Medic din prima linie de luptă cu Covid-19: Pacienții vin cu pneumonii extinse, în șoc toxico-septic. ,,Oameni buni, păziți-vă!”

Personalul medical este la limita extenuării, iar spitalele cu greu fac față pandemiei Covid-19, în condiţiile unei creşteri constante a numărului de îmbolnăviri. O spun doctorii din prima linie care zilnic luptă nu doar cu virusul ucigaş, ci şi cu indiferenţa şi iresponsabilitatea celor care nu țin cont de recomandări și continuă să împrăștie virusul prin țară.

separator

”Este extrem de greu psihologic pentru fiecare care se află în zona roșie, nemaivorbind de echipamentul care te sufocă. Din zona roșie, fiecare lucrător medical iese extenuat”, a spus Veaceslav Popa, șef secție, Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail”.

Veaceslav Popa este șeful secției chirurgie septică din cadrul Spitalului Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail”, iar de patru luni luptă în prima linie, alături de colegii săi. În prezent, în această instituție medicală sunt trataţi peste 240 de pacienți cu COVID-19, dintre care 65 sunt în stare gravă. Printre cei gravi majoritatea sunt persoane vârstnice.

”Ei vin cu pneumonii bilaterale, pneumonii totale, cu insuficiență respiratorie pronunțată, în șoc toxico-septic. Pacienții vin cu o concentrație de oxigen în sânge foarte joasă de 84, 82, 80, fapt ce duce ca să fie intubați deodată, transferați în secția Reanimare și din păcate, unii dintre ei ajung până la deces”, a zis Veaceslav Popa, șef secție, Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail”.

Medicii trag un semnal de alarmă: virusul pandemic lasă urme adânci în organismul uman. În special pacienţii gravi ar putea rămâne cu sechele pentru toată viaţa.

”Gradul de fibroză pulmonară, care rămâne ca consecință a suportării acestei boli, va impune la un grad de invalidizare a acestor pacienți. Mulți vor avea nevoie de recuperare, de tratamente balneo-sanatoriale. Soarta acestor pacienți nici noi nu o cunoaștem”, a menţionat Veaceslav Popa, șef secție, Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail”.

Medicul a lansat un îndemn la coeziune şi responsabilitate socială.

”Evoluția nu este deloc bună. Stimați concetățeni, oameni buni, păziți-vă. Protejați-vă, fiindcă tot succesul și toată victoria, în această pandemie, depinde de noi toți, nu numai de doctori, ci de toată societatea.”, a zis Veaceslav Popa, șef secție, Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail”.

Conform datelor Ministerului Sănătăţii, de la începutul pandemiei, peste 3200 de lucrători medicali au fost infectați cu noul coronavirus, iar 28 au murit.

sursa: www.publika.md

Încă 12 decese, în doar o zi. Cine sunt victimele infecției Covid-19?
Articolul anterior
Familia taximetristului omorât în accidentul de pe strada Izmail a primit un apartament cu două odăi
Articolul următor
Alte articole interesante