Medic de familie: ,,Masca este o barieră și pentru alte infecții respiratorii nu doar pentru Covid-19”

Masca de protecție purtată corect, dezinfectarea mâinilor, distanțierea socială sunt norme de protecție în pandemia de coronavirus. Potrivit medicilor, masca de protecție este eficientă în reducerea riscului de infectare cu Sars-Cov2, dar de asemenea ea este o barieră și pentru alte tipuri de infectii respiratorii cu cale de transmitere aerogena prin picăturile de salivă, cum ar fi virusul gripal, virusul sincitial respirator și diverse alte virusuri.

Tot mai mulți specialiști susțin că acum, când în spațiile publice se poartă mască de protecție, ne vom îmbolnăvi mai puțin de viroze, gripe și alte infecții transmise prin căile respiratorii.

,,Masca de protecție este eficientă în reducerea riscului de infectare cu Sars-Cov2, dar de asemenea ea este o barieră și pentru alte tipuri de infecții respiratorii cu cale de transmitere aerogenă prin picăturile de salivă – picături Pfluger, cum ar fi virusul gripal, virusul sincitial respirator și diverse alte virusuri”, susține medicul de familie Dr. Tatiana Popescu.

Deși o utilizăm de câteva luni – nu toată lumea poartă masca corect. Cum se poartă corect?

,,În primul rând când vrem să ne punem o mască nouă sau vrem să schimbăm masca folosită întotdeauna trebuie să ne spălăm și să ne dezinfectăm mâinile. Masca se ține de elasticele atașate de laterale și se prinde după urechi poziționată cu partea colorată în afară și cu marginea cu fir metalic în zona nasului. Firul metalic se apasă astfel încât să capete forma nasului și să se muleze pe acesta cât mai etanș.

Apoi se desfac pliurile măștii trăgând în jos de ea astfel încât să acopere și bărbia și se fixează cât mai bine și în această zonă. Pentru a fi eficientă aceasta trebuie să fie fixată cât mai bine și neapărat trebuie să acopere nasul, gura și bărbia.

Pentru a îndepărta masca trebuie să evităm să atingem exteriorul și să o apucăm tot de elasticele de pe lateral. Întotdeauna ne spălăm și ne dezinfectăm mâinile după îndepărtarea măștii folosite”.

Două copile, date dispărute la Hâncești. Unde au fost găsite
Articolul anterior
Coronavirus: 398 cazuri noi de infectare, confirmate astăzi
Articolul următor
Alte articole interesante