Medic: Dacă vom continua așa, vom vedea pacienți în curtea spitalelor și apoi pe stradă

Medicul de terapie intensivă Radu Țincu, de la Spitalul Floreasca din București, spune că, de la o zi la alta, sistemul medical românesc se apropie periculos de mult de limita la care nu va mai putea primi noi pacienți.

separator

Spitalul Sfântul Pantelimon tratează cazuri de COVID-19 de doar o lună. Iar acum 10 zile anunța că jumătate dintre medicii de la ATI s-au infectat cu noul coronavirus.

Imaginile de acolo au venit la o zi după cele de la Institutul Matei Balș, unde pacienții pentru care nu mai este loc în saloane sunt tratați pe holul camerei de gardă.

Radu Țincu, medic ATI: „Cel mai important este ce capacitate are spitalul. Nu mă interesează indicii epidemiologici, dacă oamenii mor în fața spitalului. Va trebui să-i corelăm cu capacitatea sistemului sanitar de a-i prelua. Am văzut imaginile de la Balș din hol, peste trei săptămâni o să le vedem în curte și ulterior pe strada de lângă spital. Nu putem merge până în acel punct”.

De ce este atât de mare mortalitatea din cauza COVID-19, în România?

Medicul Radu Țincu a explicat la Digi24 de ce România se află în fruntea clasamentului european în legătură cu mortalitatea pacienților COVID. Numărul mare de decese de la ATI este cauzat de patologiile cronice, netratate în prealabil, cu care vin bolnavii din țara noastră în comparație cu afecțiunile mult mai ușoare ale pacienților din statele europene.

Un alt aspect ține și de performanța sistemului sanitar de la noi care lasă de dorit.

Radu Țincu, medic ATI la Spitalul Floreasca: „Trebuie spus care e mortalitatea europeană. Ea variază între 60 și 80%, dar e modelată de capacitatea fiecărei țări de a gestiona. Văd doi factori. Patologiile cronice asociate. Toți vârstnicii din Europa au, dar severitatea și modul în care au fost îngrijiți diferă. Un bolnav cu hipertensiune care nu merge doi ani la medic se va degrada mult mai repede decât unul care merge lunar sau la trei luni pentru evaluările periodice”.

sursa: www.digi24.ro

Accident înfiorător. Doi copii minori și mama lor, spulberați pe trecerea de pietoni
Articolul anterior
Atenție, călători! Stația de lângă Gemeni se transferă lângă Sun City
Articolul următor
Alte articole interesante