Medic de la terapie intensivă: ,,Suntem șocați că pacienții de Covid se simt fericiți, vorbesc, iar noi știm că vor muri”

Profesorul timişorean Dorel Săndescu este vicepreședintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă și membru, alături de alți 8 doctori, al Comisiei pentru Management Clinic și Epidemiologic al Covid-19. Medicul povestește câteva episoade care i-au marcat pe colegii săi din secțiile de reanimare unde sunt trataţi bolnavii de coronavirus aflați în stare gravă.

– Se vorbește despre un stres enorm, despre burnout în cazul medicilor ATI. Care e riscul pentru perioada următoare?

– Da, e o presiune uriașă, dar știți, din observațiile mele, de unde vine în primul rând? Din șocul sufletesc al personalului medical în fața morții absolut dureroase a pacienților COVID.

Bolnavii severi de COVID, pentru care nu mai poți face nimic, nu știu acest lucru. Apare fenomenul de ”happy” hypoxemia. Ei se simt fericiți, vorbesc, iar noi știm că vor muri. Numai înainte de ‘89, cu avorturile, am suferit la fel. În analize vedem că sunt foarte rău, că nu mai rezistă, că sunt pe moarte, dar ei sunt conștienți, conversăm. E teribil. E o durere înfiorător de dus pentru tot personalul medical.

Aici vedem toate rezultatele de sânge, ecografiile, cum sunt afectate organele. Și noi realizăm starea, dar pacientul, nu. Plus că am avut cazuri care ne-au îngrozit. Oameni care s-au ridicat în picioare, am crezut că au scăpat, au reînceput să meargă – și peste două zile, organismul s-a prăbușit.

Au murit. Am avut și cazuri de persoane plecate acasă, teoretic vindecate. Și s-au întors după multe zile, cu abdomenul dureros. Erau în stare gravă, n-au putut fi salvați.

De aceea vorbesc acum, simt că uneori, nu în fiecare zi, dar în anumite momente, e datoria mea să dau un mesaj. Dacă oamenii mă ascultă, bine. Dacă nu, nu.

Am avut, undeva în județul Timiș, nu vă voi spune spitalul, un bărbat care nu credea în virus, se considera – și poate că era – atât de puternic. Starea i s-a agravat. Și, când era atât de rău încât abia mai respira, a cerut telefonul. A dat un ultim mesaj familiei: ”Vă rog purtați mască!

Colegul meu care mi l-a povestit a văzut mesajul de pe telefon. Omul a murit, iar medicul ATI este și acum în stare de șoc”.

Sursa

Prunele moldovenești se vând ca pâinea caldă în Germania, Franța și Elveția
Articolul anterior
CNESP instituie stare de urgență în Chișinău și în mai multe raioane, începând cu data de 13 octombrie
Articolul următor