Mărturia a unui pacient: ,,Dimineața vedeam când mai pleca un coleg în sac”

″Mi-era teamă să adorm, pentru că aș fi putut să nu mă mai trezesc. Și mă gândeam că trebuie să rezist, pentru copiii mei″⁣, povestește un bărbat de 44 de ani, care a trăit 9 zile de coșmar, după ce s-a infectat cu Sars-Cov-2.

separator

Spune că alții erau mult mai rău. Pentru cei internați, medicii duc o luptă crâncenă. Într-un salon de la Spitalul Universitar din București, un bărbat se străduiește cu ultimele puteri să îi vorbească medicului care îl îngrijește.

Deși are doar 46 de ani, abia mai respiră. Îl ajută masca de oxigen care îi acoperă toată fața.

Pe un alt pat, o femeie de 78 de ani primește și ea oxigen de la aparate.

Zona roșie din unitatea de primiri urgențe arată ca o adevărată secție de terapie intensivă. Toți bolnavii de aici au nevoie de suport de oxigen și rar se găsește un pat liber.

Numărul bolnavilor e tot mai mare. Rezidenții muncesc alături de doctorii cu experiență și, la nevoie, devin și psihologi.

Denisa Orleanu, medic rezident SUUB: ″Sunt descumpăniți, încearcă să găsească ajutor, încercăm pe cât posibil să le dam atenție tuturor, dar e foarte complicat din cauza numărului foarte mare de pacienți. Medicul rezident face ce se poate, face resucitare… încercam să ajutam pe cât se poate cu orice e nevoie″⁣.

Toate spitalele din România par desprinse dintr-un film de război, relatează Pro TV. Sunetul aparatelor care îi țin în viață pe cei cu forme grave și efortul medicilor scriu istoria dramatică a acestor zile pline de epuizare și disperare.

Gabriel Rotaru a scapat de boală după ce a stat 9 zile în secția de terapie intensivă a Institutului Marius Nasta. S-a întors la familie, dar noaptea mai folosește un aparat de oxigen.

Gabriel Rotaru: ″Au fost momente când mi-am smuls și masca de oxigen de pe față. Intrasem în panică, nu reușeam să mă coordonez cu ritmul oxigenului. Când ai o masca d-aia și e etanș pe față, e greu să te corelezi cu aparatele. Dimineața vedeam când mai pleca câte un coleg în sac.

Te gândești că poți să fii și tu în locul lor. Medici s-au luptat pentru fiecare pacient în parte. S-au luptat și asistentele. Au venit la mine și mi-au spus să mă gândesc la copilași, cautau să mă motiveze să nu mai fac gesturi care să îmi curme viața″⁣.

Din cauza infecției, s-au stins până acum 9.756 de oameni. Iar la nivel național, statisticile arata că puțini dintre cei care ajung în stare critică, intubați și ventilați mecanic, reușesc să fie salvați.

Două familii din Sibiu au decis să își trimită rudele grav bolnave de Covid în străinătate, cu avioane private.

Însă, pentru un medic de familie din orașul Potcoava, Olt, nu s-a mai putut face nimic.

Situație este dramatică și în Constanta, oraș care intră în mai puțin de o oră în carantină. Mai mulți medici de la ambulanță sunt infectați.

În aceste zile, fiecare încearcă să ajute cum poate.

Luminița Iosif predă în cadrul Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie din Galați. Astăzi a împlinit 36 de ani și a mers de la primele ore la Centrul de Transfuzii din oraș. Acum o lună a fost și ea bolnavă de COVID și a văzut ce înseamnă suferința.

Luminița Iosif, donator: “Donez de ziua mea de naștere, este cadoul pe care eu mi l-am făcut de ziua mea, dar până la urmă cadoul acesta este o necesitate pentru cei care din păcate sunt într-o situație dificilă în spitalele din România. Sper ca prin acest gest pe care l-am făcut să fie un model și pentru celelalte persoane care au avut norocul să se vindece de Covid.”

Brazii de la pepinieriile Moldsilva ar putea fi mai ieftini anul acesta
Articolul anterior
Nou studiu: Cazurile de reinfectare în mai puțin de 6 luni, în rândul cadrelor medicale, sunt extrem de rare
Articolul următor
Alte articole interesante