Masa de sărbătoare – o încercare pentru aparatul digestiv?

Ne place când ne întâlnim cu toţii la masă. Masa este inima casei, iar zicala conform căreia drumul spre inima unui bărbat trece prin stomacul lui este cu atât mai adevărată în familie! Dar problema nu este doar ce trece prin stomac, ci şi cum se digeră. Din păcate, multe dintre alimentele care ne plac pot cauza dificultăţi digestive (maldigestie). Iată o listă a celor mai comune alimente greu de digerat, pe care ar trebui să le evitaţi dacă suferiţi de probleme digestive: mâncăruri grase, prăjeli, mâncăruri iuţi şi condimentate, leguminoase, ceapă, băuturi carbogazoase.

Este adevărat că mâncarea este combustibilul organismului nostru, care furnizează energia şi toţi nutrienţii importanţi. Dar, cu siguranţă, acesta nu trebuie să fie singurul motiv pentru care mâncăm: trebuie să ne şi bucurăm de mâncare! O masă împreună cu familia, prietenii sau colegii trebuie să fie un moment pe care să îl apreciaţi şi de care să vă amintiţi. Pentru aceasta, alimentele trebuie să se digere corespunzător, fiind nevoie de enzime digestive.

Dacă nu funcţionează corect, pancreasul nu produce suficiente enzime. Alimentele nu sunt descompuse îndeajuns şi pot apărea diferite probleme digestive. Atunci când discutaţi cu medicul despre problemele dumneavoastră digestive, s-ar putea ca acesta să folosească termenul de „insuficienţă pancreatică exocrină”, care nu este altceva decât termenul medical pentru lipsa de enzime pancreatice. Iată câteva situaţii şi afecţiuni în care este posibil ca pancreasul să nu funcţioneze cum trebuie:

 • ● Vârsta: este normal ca producţia de enzime digestive să scadă odată cu vârsta: pe măsură ce înaintaţi în vârstă, cresc şansele de apariţie a unor probleme digestive asociate cu funcţionarea pancreasului.
 • ● Consumul de alcool şi fumatul: persoanele care consumă regulat alcool şi fumează mult suferă de insuficienţă pancreatică exocrină asociată pancreatitei cronice.
 • ● Diabetul: diabeticii pot suferi şi de insuficienţă pancreatică exocrină, ambele afecţiuni fiind legate de pancreas.
 • ● În urma unor intervenţii chirurgicale sau leziuni: dacă o parte din pancreas a fost înlăturată chirurgical (din cauza existenţei unei tumori, în urma unor leziuni etc.), funcţionarea acestuia este adeseori şi ea afectată.
 • ● Afecţiuni genetice: de exemplu, cea mai frecventă cauză a insuficienţei pancreatice exocrine la copii este fibroza chistică.

Ce este MEZYM®?

Mezym® este o combinaţie de enzime digestive care poartă numele de pancreatină. Enzimele digestive sunt produse, în mod normal, de pancreas şi joacă un rol esenţial în digerarea grăsimilor, proteinelor şi carbohidraţilor. Mezym® se utilizează pentru a înlocui enzimele digestive atunci când organismul nu le produce într-o cantitate suficientă.

Cum vă poate ajuta MEZYM®?

Trebuie să luaţi Mezym® în timpul mesei, pentru a înlocui enzimele digestive pancreatice. Mezym® vă va ajuta la uşurarea stomacului după masă. De asemenea, trebuie să faceţi unele schimbări în ceea ce priveşte stilul de viaţă, care presupun, în principal, o dietă echilibrată, care să vă acopere toate nevoile nutritive individuale (toleranţa individuală fiind un factor important), şi evitarea consumului de alcool şi a fumatului.

Cum acţionează MEZYM®?

Pancreatina, substanţa activă din Mezym®, ajută la descompunerea proteinelor, grăsimilor şi carbohidraţilor în particule mai mici, astfel încât organismul să poate primi toţi nutrienţii necesari.

Mai multe informații pe www.mezym.md

MEZYM® – pentru o digestie mai bună!

Acesta este un medicament. Se eliberează fără prescripție medicală. Citiți cu atenție prospectul. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului.

Nr. de înregistrare Mezym® 23088 din 21.11.2016, Mezym® forte 10.000 23089 din 21.11.2016, Mezym®forte 10.000 EXTRA 22752 din 09.09.2016, Mezym® forte 25.000 EXTRA 22753 din 09.09.2016

Codul materialului: MD_MEZ-20-2020_v01_web din 09.12.2020.

Berlin-Chemie AG Berlin Sucursala Chisinau, Republica Moldova, Chișinău, MD-2012, str. Alexandru cel Bun 85, Tel.: (+373 22) 21 25 58; (+373 22) 24 33 95; Fax: (+373 22) 24 42 84;

www.berlin-chemie.md

Medicamente și temperaturi ridicate. Care sunt cele mai periculoase combinații

Persoanele care iau medicamente pentru hipertensiune arterială sunt mai vulnerabile la insolație. Acest risc este mai mare în timpul verii din două motive:

Medicamentele pentru hipertensiune arterială stimulează eliberarea de lichide din organism.

Căldura provoacă, de asemenea, pierderea de lichide, făcând deshidratarea inevitabilă.

Experții subliniază faptul că unele medicamente pentru tensiunea arterială dilată vasele de sânge, iar căldura are același efect. În acest moment, tensiunea arterială poate scădea la niveluri periculoase.

Cum să vă protejați de efectele secundare ale medicamentelor și ale căldurii

Experții sfătuiesc persoanele cu tensiune arterială crescută să nu își întrerupă medicamentele singure și fără să consulte un medic.

Este important să se mențină o bună hidratare prin administrarea a numeroase lichide, dar nu alcool, deoarece acesta deshidratează și mai mult.

Atunci când apar simptome precum crampele musculare, găsiți un loc cu aer condiționat sau răcoare.

Medicamente care cresc sensibilitatea la căldură

Medicamente și temperaturi ridicate: aceste combinații sunt cele mai periculoase. Experții au identificat următoarele medicamente care pot crește riscul de boli de inimă sau pot face pielea mai sensibilă la razele soarelui:

 • Antidepresivele: reduc capacitatea organismului de a transpira, făcând dificilă reglarea temperaturii interne
 • Medicamente antialergice
 • Medicamente pentru contracții musculare
 • Medicamente pentru boli mintale
 • Analgezice
 • Medicamente pentru hipertensiune arterială
 • Medicamente pentru migrene

Cum să recunoașteți semnele șocului termic

Dacă aveți brusc dureri de cap, puls rapid, respirație grea și rapidă, amețeli sau nevoia de a vomita, reacționați imediat:

 • Întindeți-vă într-un loc răcoros și ridicați-vă genunchii deasupra nivelului inimii.
 • Udați un prosop cu apă rece și puneți-l pe piele.
 • Beți o jumătate de pahar de apă sărată sau înghețată cu apă sărată la fiecare 15 minute.

În cazurile în care simptomele nu dispar rapid sau afecțiunea persistă pentru o perioadă lungă de timp, consultați un medic.

Acest articol este unui informativ. Consultați medicul.

sursa

Planta care reduce colesterolul cu 40%. Face minuni pentru inimă

Cea mai frecventă cauză a ischemiei cardiace este alimentarea insuficientă cu oxigen a mușchiului cardiac și acumularea de plăci aterosclerotice în arterele coronare, scrie doctorulzilei.ro.

Terapeutul cu 30 de ani de experiență Dmitri Morozov sfătuiește pe oricine se confruntă cu această problemă să ia un decoct medicinal din planta păducel. De asemenea, el explică faptul că plăcile de colesterol pot scădea cu până la 40% cu o terapie adecvată.

Pentru a pregăti poțiunea veți avea nevoie de:

 • flori uscate de păducel – 2 linguri;
 • apă – 1 cană;

Ordinea de preparare și utilizare a decoctului este următoarea:

 • Puneți apa pe aragaz să fiarbă.
 • Se toarnă apa clocotită peste păducel.
 • Se lasă la macerat peste noapte și se strecoară printr-o strecurătoare dimineața.

„Luați 100 g de decoct de păducel de 4 ori pe zi, cu o oră înainte de mese”, este recomandarea pe care Dr. Morozov o face pacienților săi.

Proprietăți utile ale păducelului

Surprinzător, fructele de păducel conțin aproape întreaga masă Mendeleev. Compoziția lor este atât de armonios „selectată” încât, printre altele, ajută la întărirea apărării organismului. Una dintre principalele componente ale păducelului este acidul ursolic. Acesta ameliorează inflamația, ajută la prevenirea cancerului, dilată vasele de sânge, stimulează producția de colagen, care are un efect mare asupra întineririi naturale a corpului.

Aportul zilnic recomandat este de 150 de grame de păducel. Dar trebuie să vă amintiți că boabele sale își manifestă toate proprietățile benefice numai ca urmare a utilizării prelungite și, adesea, în terapie complexă.

Gama de efecte ale păducelului asupra organismului este foarte largă. Îmbunătățește circulația sângelui, combate bolile neurologice, ajută la migrene, amețeli, probleme de somn și nervozitate.

Păducelul este un excelent profilactic împotriva bolilor de inimă. Persoanele de peste 40 de ani care se confruntă cu un stres constant, fumează, mănâncă necorespunzător și beau ceai de păducel au un risc mai scăzut de atac de cord. Iar pacienții care suferă de patologii cardiace își pot îmbunătăți semnificativ starea de sănătate dacă beau o infuzie sau un decoct de păducel toamna și primăvara.

În plus, fructele acestei plante au efecte antiinflamatoare, antimicrobiene, hepatoprotectoare, coleretice, antivirale și antioxidante. Este bine cunoscut faptul că păducelul scade tensiunea arterială. De asemenea, îmbunătățește imunitatea, ameliorează edemele, scade glicemia, stimulează funcțiile creierului și îmbunătățește memoria. Această plantă este foarte benefică și pentru sănătatea femeilor. În timpul menopauzei, apar fluctuații și perturbări ale sistemului hormonal, însoțite de dureri de cap, depresie, creștere în greutate etc. Pentru a vă menține sănătatea în această perioadă, este recomandat să folosiți fructe de păducel.

Descoperire revoluționară în sănătate! Noi speranțe pentru bolnavii de cancer pancreatic

Cancerul pancreatic, una dintre cele mai mortale boli, ar putea avea un tratament într-un termen relativ scurt. Oamenii de știință au făcut o descoperire care va impulsiona cercetările în acest domeniu, scrie evz.ro.

Oamenii de ştiinţă au făcut o descoperire care ar putea ajuta la găsirea unui tratament pentru unul dintre cele mai mortale tipuri de cancer. Peste o jumătate de milion de persoane sunt diagnosticate în fiecare an, iar numărul supraviețuitorilor este redus.

Cancerul pancreatic va fi învins prin tratament

Oamenii de știință din Marea Britanie și Statele Unite au făcut o descoperire importantă în ceea ce privește această boală mortală. Conform cercetătorilor, cancerul pancreatic este capabil să oprească moleculele uneia dintre cele mai importante gene din organismul uman. Acest lucru face ca boala să se răspândească rapid.

Statisticile arată că acest tip de afecțiune, cancerul pancreatic este al 12-lea cel mai frecvent întâlnit. În fiecare an, sunt diagnosticate în jur de 500.000 de persoane. Cel mai grav este că pacienții au cea mai scăzută rată de supraviețuire dintre toate formele bolii.

În acest context, dat fiind gradul ridicat de mortalitate, cercetătorii au avut probleme în descoperirea unor tratamente eficiente. În prezent, odată cu noua descoperire, ei cred că pot găsi și un tratament care să ducă la eradicarea bolii.

Descoperirea oamenilor de știință

Oamenii de știință au descoperit o legătură între o genă, HNF4A, și cancerul pancreatic. Gena cu pricina este esenţială pentru sănătatea umană deoarece ajută mai multe organe să funcționeze corect. Oamenii de știință au descoperit că aceste caracteristici ale HNF4A sunt anulate de afecțiunea pancreatică.

Studiul a fost publicat în revista Gastro Hep Advances. Autorii cercetării au analizat atât mostre de ţesut sănătos, cât şi mostre de ţesut afectat de cancerul pancreatic. Observațiile au stabilit că afecțiunea a declanțat un proces numit metilarea ADN-ului. Astfel moleculele din gena HNF4A, în mod normal benefică, sunt deconectat și permit tumorilor canceroase să se dezvolte rapid.

În proiect au fost implicaţi oameni de știință de la mai multe universități, din Nottingham, Stanford şi California şi Centrul medical Cedars-Sinai, Los Angeles.

Cancerul pancreatic a făcut multe victime

Această afecțiune este, în multe cazuri, diagnosticată atunci când se află într-un stadiu avansat. Astfel, pentru mulți pacienți opţiunile de tratament devin limitate, iar eficiența acestora este redusă. Mai mult de jumătate dintre pacienții diagnosticați cu această afecțiune au murit la câteva luni după diagnosticarea bolii.

De-a lungul vremii, au fost mai multe personalități marcante care au murit după ce le-a fost descoperit cancerul pancreatic. Între bolnavii care au murit din cauza bolii se numără Alan Rickman, John Hurt, Steve Jobs şi Patrick Swayze.

Germania: Adolescenţii vor fi vaccinați până la sfârşitul lunii august
Articolul anterior
Va fi puțină miere și în acest an. Aproape 50 la sută din albine au murit
Articolul următor