Maca – cel mai puternic afrodisiac natural. Proprietățile și beneficiile asupra organismului

Maca – cel mai puternic afrodisiac natural, fiind cunoscută și sub denumirea de ginseng peruvian. Este o plantă rădăcinoasă, înrudită cu ridichia, varza și broccoli, care datorită uimitoarelor și unicelor proprietăți pe care le deține, este considerată un superaliment. Se cultivă în special în munții înalți din America de Sud, cu precădere în Peru.

separator

Maca are efecte pozitive asupra sistemului endocrin, fiind capabilă să echillibreze nivelul hormonal atât al femeilor cât și al bărbaților, crește nivelul de energie și este un excelent stimulent al sănătății organismului. Este o sursă naturală de hrană și un medicament oferit de natură, folosit de mii de ani în zona Munților Anzi. Mai mult, maca este un adaptogen, ceea ce înseamnă că ajută organismul să se mențină la un nivel normal, in homeostază. Adaptogenii ajută organismul să răspundă mai bine și mai ușor la factorii de mediu interni și externi, precum anxietatea și rănile fizice.

Ce este maca?
Maca este o rădăcină a unei plante cu denumirea științifică Lepidium Meyenii. Ca aspect, seamănă cu o ridiche, iar la culoare variază de la galben spre crem, la roz deschis și până la mov sau chiar negru. Este bogată în vitamine și minerale, are un gust plăcut, ușor picant și o aroma bogată de malț care se îmbină perfect cu gustul de cacao.

Cultura de maca este cea mai mare cultură din lume care crește la o altitudine de aproximativ 4500 de metri deasupra nivelului mării, în Munții Anzi. Maca are în componență o proteină completă care furnizează toți aminoacizii esențiali, conține din abundență calciu, fier, magneziu, sodiu, sulf, potasiu și fosfor, vitamine, inclusiv C, E, B1 (tiamină) și B2 (riboflavină).

Proprietățile pudrei de maca

Pudra de maca are în conținut proteine, carbohidrați, grăsimi și fibre. Din punct de vedere nutritiv, 5 grame de maca au valoare energetică 76kcal sau 18Kj, proteine 0,7g, glucide 3,8g din care zaharuri 1,5g, grăsimi <0,1g din care saturate <0,1g, fibre 0,3g, sodiu <0,1g, cupru 0,3g (30% din doza zilnică recomandată), iod 52g (17,5% din doza zilnică recomandată).

Pudra de maca se mai poate lăuda și cu un conținut de:

  • Peste 20 de aminoacizi, inclusiv cei 8 aminoacizi esențiali pe care organismul nu îi poate produce
  • 20 de acizi grași precum acidul lauric, linoleic, palmitic, oleic și acidul steric
  • Vitaminele B1, B2, C și E
  • Calciu (conține mai mult calciu decât laptele. Calciul este indispensabil pentru dezvoltarea oaselor, dinților, funcționarea optimă a inimii și sistemului nervos)
  • Magneziu
  • Potasiu (influențează activitatea celulară)
  • Cupru
  • Zinc
  • Mangan
  • Fosfor (este responsabil pentru funcționarea structurilor biologice și producerea de energie celulară)
  • Seleniu
  • Sulf
  • Sodiu
  • Fier (menține un metabolism energetic normal și contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar)

Pudra de maca are proprietăți bacteriostatice, fungistatice, antioxidante, anticarcinogene, ajută organismul să reziste mai ușor factorilor de stres, îmbunătățește nivelul de energie general, memoria, capacitatea de concentrare și învățare și contribuie la menținerea sănătății oaselor și dinților.

Beneficiile pudrei de maca

Rădăcina de maca este cunoscută pentru capacitatea sa de a regla hormonii. Planta în sine nu conține hormoni, ci încurajează organismul să crească sau descrească nivelul de hormoni prin hrănirea glandelor principale, hipotalamusul și hipofiza. Pentru că este un aliment adaptogen, maca este capabilă să crească producția unui hormon de care organismul duce lipsă sau să micșoreze cantitatea unui hormon produs în exces.

De ce este bună maca pentru organism
Pudra de maca este un aliment ce poate aduce o mulțime de beneficii organismului atunci când este încorporată în dieta zilnică:

  • Susține și întărește sistemul imunitar
  • Energizează organismul și crește rezistența fizică
  • Susține funcțiile metabolice
  • Are efect antioxidant
  • Îmbunătățește circulația sângelui, accelerează procesul de vindecare al rănilor și reduce colesterolul datorită conținutului de vintamine, minerale și aminoacizi
  • Îmbunătățește fertilitatea prin creșterea libidoului și a numărului de spermatozoizi
  • Are efecte pozitive pentru femeile aflate la menopauză
  • Îmbunătățește funcționarea creierului prin conținutul de aminoacizi
  • Contribuie la diminuarea depresiei și anxietății
  • Echilibrează nivelul de estrogen și progesteron din organism și reduce astfel și numărul și intensitatea migrenelor
  • Este un afrodisiac natural, fiind capabilă să crească dorința sexuală
  • Favorizează asimilarea calciului în oase, crescând densitatea osoasă și prevenind osteoporoza

Sursa

Alți 76 de moldoveni, depistați cu COVID-19

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) cu subdiviziunile teritoriale continuă supravegherea epidemiologică a infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel teritorial și național.

În perioada 12–24 martie 2024 (săptămâna 12/2024), morbiditatea prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) s-a manifestat la un nivel de intensitate joasă, în scădere cu 3,4% față de săptămâna precedentă de monitorizare și în descreștere cu 12,8% comparativ cu perioada similară a sezonului precedent. În total, au fost înregistrate 6091 de cazuri de IACRS, majoritatea fiind la copii.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 27 de cazuri de gripă sezonieră, atestându-se o descreștere cu 40% comparativ cu săptămâna precedentă.

De la începutul perioadei de monitorizare (02.10.2023 – 24.03.2024, săptămânile 40/2023-12/2024) au fost înregistrate 1 673 de cazuri de gripă, 187 016 de cazuri de IACRS și 11 124 de cazuri de infecții respiratorii acute severe.

În laboratoarele ANSP, au fost investigate, în această perioadă, 43 de probe la prezența virusurilor gripale, non-gripale și SARS-CoV-2, șapte probe fiind pozitive la prezența virusurilor gripale (1- A nesubtipat, 2 – A(H3N2), 2 – A(H1N1)pdm09, 2- B-Victoria) și o probă – la prezența virusului SARS-CoV-2.

Totodată, au fost înregistrate 76 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 15 în regiunea transnistreană), fiind o descreștere cu 24% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor, au fost raportate nouă cazuri din numărul total.

Reiterăm că vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 rămâne a fi cea mai eficientă metodă de a evita cazurile grave de boală și deces. Adresați-vă la medicul de familie pentru a beneficia de vaccin!

Diagnosticul lui Kate Middleton a scos la iveală o ”epidemie” misterioasă de cancer

Diagnosticul lui Kate Middleton a scos la iveală o „epidemie” misterioasă de cancer. Cercetătorii sunt în căutarea cauzei unei „epidemii” de cancer misterioase care afectează tot mai mulți indivizi sub vârsta de 50 de ani. Apariția acestui diagnostic este tot mai frecventă, afectând chiar și personalități cunoscute, printre care se numără și recentul caz al Prințesei de Wales, care a atras atenția publicului, scrie doctoruzilei.ro.

Anunțul șocant al diagnosticului lui Kate Middleton, făcut public săptămâna trecută, a evidențiat o tendință surprinzătoare. Medici de renume susțin că această problemă se întâlnește la nivel global, conform informațiilor furnizate de Daily Mail.

Conștientizarea crescută a luat avânt odată cu apariția unor cazuri celebre, precum cel al Damei Deborah James, care a pierit din cauza cancerului intestinal la vârsta de 40 de ani, în 2022. Acum, în lumina evenimentelor legate de Prințesa de Wales, un chirurg a avansat ipoteza că ar putea exista un factor necunoscut care să fie responsabil pentru această situație.

Cauza nescunoscută a cazurilor de cancer

Profesorul Andrew Beggs, chirurg colorectal, consultant și cercetător clinic senior la Universitatea din Birmingham, a spus: „Ar putea exista un factor de mediu necunoscut pe care nu l-am descoperit, în ciuda cercetărilor ample”.

„Cancerul cu debut tânăr nu este deloc rar. Conduc o clinică pentru cancer cu debut precoce la adulți și vedem din ce în ce mai mulți oameni în vârstă de 40 de ani cu cancer”, a adăugat el.

După părerea sa, alți factori care ar putea contribui, de asemenea, la creștere, sunt metodele mai bune de detectare a cancerului, conștientizarea simptomelor și o mai bună screening a afecțiunilor genetice care cresc riscul de cancer, cum ar fi gena BRCA, așa cum are Angelina Jolie.

Maia Kennedy, în vârstă de 38 de ani, din Hackney, Londra, a povestit despre propria sa luptă împotriva cancerului, care împărtășește asemănări cu a Prințesei de Wales, în vârstă de 42 de ani.

Maia a început să sufere de greață în decembrie 2023, pe care medicul său de familie le-a atribuit inițial refluxului acid. În urma unui test de urgență, medicii i-au găsit o tumoare în intestin în timpul colonoscopiei. La acea vreme se credea că este precanceroasă.

Ulterior, femeia a fost diagnosticată cu cancer intestinal în stadiul 1 cu cancerului intestinal, după ce a suferit o intervenție chirurgicală de rutină pentru a-și îndepărta o parte din intestin, la începutul acestui an.

Prințesa de Wales însăși a suferit o operație abdominală planificată, în luna ianuarie. Inițial, medicii nu au crezut că este vorba despre canceroasă, dar testele au dezvăluit, ulterior, altceva. Ea a început un tratament de chimioterapie preventivă la sfârșitul lunii februarie și nu a menționat tipul de cancer pe care l-a avut.

O altă supraviețuitoare, Becki Buggs avea 43 de ani când a primit vestea că are cancer pancreatic.

Ea a declarat pentru MailOnline la începutul acestui an că a fost motivată să-și facă teste după ce soțul ei i-a remarcat o modificare a pielii, care s-a dovedit a fi icter. Bărbații sunt, de asemenea, expuși riscului.

Ricky Smith, din Isle of Sheppey, Kent, a aflat luna trecută că durerile sale de cap nu erau cauzate de stres, ci un tip de cancer la creier. Bărbatului, tată a trei copii, i s-a spus că mai are 15 luni de trăit. Tumora lui inoperabilă a fost depistată doar printr-un test oftalmologic.

Potențialii factori de risc

Profesorul Sikora, un oncolog de renume mondial cu o experiență de peste 40 de ani, a declarat însă că această tendință a fost observată de ani de zile și că există o serie de motive, bănuite de experți.

„Nu are nimic de-a face cu Covid sau vaccinuri – a început să se întâmple cu mult înainte. Cred că se datorează probabil modificărilor stilului de viață – obezitate, dietă grasă, comportament sedentar, așezat la birou toată ziua și, desigur, diagnostice mai bune”, afirmă el.

De asemenea, pare să existe o diviziune de gen în privința ratelor cancerului, în rândul tinerilor.

Datele CRUK arată că femeile în vârstă de 40 de ani, precum Kate, au șanse de două ori mai mari (de 2,1 ori) de a face cancer decât un bărbat de aceeași vârstă. O diferență similară de gen este prezentă și în rândul diagnosticaților de cancer la vârsta de 30 de ani și 40 de ani.

Decalajul se echilibrează ușor pe măsură ce britanicii îmbătrânesc, bărbații având șanse mai mari de a fi diagnosticați de la vârsta de 60 de ani încolo.

Un studiu publicat în British Medical Journal anul trecut a constatat că numărul cazurilor de debut precoce a cancerului au crescut la nivel global cu 79% între 1990 și 2019.

Experții au prezis, de asemenea, că acestea se vor înmulți, cu 31% până în 2030.

Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că Australia a avut cel mai mare număr de diagnostice de cancer cu debut precoce din lume, cu o rată de 135 la 100.000 de oameni, în 2022.

Noua Zeelandă a ocupat locul al doilea, cu 119 cazuri la 100.000 de persoane în rândul tinerilor.

În comparație, Marea Britanie și SUA sunt pe locurile 28 și, respectiv, pe locul 6.

Dietele bogate în carne roșie și sărace în fructe, precum și consumul ridicat de alcool și consumul de tutun au fost considerați principalii factori de risc.

Experții au legat anterior creșterea unor astfel de diete procesate în lumea occidentală, începând cu anii 50, cu o creștere a cancerelor legate de alimentație, cum ar fi cancerul intestinal, în rândul tinerilor.

Bea zilnic apă cu lămâie dacă ai una din aceste 8 boli. Nu vei mai avea nevoie de medicamente

Unii specialiști spun că apa cu lămâie este cel mai bun aliment cu care să ne începem ziua, înlocuind cu succes cafeaua sau ceaiul.

Apa cu lămâie oferă organismului nostru o mulțime de antioxidanți, proteine, vitamine și alte substanțe care ajută la ameliorarea simptomelor unor boli și la întărirea sistemului imunitar.

Dacă ai una dintre aceste opt probleme, consumă apă cu lămâie în fiecare zi:

– Pietre la rinichi
– Răceală sau gripă
– Reflux gastroesofagian
– Dureri în zona încheieturilor
– Dureri de mușchi
– Unghii îngălbenite sau care se rup ușor
– Acnee
– Kilograme în plus/obezitate

Beneficiile apei cu lămâie 

Apa cu lămâie este benefică pentru sănătatea organismului, în general. Dacă alegi să consumi un pahar de apă cu lămâie dimineața, în loc de cafea sau ceai, vei avea că aceasta: 

– Intensifică metabolismul, arderile de grăsimi, deci, ajută să slăbești!
– Previne răceala, grație vitaminei C.
– Eficientizează digestia. 
– Curăță gura.

sursa

Untul de arahide un aliment nutritiv și un aliat excelent în dietă
Articolul anterior
Primul electrobuz din țara noastră va circula de astăzi, în Capitală
Articolul următor