Mai multe medicamente ar urma să se ieftinească pe parcursul acestui an

Mai multe medicamente se vor ieftini pe parcursul acestui an, iar Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) va investiga apariţia preţurilor nejustificate în ultimii doi ani. Despre aceasta a anunţat ministra Sănătăţii, Ala Nemerenco, în cadrul şedinţei Parlamentului, relatează trm.md.

„În acest an aşteptăm o scădere a preţurilor la medicamente, pe parcursul anului trecut şi a anului precedent 2020, înregistrarea preţurilor la medicamente, de la producător erau foarte înalte şi acesta va fi un următor dosar CNA. Unele medicamente au ajuns să coste în farmaciile noastre nu doi euro, dar opt, nouă euro, la aceste preţuri erau propuse aceste documente, inclusiv în toate licitaţiile naţionale.

Astfel, sperăm ca, pe parcursul anului 2022 să avem o scădere la foarte multe medicamente, deoarece Agenţia Medicamentului a început revizuirea preţurilor şi doar pe parcursul lunii decembrie, lunii ianuarie şi a tuturor lunilor, în buzunar la pacienţi vor rămânea în jur de 500 mii de euro”, a menţionat Ala Nemerenco.

La 31 decembrie 2020, Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale a emis un ordin cu privire la înregistrarea preţurilor de producător la medicamente. Prin decizia respectivă, au fost majorate preţurile la sute de medicamente, unele dintre care se folosesc în tratamentul COVID-19 sau post-Covid-19.

Fiecare zi e un risc, după 6 luni fără control ginecologic

Fiecare zi este un risc în lipsa controlului ginecologic o dată la 6 luni. Controlul profilactic regulat este important pentru depistarea precoce a afecțiunilor ginecologice, cum ar fi cancerul de col uterin și boli cu transmitere sexuală.

Neefectuarea unui control ginecologic regulat poate fi extrem de periculos pentru sănătatea femeilor, expunându-le la o serie de riscuri și probleme de sănătate. Iată câteva dintre acestea:

  • Cancerul ovarian: acesta este unul dintre cele mai letale tipuri de cancer și poate fi dificil de detectat în stadiile incipiente. Un control ginecologic poate ajuta la depistarea acestui tip de cancer și la tratamentul precoce, ceea ce poate îmbunătăți șansele de vindecare.
  • Infecțiile vaginale: infecțiile vaginale sunt o problemă comună pentru multe femei și pot fi cauzate de o serie de factori, cum ar fi bacteriile sau ciupercile. Un control ginecologic și analizele de rutină pot ajuta la depistarea și tratamentul acestor infecții, prevenind apariția complicațiilor.
  • Boala inflamatorie pelvină: aceasta este o infecție a organelor reproducătoare feminine și poate fi cauzată de bacterii care sunt transmise sexual sau prin alte mijloace. Dacă este lăsată netratată, poate duce la complicații grave, cum ar fi infertilitatea.
  • Sarcina ectopică: aceasta este o complicație gravă a sarcinii în care ovulul se implantează în afara uterului și poate duce la sângerări interne periculoase. 
  • Polipii cervicali: aceștia sunt tumori mici alungite care apar pe colul uterin și pot fi cauzați de infecții sau dezechilibre hormonale. 
  • Disfuncțiile menstruale: menstruația este un proces natural și important pentru sănătatea femeilor, iar orice tulburare sau disfuncție în ciclul menstrual poate fi un semnal de alarmă. 
  • Fibroamele uterine: Acestea sunt formațiuni benigne care se dezvoltă în uter și pot cauza dureri și sângerări anormale. 
  • Infecțiile urinare: Acestea sunt o problemă comună pentru multe femei și pot fi cauzate de o serie de factori, cum ar fi bacteriile sau igiena precară. 

Hypermed este un centru medical de top, care a reușit să formeze o echipă de specialiști de înaltă calificare selectați cu grijă din rândul celor mai bine pregătiți medici, care datorită   echipamentelor  de ultimă generație reușesc să ofere pacienților o  deservire impeciabilă și diagnostic corect.

Aici veți găsi medici din cele mai diverse domenii, , precum ginecologie, uroandrologie, mamologie, gastroenterologie, pediatrie, endocrinologie, dermatologie, proctologie, neurologie, nefrologie, terapie clinică, specialiști ecografie – imagistică medicală etc.

Pentru comoditatea clienților, centru medical  Hypermed pune la dispoziție peste 2000 de tipuri de analize de o acuratețe înaltă.

Mai mult de atât, Hypermed dispune de un aparat de ecografie 5D, una dintre cele mai avansate tehnologii de imagistică medicală disponibile astăzi, fiind una dintre puținele instituții medicale din Moldova care oferă acest serviciu.

Pe lângă serviciile medicale, aici veți găsi o varietate de servicii de medicină estetică, dar și servicii stomatologice atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Hypermed – locul unde TU contezi.

OMS, semnal de alarmă despre mutațiile Covid-19. Ce spun experții

Numărul deceselor cauzate de Covid-19 a scăzut cu 95% de la începutul anului, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), avertizând totodată că virusul circulă în continuare.

NEW: What's the 'Kraken' variant of COVID-19? And has it arrived in Clark  County?

Organizația a precizat că virusul nu este pe cale să dispară și că țările din întreaga lume trebuie să învețe să facă față consecințelor sale care nu sunt de urgență, cum ar fi efectele resimțite de unele persoane care au contractat boala în așa-numita versiune Covid-lung.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, a declarat că una din zece infecții se soldează cu o astfel de versiune, ceea ce sugerează că sute de milioane de persoane ar putea avea nevoie de îngrijire pe termen lung.

Cu toate acestea, „ne bucurăm foarte mult de scăderea continuă a numărului de decese raportate legate de Covid, care a scăzut cu 95% de la începutul acestui an”, a declarat acesta în cadrul unei conferințe de presă.

„Cu toate acestea, în mai multe țări se înregistrează o reapariție, iar în ultimele patru săptămâni 14.000 de persoane au murit din cauza acestei boli”, a mai spus el. După cum arată apariția variantei XBB.1.16, „virusul continuă să sufere mutații și este încă capabil să provoace noi valuri de infecții și decese”, a mai precizat Ghebreyesus, conform realitatea.net.

La rândul lui, cercetătorul Octavia Jurma susține că, în pofida tendinței globale, Asia de Sud-Est, unde XBB.1.16 „Arcturus” este dominant, înregistrează o creștere dramatică a numărului de decese cu peste 650% după mai multe luni de scădere sistematică, scrie adevarul.

Descoperire uluitoare despre oamenii cu ochi albaștri. Cum se explică că cei mai mulți dintrei ei locuiesc în Europa

Descoperire uluitoare făcută de oamenii de știință despre oamenii cu ochi albaștri. Această mutație genetică petrecută cu mult timp în urmă explică de ce numărul cel mai mare a posesorilor de ochi albastri sunt în Europa. Se pare că toți au același strămoș comun! Nu același lucru e valabil despre oamenii cu ochii verzi!

Adevărul despre această culoare a ochilor. Ce au în comun oamenii care au  ochi albaștri – Capital

Nu este un secret pentru nimeni că ochii albaștri sunt mai rari decât cei căprui sau negri, dar oamenii de știință au făcut abia acum lumină asupra modului în care au apărut, de fapt, ochii albaștri.

Se pare că toți oamenii cu ochi albaștri împărtășesc același strămoș, dezvăluire care îi face pe oamenii cu această particularitate să se simtă inconfortabil când se întâlnesc cu „frați” lor ancestrali.

Oamenii de știință știau că ochii albaștri sunt dați de o genă recesivă, dar când au cercetat de unde provin exact aceste gene, un studiu a descoperit că toate pot fi urmărite până la o singură persoană.

Toți oamenii cu ochi albaștri au un strămoș unic

Știm că oamenii cu ochii albaștri sunt mult mai rari decât cei cu ochii căprui, doar între 8 și 10% din populația lumii având această caracteristică.

Oamenii de știință au dezvăluit că mutația genetică provine de la un om singular care a trăit între 6.000 și 10.000 de ani în urmă.

Cercetătorii au încercat să descopere ce a cauzat această schimbare studiind gena OCA2, care determină nivelul de pigment maro din ochiul uman, timp de mulți ani.

Cu toate acestea, s-a dovedit că mutația genetică care are ca rezultat ochi albaștri provine de la o genă complet diferită numită HERC2, care stopează complet gena OCA2 și „diluează” maroul în albastru.

Nu același lucru e valabil despre oamenii cu ochii verzi

De unde știu biologii că totul se leagă de un strămoș comun? Pentru că fiecare persoană cu ochi albaștri are aceeași mutație.

Deși mai sunt încă multe cercetări de făcut, se crede că mutația s-ar fi putut răspândi atunci când oamenii au migrat din Africa în Europa, ceea ce ar explica într-un fel de ce în principal oamenii de origine europeană par să aibă ochi albaștri.

Descoperirea a fost făcută de o echipă de cercetare de la Universitatea din Copenhaga, scrie kanald.ro, potrivit Lad Bible. Studiul a analizat, de asemenea, variația altor culori de ochi mai puțin obișnuite, cum ar fi verdele, ceea ce a dovedit și mai mult ideea că o singură persoană are originea genei cu ochi albaștri.

Autorul studiului, profesorul Hans Eiberg de la Departamentul de Medicină Celulară și Moleculară, a declarat pentru Science Daily: „Persoanele care au ochii verzi pot fi explicate prin faptul că au o cantitate redusă de melanină în iris, ceea ce este foarte diferit de cazul celor cu ochi albaștri.”

„Din aceasta, putem concluziona că toți indivizii cu ochi albaștri sunt legați de același strămoș. Toți au moștenit același comutator exact în același loc din ADN-ul lor”, a spus omul de știință.

Dumitru Alaiba îi sugerează lui Șor să întoarcă miliardul, după ce ultimul a cerut de la PAS să achite facturile oamenilor
Articolul anterior
Brad Pitt o dă în judecată pe Angelina Jolie. Actrița a vândut fără acordul lui jumătate din castelul lor din Franța unui oligarh rus
Articolul următor