Masa de sărbătoare – o încercare pentru aparatul digestiv?

Ne place când ne întâlnim cu toţii la masă. Masa este inima casei, iar zicala conform căreia drumul spre inima unui bărbat trece prin stomacul lui este cu atât mai adevărată în familie! Dar problema nu este doar ce trece prin stomac, ci şi cum se digeră. Din păcate, multe dintre alimentele care ne plac pot cauza dificultăţi digestive (maldigestie). Iată o listă a celor mai comune alimente greu de digerat, pe care ar trebui să le evitaţi dacă suferiţi de probleme digestive: mâncăruri grase, prăjeli, mâncăruri iuţi şi condimentate, leguminoase, ceapă, băuturi carbogazoase.

Este adevărat că mâncarea este combustibilul organismului nostru, care furnizează energia şi toţi nutrienţii importanţi. Dar, cu siguranţă, acesta nu trebuie să fie singurul motiv pentru care mâncăm: trebuie să ne şi bucurăm de mâncare! O masă împreună cu familia, prietenii sau colegii trebuie să fie un moment pe care să îl apreciaţi şi de care să vă amintiţi. Pentru aceasta, alimentele trebuie să se digere corespunzător, fiind nevoie de enzime digestive.

Dacă nu funcţionează corect, pancreasul nu produce suficiente enzime. Alimentele nu sunt descompuse îndeajuns şi pot apărea diferite probleme digestive. Atunci când discutaţi cu medicul despre problemele dumneavoastră digestive, s-ar putea ca acesta să folosească termenul de „insuficienţă pancreatică exocrină”, care nu este altceva decât termenul medical pentru lipsa de enzime pancreatice. Iată câteva situaţii şi afecţiuni în care este posibil ca pancreasul să nu funcţioneze cum trebuie:

  • ● Vârsta: este normal ca producţia de enzime digestive să scadă odată cu vârsta: pe măsură ce înaintaţi în vârstă, cresc şansele de apariţie a unor probleme digestive asociate cu funcţionarea pancreasului.
  • ● Consumul de alcool şi fumatul: persoanele care consumă regulat alcool şi fumează mult suferă de insuficienţă pancreatică exocrină asociată pancreatitei cronice.
  • ● Diabetul: diabeticii pot suferi şi de insuficienţă pancreatică exocrină, ambele afecţiuni fiind legate de pancreas.
  • ● În urma unor intervenţii chirurgicale sau leziuni: dacă o parte din pancreas a fost înlăturată chirurgical (din cauza existenţei unei tumori, în urma unor leziuni etc.), funcţionarea acestuia este adeseori şi ea afectată.
  • ● Afecţiuni genetice: de exemplu, cea mai frecventă cauză a insuficienţei pancreatice exocrine la copii este fibroza chistică.

Ce este MEZYM®?

Mezym® este o combinaţie de enzime digestive care poartă numele de pancreatină. Enzimele digestive sunt produse, în mod normal, de pancreas şi joacă un rol esenţial în digerarea grăsimilor, proteinelor şi carbohidraţilor. Mezym® se utilizează pentru a înlocui enzimele digestive atunci când organismul nu le produce într-o cantitate suficientă.

Cum vă poate ajuta MEZYM®?

Trebuie să luaţi Mezym® în timpul mesei, pentru a înlocui enzimele digestive pancreatice. Mezym® vă va ajuta la uşurarea stomacului după masă. De asemenea, trebuie să faceţi unele schimbări în ceea ce priveşte stilul de viaţă, care presupun, în principal, o dietă echilibrată, care să vă acopere toate nevoile nutritive individuale (toleranţa individuală fiind un factor important), şi evitarea consumului de alcool şi a fumatului.

Cum acţionează MEZYM®?

Pancreatina, substanţa activă din Mezym®, ajută la descompunerea proteinelor, grăsimilor şi carbohidraţilor în particule mai mici, astfel încât organismul să poate primi toţi nutrienţii necesari.

Mai multe informații pe www.mezym.md

MEZYM® – pentru o digestie mai bună!

Acesta este un medicament. Se eliberează fără prescripție medicală. Citiți cu atenție prospectul. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului.

Nr. de înregistrare Mezym® 23088 din 21.11.2016, Mezym® forte 10.000 23089 din 21.11.2016, Mezym®forte 10.000 EXTRA 22752 din 09.09.2016, Mezym® forte 25.000 EXTRA 22753 din 09.09.2016

Codul materialului: MD_MEZ-20-2020_v01_web din 09.12.2020.

Berlin-Chemie AG Berlin Sucursala Chisinau, Republica Moldova, Chișinău, MD-2012, str. Alexandru cel Bun 85, Tel.: (+373 22) 21 25 58; (+373 22) 24 33 95; Fax: (+373 22) 24 42 84;

www.berlin-chemie.md

Premiul Nobel în medicină, câștigat de Katalin Kariko și Drew Weissman pentru vaccinurile ARN mesager eficiente împotriva Covid-19

Katalin Kariko şi Drew Weissman au fost desemnaţi, luni, laureaţii premiului Nobel pentru medicină pe anul 2023, potrivit site-ului nobelprize.org.

Cei doi au câștigat Nobelul „pentru descoperirile lor privind modificările bazelor de nucleotide care au permis dezvoltarea unor vaccinuri ARN mesager eficiente împotriva COVID-19”, a anunţat Thomas Perlmann, secretar general al Comitetului Nobel la sediul Institutului Karolinska din Stockholm, Suedia.

Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină deschide seria acestor distincţii, atribuite în fiecare an la începutul lunii octombrie.

În 2022, premiul Nobel pentru medicină a fost atribuit paleogeneticianul suedez Svante Pääbo pentru descoperirile sale privind genomul hominizilor dispăruţi şi evoluţia umană.

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, aceste premii au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

În 2023, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 11 milioane de coroane suedeze (986.000 de dolari).

După atribuirea premiului pentru medicină, sezonul Nobel continuă cu premiul Nobel pentru fizică, pe 3 octombrie, urmat de premiul pentru chimie, pe 4 octombrie, înainte de mult aşteptatul premiu pentru literatură, pe 5 octombrie, şi de premiul pentru pace, pe 6 octombrie, singurul decernat la Oslo. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat în data de 9 octombrie.

Octombrie este luna internațională a conștientizării cancerului de sân

Incidența de cancer mamar în R. Moldova a fost de 51,5 cazuri la 100.000 de locuitori în anul 2022. Mai concret, este vorba despre 1.307 depistate primar.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, la evidența medicală în anul 2022 se aflau 11.488 de persoane cu cancer de sân, prevalența constituind 452,5 cazuri la 100.000 de oameni.

Totodată, 471 de persoane au decedat de cancer de sân în anul trecut, nivelul de mortalitate fiind de 18,6 decese la 100.000 de persoane și se plasează pe locul 3 din totalitatea deceselor cauzate de cancer.

Luna de conștientizare a cancerului mamar este o campanie anuală de sensibilizare și conștientizare de către populație a importanței măsurilor de prevenire, depistare precoce și îngrijire de calitate a cancerului mamar. Recunoscută ca luna de culoare roz, în această perioadă, femeile sunt îndemnate să acorde mai multă atenție propriei sănătăți, amintind că depistarea la timp în stadiile 1-2 ale bolii, crește rata de succes a vindecării.

Potrivit OMS, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor din întreaga lume, luând viețile a sute de mii de femei în fiecare an și afectând, în mod disproporționat, persoanele din țările cu venituri mici și medii.

Astfel, rata de supraviețuire a cancerului de sân la cinci ani în țările cu venituri mari depășește 90%, comparativ cu 66% în India și 40% în Africa de Sud.

Astăzi marcăm Ziua mondială a inimii

În fiecare an, la data de 29 septembrie marcăm Ziua mondială a inimii. Campania din acest an, cu genericul „Folosește-ți inima, cunoaște-ți inima!”, se axează pe principiul esențial de a ne cunoaște, întâi de toate, inima.

La nivel mondial, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces, anual peste 20 de milioane de oameni mor din cauza afecțiunilor inimii.

Bolile cardiovasculare reprezintă un ansamblu de tulburări ale inimii și ale vaselor sangvine, manifestate prin dureri în piept, respirație îngreunată, transpirații reci, palpitații, senzație de lipsă a aerului (dispnee), oboseală, amorțeală sau edeme.

Afecțiunile inimii pot fi destul de grave, însă adoptarea unui stil de viață sănătos, alimentație echilibrată, activitate fizică și renunțare la fumat pot reduce riscurile apariției complicațiilor. Verificarea periodică a nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale sunt indicii de bază care pot confirma sau infirma probleme ale inimii.

În Republica Moldova persoanele cu probleme cardiovasculare beneficiază gratuit de asistență medicală în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice, dar și de mai multe medicamente compensate, prescrise de medici. Pentru depistarea precoce a afecțiunilor inimii, sunt efectuate gratuit o serie de investigații, care identifică și confirmă maladia.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în anul 2022, mai mult de 756 mii de cetățeni sufereau de afecțiuni ale cordului. Motivele principale rămân a fi diabetul, consumul de tutun și alcool, hipertensiunea arterială, obezitatea.

Respectarea recomandărilor medicilor privind sănătatea inimii pot preveni apariția bolilor cardiovasculare.


Fii responsabil, ai grijă de inima ta!

Germania: Adolescenţii vor fi vaccinați până la sfârşitul lunii august
Articolul anterior
Va fi puțină miere și în acest an. Aproape 50 la sută din albine au murit
Articolul următor