În fiecare dimineaţă mănâncă un măr pe stomacul gol, pentru efect depurativ şi seara unul, pentru proprietăţile sale laxative. Datrorită conţinutului ridicat de vitamina C, întăreşte sistemul imunitar, astfel te protejează de invazia de viruşi, mai ales în perioada rece a anului.
Merele conţin vitaminele A, B1, B2 şi C, substanţe nutritive, precum calciu, fier, fosfor, magneziu şi potasiu.
Indicaţii therapeutice:
Consumul regulat de mere reduce incidenţa bolilor cardiovasculare, previne accidentele vasculare cerebrale, fereşte în special, femeile de bolile cauzate de o circulaţie proastă (angiectazii, petele vasculare la nivelul gambelor, varicele şi insuficienţa venoasă); scade colesterolul, întăreşte oasele; previne osteoporoza; scade riscul formării calculilor urinari; înlătură obosela şi starea de nervozitate; asigură un bun tranzit intestinal; previne diareea şi constipaţia. Conţine ingredienţi “minune” care previn apariţia cancerului de prostată, colon şi sân. Mărul albeste dinţii, dacă este consumat regulat.
Oţetul de mere
Oţetul de mere are efect antiinflamator asupra articulaţiilor şi cartilagiilor, prin urmare, combate reumatismul. Înainte de fiecare masă, se amestecă o lingură de oţet de mere cu o linguriţă de miere. Aceeaşi reţetă te scapă de anemie. De asemenea ajută la asimilarea fierului din alimentele consumate.
Este indicat în curele de slăbire – se dizolvă două linguriţe de oţet de mere într-un pahar de apă plată şi se bea pe stomacul gol. Apoi înainte de fiecare masă se consumă, păstrând proporţia, doar jumătate de pahar. Asigură indigestia şi alte afecţiuni ale bilei, cu 5- 10 minute înainte de masă, consumă un sfert din proporţia menţionată.
Cura cu suc de mere
Timp de 3-4 săptămâni, cu 30 de minute înainte de mesele principale se consumă un pahar de suc de mere. Aceasta ajută la curăţarea intestinului de toxine, inclusiv în tratarea multor boli menţionate mai sus.
Fii inventivă, creează-ţi propria reţetă
• În salate putem combina mărul crud cu morcov, ţelină, sfeclă roşie, varză, salată, ridiche neagră, anghinare, andive, lămâie, portocale, pere, banane, nuci, alune, scorţişoară, mărar, somon, ton;
• Din lactate se combină bine cu brânz de capră, caşcaval, smântână, iaurt;
• Gătit, marul poate fi călit în unt sau copt şi servit împreună de carnea de vită sau de pui.
Raisa Lăcustă, nutriţionist
Un sfat pentru frumusete :
Marina Bătrânu,
cosmetolog
Revigorează-ţi tenul cu măşti din măr
Toate măştile recomandate mai jos, se aplică timp de 20 minute, după care se îndepărtează uşor.
revigorează tenul obosit – un pahar de apă şi o lingură de oţet de mere;
hidratează şi tonifică orice tip de ten – se aplică pe faţă un măr ras;
hrăneşte tenul uscat şi normal – o lingură de suc de mere, ½ galbenuş de ou, puţină făină şi amidon de cartof;
pentru tenul gras – 2 linguri de măr ras (de dorit să fie acrişor), o lingură de amidon de cartof sau făină de ovăz;
oferă elasticitate şi încetineşte îmbătrânirea – un măr copt, o linguriţă de ulei de măsline şi o linguriţă de miere;
dă vigoare tenului, decolteului şi sânilor – aplică tampoane pe piele, cu vată muiată în suc de măr.
7 beneficii ale probioticelor pentru sănătatea intestinală
Sănătatea intestinală a devenit un subiect din ce în ce mai important în lumea modernă, odată cu conștientizarea impactului major pe care o digestie sănătoasă îl are asupra stării noastre de bine, scrie evz.ro.
În această călătorie spre o viață mai sănătoasă și echilibrată, probioticele au intrat în prim-plan, fiind considerate adevăratele „bacterii prietenoase” care ne pot îmbunătăți sănătatea intestinală și nu numai. Aceste microorganisme vii au câștigat popularitate datorită efectelor lor benefice asupra sistemului digestiv, imunitar și chiar asupra sănătății mintale.
Iată câteva dintre beneficiile probioticelor pentru sănătatea intestinală și modul în care pot contribui la obținerea unei vieți sănătoase.
1. Restabilirea echilibrului florei intestinale
Probioticele sunt microorganisme vii, de obicei bacterii „bune”, care trăiesc în intestin și ajută la menținerea unui echilibru sănătos al florei microbiene1. În momentul în care această balanță este afectată de factori precum alimentația inadecvată, stresul, antibioticele sau alte medicamente, pot apărea probleme digestive. Probioticele contribuie la restabilirea acestui echilibru, fiind de folos în anumite afecțiuni precum diareea sau sindromul intestinului iritabil.
2. Îmbunătățirea digestiei
Probioticele sprijină descompunerea și absorbția nutrienților din alimente, facilitând astfel digestia. Prin colonizarea intestinului cu bacterii benefice, acestea ajută în stări de balonare, constipație și în alte probleme digestive neplăcute. De asemenea, pot reduce simptomele dispepsiei, precum senzația de arsură în piept și greața.
3. Stimularea sistemului imunitar
O bună parte din sistemul imunitar este localizat în intestin, iar flora intestinală joacă un rol esențial în funcționarea acestuia. Probioticele contribuie la stimularea răspunsului imunitar, crescând rezistența organismului la infecții și luptând împotriva bacteriilor dăunătoare și a agenților patogeni.2 Un intestin sănătos poate proteja, astfel, întregul organism.
4. Reducerea inflamației
Inflamația cronică a intestinului poate apărea în diverse afecțiuni, inclusiv în boli inflamatorii intestinale (precum boala Crohn sau colita ulcerativă). Probioticele pot ajuta la reducerea inflamației și pot contribui la ameliorarea acestor afecșiuni. Cu toate acestea, este important să se consulte întotdeauna un specialist în domeniul sănătății pentru a stabili cea mai potrivită abordare în fiecare caz în parte.
5. Protecția împotriva infecțiilor intestinale
Anumite tulpini de probiotice, precum Lactobacillus și Bifidobacterium, au proprietăți antibacteriene și antivirale3. De exemplu, probioticele pot fi utile în infecții cu E.coli sau cu alte bacterii patogene care pot cauza diaree și alte tulburări digestive.
6. Sprijinirea sănătății mintale
Conexiunea dintre creier și intestine este bine cunoscută în medicină și cercetare, iar probioticele pot juca un rol important în acest aspect. Anumite tulpini probiotice pot influența producția de neurotransmițători, cum ar fi serotonină, care este asociată cu starea de bine și cu sănătatea mintală.
7. Susținerea sănătății generale
Pe lângă beneficiile specifice pentru sănătatea intestinală, probioticele pot avea efecte pozitive asupra sănătății generale a organismului. Prin îmbunătățirea digestiei, stimularea sistemului imunitar și reducerea inflamației, aceste microorganisme pot susține sănătatea cardiovasculară, metabolismul și pot contribui la menținerea unui nivel optim de energie.
Probioticele aduc o serie de beneficii sănătății, dar este important să se aleagă probioticele potrivite, să se respecte recomandările și să se ia în considerare consultul medical, mai ales în cazul unor afecțiuni medicale preexistente.
Prin adoptarea unui stil de viață sănătos și prin includerea probioticelor în alimentație, putem sprijini și menține sănătatea intestinală, beneficiind de efectele pozitive pe termen lung ale acestor microorganisme prietenoase.
Cinci persoane au ajuns la Spitalul de Urgență cu hipotermii
Cinci persoane au ajuns la Institutul de Medicină Urgentă cu hipotermii în ultimele săptămâni. Pacienții au beneficiat de consultații și tratament corespunzător, comunică MOLDPRES.
Purtătorul de cuvânt al Institutului de Medicină Urgentă, Dorina Arsene, a menționat pentru Agenție că de la 1 noiembrie până în prezent, în Departamentul de Primiri Urgențe au beneficiat de ajutor medical cinci pacienți. Niciunul din pacienți nu a avut nevoie de intervenții, beneficiind doar de tratament.
Și Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a anunțat că săptămâna trecută medicii de pe ambulanță au acordat primul ajutor pentru șase persoane care au suferit hipotermii.
Solicitat de agenție, vicedirectorul Centrului de găzduire și orientare a persoanelor fără domiciliu stabil, Roman Moscalu, a specificat că odată cu răcirea vremii a crescut și numărul de solicitanți ai instituției. El a menționat că beneficiarii sunt aduși la centru de către reprezentanții poliției, prin îndreptare de la Direcțiile asistență socială de sector, din spitale, ca urmare a informării în teritoriu sau vin singuri.
„Capacitatea centrului este de 100 de locuri, iar la necesitate instituția poate să primească până la 150 de persoane. Oamenii fără adăpost beneficiază aici de hrană caldă, de trei ori pe zi, precum și de îmbrăcăminte, încălțăminte și produse de igienă. În perioada rece a anului, 1 noiembrie -31 martie, centrul prestează servicii pe timp de zi și de noapte”, a spus Moscalu.
Anterior, autoritățile municipale au făcut apel către cetățeni să anunțe despre persoanele care se află în stradă pe vreme rece și au nevoie de ajutor. Astfel, oamenii sunt îndemnați să-i direcționeze pe boschetari la Centrul municipal de profil din stradela Haltei 2 sau să telefoneze la numărul unic pentru apeluri de urgență 112.
Elevii din Republica Moldova strălucesc pe scena globală a inovației
În perioada 2-3 decembrie, elevii Daniela Malancea și Nikita Moglan, împreună cu profesoara lor, Viorica Moglan, de la Liceul Teoretic „Iulia Hașdeu” din Chișinău, au reprezentat Republica Moldova la Forumul INTEL Future Skills din Polonia. Aceștia au prezentat proiectul inovator „MediScan”, care a adus țării noastre o victorie remarcabilă în competiția globală de inteligență artificială organizată de INTEL în octombrie, anul curent.
„MediScan” folosește inteligența artificială pentru a oferi diagnostice rapide și accesibile, adresându-se nevoilor pacienților din zone izolate și sprijinind activitatea personalului medical.
INTEL Future Skills Forum este un eveniment anual de referință, ce reunește tineri talentați, experți și lideri din diverse domenii, oferind o platformă de colaborare și schimb de idei. Forumul pune accent pe dezvoltarea competențelor necesare într-o lume tehnologică în continuă transformare.
MediScan: o soluție pentru accesul la servicii medicale în comunități izolate
În luna octombrie proiectul „MediScan” s-a clasat pe locul I în cadrul competiției INTEL AI Global Impact Festival 2024, surclasând astfel alte 105 echipe din întreaga lume. Proiectul utilizează Inteligența Artificială pentru a oferi diagnostice rapide și accesibile pacienților din zone izolate și personalului medical, contribuind la îmbunătățirea accesului la servicii de sănătate în regiunile defavorizate. „MediScan” utilizează tehnologia YOLOv8 și un set de date cuprinzător, format din 20.000 de imagini, pentru a diagnostica boli pulmonare, anomalii ale fundului de ochi și afecțiuni tiroidiene printr-o aplicație intuitivă.
Elevii au creat o platformă inovatoare care nu doar că facilitează accesul la informații, ci și sprijină utilizatorii în procesul de luare a deciziilor medicale. Misiunea lor este de a insufla speranță și de a restabili sănătatea prin democratizarea accesului la diagnostice medicale precise.
,,Ideea proiectului „MediScan” mi-a venit dintr-o experiență personală care m-a marcat profund. Când bunicul meu, care locuiește în mediul rural, a fost diagnosticat cu o boală în stadiu avansat, am realizat cât de greu poate fi pentru persoanele din zone izolate să aibă acces la diagnostice rapide și corecte. Din acest motiv, am început să dezvoltăm „MediScan” – o platformă care poate salva vieți prin oferirea de diagnostice accesibile și precise. Este îmbucurător să vedem cum ideea noastră poate face o diferență reală în comunitățile care au nevoie de suport medical” ne spune Nikita Moglan, elev la Liceul Teoretic ,,Iulia Hașdeu” din mun. Chișinău.
„Prezentarea proiectului nostru în fața lumii la forumul din Polonia a fost o oportunitate extraordinară, o experiență de neuitat pentru un elev de 18 ani. A fost o șansă unică să arătăm că, de la Chișinău, pot pleca idei inovatoare care pot avea un impact global. A fost un moment care ne-a arătat cât de multă putere poate avea colaborarea internațională și cum tehnologia poate deschide oportunități nelimitate pentru schimbare și progres. Suntem mândri că „MediScan” a fost recunoscut și apreciat pe scena internațională, iar acest lucru ne motivează să continuăm să visăm și să creăm” ne spune Daniela Malancea, elevă la Liceul Teoretic ,,Iulia Hașdeu” din mun. Chișinău.
Aproximativ 2000 de elevi studiază Inteligența Artificială în școli
Începând cu luna septembrie 2021, datorită parteneriatului dintre Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Tekwill și INTEL, elevii din Republica Moldova au acces la un curs de inteligență artificială, parte integrantă a programului educațional Tekwill în Fiecare Școală. Până în prezent, aproximativ 2000 de elevi au studiat acest curs în liceele din țară, beneficiind de o educație practică și teoretică menită să stimuleze gândirea critică, creativitatea și abilitatea de a rezolva probleme complexe. Cursul include teme precum algoritmi de învățare automată, procesarea limbajului natural și aplicațiile AI în viața cotidiană, oferind o bază solidă pentru dezvoltarea proiectelor proprii.
Absolvenții cursului au dezvoltat o serie de proiecte AI care contribuie la dezvoltarea societății. Printre acestea se numără mașina fără șofer, soluții pentru prevenirea deteriorării panourilor solare, tehnologii pentru combaterea pierderilor agricole cauzate de schimbările climatice și vremea instabilă la nivel global, precum și sisteme de sortare automată a deșeurilor.
De asemenea, elevii au oportunitatea de a participa la competiții locale precum „Tekwill Junior Ambassadors” și internaționale precum ,,INTEL AI Global Impact Festival”.
Cursul de inteligență artificială oferit de Tekwill în Fiecare Școală, precum și alte discipline IT, sunt disponibile gratuit pentru elevii din toată țara, asigurând acces egal la educație de calitate.
Despre ,,Tekwill în Fiecare Școală”
„Tekwill în Fiecare Școală” este cel mai amplu și inovator proiect educațional din Republica Moldova dedicat transformării învățământului general și furnizării cunoștințelor, resurselor și instrumentelor educaționale de ultimă generație. Cu o rețea de 489 de școli și peste 102.517 de elevi din toate regiunile Moldovei , programul „Tekwill în Fiecare Școală” transformă sistemul educațional din Moldova. Gama de cursuri Tekwill în Fiecare Școală, inclusiv Programarea Algoritmilor în C/C++, Proiectare și Dezvoltare Web, Design Grafic, Inteligența Artificială, Dezvoltarea Aplicațiilor Mobile, Inteligența Emoțională în Comunicare, Video Storytelling și Antreprenoriat, au fost dezvoltate de Tekwill și implementate în instituțiile educaționale cu sprijinul acordat de Ministerul Educației și Cercetări al Republicii Moldova.
În urma semnării, în 2018, a Memorandumului de înțelegere cu Tekwill privind „Dezvoltarea competențelor digitale, IT și STEM pe tot parcursul vieții”, Ministerul a extins oferta curriculară pentru disciplinele opționale din domeniul IT în vara anului 2020, aprobând curricula pentru 6 noi discipline.
Proiectul „Tekwill în Fiecare Școală” este implementat de Asociația Națională a Companiilor TIC sub egida Tekwill și în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare – Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Uniunea Europeană, Guvernul Suediei, UNDP Moldova, UNICEF, UN Women, Guvernul Japoniei.