi prieteni! ♥️
(6) Luni dupa-amiaza am inceput sa simt usoare dureri de articulatii, un usor disconfort in partea stanga a corpului, difuz. Starea de oboseala persista, febra musculara, tusea si durerile de cap – la fel. Dar nimic nu este insuportabil!! Sunt dureri relativ mici. Nu am mai avut febra.

(7) Marti a fost cam greu. Am avut senzatia ca virusul se plimba prin tot corpul, cautand locurile vulnerabile. L-am simtit la pancreas, la rinichi si la plamani, dar si in piciorul care asta-iarna, dupa ski, m-a durut vreo saptamana. Cauta de zor sa vada unde poate sa se aciueze. Eram gata sa merg sa fac o radiografie la plamani, dar mi-am zis sa vad ce va fi maine. A aparut si tusea urata.
(8) Miercuri a fost mai bine. Am continuat tratamentul, nu am avut alte simptome decat o presiune in plamani, parca.
(9,10) Joi si Vineri au trecut la fel. Mi-am clatit gura frecvent si am facut gargara, am iesit la aer, am facut usoare exercitii fizice afara.
(11) Sambata nu am mai luat decat vitamine. Seara am simtit un usor disconfort in picioare, dupa ce am facut 2 km la pas. Oboseala se resimte tare. Ceea ce am mai observat este cu cat nesat respir cand ies afara. De parca as vrea sa iau tot oxigenul!
(12) Duminica a fost la fel. Nimic nou, doar nevoia de a lua tot oxigenul de pe lume.
(13) Luni nu au aparut simptome noi. Mi-as fi dorit sa merg la emisiune, dar a trebuit sa raman acasa.
(14) Marti – nimic nou. L-am avertizat ca voi iesi invingatoare din asta!
(15) Miercuri am tot numarat, pe degete, zilele de cand nenorocitul s-a gandit sa ma atace. 14 zile de la primele simptome. Deja nu mai sunt “pericol public”. Ma gandesc ca mai sunt cateva zile si sper ca luni pot merge la serviciu.
(16) Joi, dis-de-dimineata, am iesit din casa si m-am uitat peste lunga lista cu “ceea ce am de facut”. Cate s-au adunat! Tusea a ramas, durerile de muschi si nevoia de oxigen sunt prezente. Nu am ajuns inca sa vad cum sunt plamanii. Dar va trebui.Oricum, l-am doborat!!!! 😊Aveti grija de voi si de cei dragi!♥️”, a relatat prezentoarea TV, pe pagina sa de facebook.

Țara care vrea să le interzică tinerilor să mai fumeze

În cazul în care proiectul de lege privind tutunul și vapatul va fi adoptat în cele din urmă, vânzarea de produse din tutun oricărei persoane născute după 1 ianuarie 2009 în Marea Britanie va fi o infracțiune, scrie bani.md.

Acest lucru înseamnă că, în prezent, copiii cu vârsta de 15 ani sau mai tineri nu vor putea cumpăra niciodată o țigară în mod legal, relatează Sky News.

Planul s-a numărat printre cele trei politici cheie anunțate de premierul britanic Rishi Sunak la conferința Partidului Conservator de anul trecut.

Cu toate acestea, unii conservatori mai permisivi au criticat interdicția, ceea ce înseamnă că premierul ar putea fi nevoit să se bazeze pe sprijinul din partea cealaltă a Camerei Comunelor pentru a trece proiectul de lege.

Printre cei care se opun interdicției se numără predecesoarea lui Sunak, Liz Truss, care a descris planurile ca fiind „profund neconservatoare” și Boris Johnson, care a catalogat mișcarea drept „o nebunie”.

Parlamentarilor conservatori li s-a acordat un vot liber cu privire la legislație și se așteaptă ca mai mulți să se opună atunci când va avea loc prima dezbatere completă în Camera Comunelor, marți.

Cu toate acestea, Partidul Laburist va susține propunerile, ceea ce face probabil ca legislația să treacă acest prim obstacol, indiferent de opoziția conservatorilor.

Proiectul de lege nu ar incrimina fumatul în sine, iar cei cu vârsta de 18 ani sau mai mult pot cumpăra țigări pentru totdeauna fără repercusiuni legale. Cu toate acestea, persoanele mai în vârstă ar putea fi nevoite să aibă asupra lor un act de identitate dacă vor să cumpere țigări în viitor.

Scopul interdicției este de a împiedica oamenii să fumeze chiar înainte de a se apuca de fumat, deoarece guvernul a atras atenția asupra faptului că fumatul creează o dependență foarte mare, patru din cinci fumători începând să fumeze înainte de vârsta de 20 de ani și rămânând dependenți pe viață.

Magazinele care nu respectă regulile vor fi sancționate imediat, iar guvernul spune că banii îi va folosi pentru alte măsuri de reprimare.

La începutul acestui an, noua coaliție guvernamentală din Noua Zeelandă a abrogat ceea ce ar fi fost prima interdicție la nivel mondial privind posibilitatea tinerilor de a cumpăra țigări.

Un simplu test ar putea indica vârsta biologică reală și riscul de boli

Oamenii de știință spun că există diferențe mari între vârsta noastră, respectiv numărul de ani pe care îi avem, și vârsta biologică reală, care, în termeni simpli, reprezintă uzura organismului, respectiv a celulelor și a organelor. Cunoașterea vârstei biologice ar putea acum ajuta la calcularea riscului de îmbolnăvire al unei persoane, scrie doctorulzilei.ro.

Spre deosebire de vârsta cronologică, vărsta biologică este un indicator puternic al stării de sănătate a unei persoane. Un nou studiu realizat de o echipă de cercetători americani de la Universitatea din Pittsburgh a descoperit markeri din sânge care pot dezvălui vârsta biologică a unei persoane, ceea ce ar putea ajuta la tratarea diferitelor probleme de sănătate care pot apărea pe măsură ce organismul uman îmbătrânește.

„Imaginați-vă două persoane în vârstă de 65 de ani. Una merge cu bicicleta la serviciu și face schi în weekend-uri, iar cealaltă nu poate urca nici măcar un rând de scări. Au aceeași vârstă cronologică, dar vârste biologice foarte diferite. De ce îmbătrânesc acești doi oameni în mod diferit?”, spune Aditi Gurkar, medic geriatru la Universitatea din Pittsburgh.

Rolul indicelui metabolic al îmbătrânirii sănătoase (HAM)

În noul studiu, publicat în revista Aging Cell şi citat de 360medical.ro, cercetătorii au căutat, în special, diferiți metaboliți – molecule mici eliminate de procesele biologice din organism. Acestea pot fi folosite ca dovezi pentru a determina ce procese au loc în organism și cât de bine se desfășoară acestea.

În total, au fost identificați 25 de metaboliți care au prezentat diferențe semnificative între persoanele cu îmbătrânire sănătoasă și cele cu îmbătrânire rapidă. Acest grup de molecule a fost denumit indicele metabolic al îmbătrânirii sănătoase (HAM).

Indicele HAM ar putea servi ca un predictor al îmbătrânirii la om, spun autorii studiului. Echipa a identificat, de asemenea, trei metaboliți care păreau a fi deosebit de importanți în stimularea îmbătrânirii biologice.

În testele efectuate pe un grup separat, indicele HAM s-a dovedit a fi 68% precis în calcularea vârstei biologice. Cu mai multe cercetări, ar putea fi posibil să se dezvolte un test de sânge pentru evaluarea rapidă și ușoară a vârstei biologice.

Acest test ar putea fi apoi efectuat pe persoane la vârste mai timpurii, atunci când modificările proceselor moleculare sunt mai ușor de modificat: la o persoană de 30 de ani, de exemplu, căreia i se spune că vârsta sa biologică este mult mai mare decât ar trebui să fie.

„Acea persoană ar putea apoi să se gândească să schimbe mai devreme anumite aspecte ale stilului său de viață – fie că este vorba de îmbunătățirea somnului, a dietei sau a regimului de exerciții fizice – pentru a spera să-și inverseze vârsta biologică”, spune Gurkar.

Încă un virus își arată colții! Explozie de cazuri la un centru de refugiați din R. Moldova! 17 persoane diagnosticate

Numeroase cazuri de rujeolă au fost înregistrate la un centru din Republica Moldova, unde sunt cazați refugiați. 17 persoane au rujeolă, după cum a informat șeful-adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală, Vladimir Bolocan, în timpul ședinței operative a serviciilor Capitalei.

„Din cele 22 de cazuri suspecte, doar 17 au fost confirmate, patru au fost infirmate, iar un caz încă rămâne suspect. Totodată, există trei cazuri sporadice cu infectare de rujeolă în capitală și localitatea Hulboaca. Aceste cazuri nu au legătură epidemiologică între ele și nu prezintă nici un risc de desfășurare a unui nou focar”, a anunțat oficialul.

Multe cazuri de rujeolă, la un centru de plasament al refugiaților din Republica Moldova

De asemenea, Vladimir Bolocan a atras atenția că, în ultima vreme, crește îngrijorător numărul infectărilor cu rotavirus, doar în luna aprilie fiind raportate 18 cazuri, ceea ce reprezintă 50% din totalul de îmbolnăviri din primul trimestru.

Șeful-adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală a îndemnat părinții să-și imunizeze copiii, menționând că vaccinul de rotavirus se administrează în primele șase luni de viață, este unul sigur și nu are contraindicații.

Rujeola, cunoscută și sub numele de pojar, este o boală infecțioasă cauzată de virusul rujeolei (Morbillivirus) din familia Paramyxovirus. Este caracterizată de simptome precum febră, tuse, secreții nazale, ochi roșii și sensibili la lumină (conjunctivită) și o erupție cutanată distinctivă. Rujeola este extrem de contagioasă și se răspândește prin picături mici de secreții respiratorii ale persoanelor infectate, de obicei prin tuse sau strănut.

Boala poate fi gravă și poate duce la complicații precum pneumonie, encefalită (inflamarea creierului) și pierderea vederii, conform radiomoldova.md citat de evz.ro.

Australia se topește din cauza căldurii. Temperaturi de +40 de grade
Articolul anterior
Valentina Naforniță, despre decizia CNESP: ,,Trăim într-o țară în care cultură este pe ultimul loc. Rușine!”
Articolul următor