Medici din Moldova au reușit să replanteze mâna stângă, cu recuperarea a 90% din funcții și a sensibilității, unui tânăr în vârstă de 18 ani

O echipă de medici de la IMSP Institutul de Medicină Urgentă a reușit să să replanteze mâna stângă, cu recuperarea a 90% din funcții și a sensibilității, lui David Prutean în vârstă de 18 ani, din orașul Ștefan Vodă. Tânărul a suferit o traumă în urma unui accident rutier grav în 2014, când avea 10 ani. Atunci, el a fost diagnosticat cu amputația traumatică prin zmulgere a membrului superior stâng la nivelul 3/superior a brațului.

Echipa de medici: Anatolie Calistru, Igor Șapovalov, Vladislav Gladun, Maxim Țarălungă.

Tipuri de intervenții de recuperare: 1. Reimplantarea osteosinteză; sutura vas magistral; Sutura nervilor; Sutura mușchilor. 2. Autodermoplastia defectului postfasciotomic a antebrațului. 3. Operații reconstructive pe tendoane.

„După accidentul rutier, fiind consultat pe linia AVIASAN de șeful Secției Microchirurgie IMU dr.,șt.,med., conf.univ. Anatolie Calistru, a fost recomandat conservarea și transportarea corectă la rece în termocontainer a amputatului membrului superior stâng cu reanimobilul.

Totul a derulat cu o viteză impunătoare și, înr-un final, echipa de medici specialiști microchirurgi au reușit reimplantarea mâinii. Prima intervenție a durat în jur de 6 ore, iar celelalte intervenții câte 2, 3 ore.

Timp de mai mulți ani, pacientul fiind minor a fost tratat la Spitalul Clinic de copii V. Ignatenco.

Dupa 7 zile postoperator când viabilitatea segmentului amputat era sigură s-a efectuat autodermoplastia defectului postfasciotomic a antebrațului stâng.

Ulterior, pacientul a fost transportat în Centrul Republican de Microchirurgie IMU unde au fost efectuate un șir de intervenții reconstructive”, se spune în nota emisă de IMSP Institutul de Medicină Urgentă.

David Prutean a adresat mulțumiri medicilor și familiei.

„Vreau să spun un mare mulțumesc medicilor, bunelului și întregii familii care m-au susținut foarte mult. Ei mi-au dat speranța ca să-mi revin, pentru că nu-mi imaginez cum aș fi fără o mână, cum m-aș descurca. Acum pot să ridic greutăți, să duc pachete grele, să ridic haltere, am o viață normală”, a menționat David Prutean.

Instituția medicală a precizat că acum, pacientul poate folosi mâna, mișcările sunt active și sensibilitatea degetelor restabilite, se ocupă intens cu exercițiile fizice.

Au explodat cazurile de scarlatină în școlile și grădinițele din România. Care sunt simptomele

După explozia cazurilor de gripă şi viroze în rândul elevilor, în România încep să se înmulţească rapid şi cazurile de infecţii bacteriene foarte contagioase. În şcoli şi grădiniţe sunt tot mai multe cazuri de scarlatină, o afecţiune care îi afectează în special pe cei mici, dar se poate transmite şi la adulţi. 

Un băieţel din Bucureşti s-a simţit rău încă de miercuri, iar astăzi tatăl a ajuns cu el la camera de gardă, transmite Observator.

Nicu, tată: Băieţelul face febră foarte mare, 40 de grade are febră şi am decis să vin cu el la spital, are amigdalele foarte mari şi bănuiesc că are un streptococ. Doar febră au avut ceilalţi copii, nu pot să spun dacă au avut scarlatină sau nu.  

Şi colegii micului pacient au avut febră. 

„Urmează să ne interneze. Steprococul betahemolitic, pentru care ia antibiotic, dar face febră în continuare, după cinci zile de tratament. Şi durere în gât, dar febră foarte mare. Ne-au zis deja, streptococ şi vedem mai departe restul analizelor”, ne-a spus un părinte.

Infecţia cu streptococ betahemolitic de grup A poate să declanşeze scarlatina, o boală care afectează cel mai mult categoria de vârsta 5 – 14 ani. 

Mihai Craiu, medic pediatru: Scarlatina în sine prin severitate nu e cu nimic diferită de faringoamigdalita streptococică, tot febră faci, tot mănâncă greu copilul, tot durere în gât şi deshidratare, numai că are această erupţie caracteristică aspră, aşa ca un şmirghel la palpare şi limbă zmeurie. 

Scarlatina este contagioasă şi se transmite foarte uşor

Mihai Craiu, medic pediatru: Bolnavul poate să infecteze, în principiu, unul din zece persoane din jurul lui. Este contagios dacă nu respectăm nişte reguli elementare pentru că el nu se trabsmite de la mare distanţă prin aer, el se transmite în apropiere prin folosirea împreună a diverselor lucruri de mâncat, de băut sau dacă picături de salivă ajung la distanţă foarte mică de pe un copil pe celalalt. 

Adrian Marinescu, infecţionist: Se transmite cu uşurinţă în familie, în colectivitate şi cei care sunt vulnerabili sau cu alte probleme, persoanele în vârstă pot de asemenea să facă infecţie streptococică şi vă spuneam că nu e vorba doar de scarlatină. Streptococol betahemolitic de grup A poate să dea o grupă largă de afecţiuni şi unele dintre ele pot fi severe şi să le pună viaţa în pericol.

Tratamentul scarlatinei este de cele mai multe ori cu antibiotice. Boala are un caracter sezonier, fiind mai răspândită în lunile decembrie-mai, cu un vârf de cazuri în martie şi aprilie. 

Află ce trebuie să știi despre scarlatină

Norvegia testează cu succes un medicament pentru cancer după 18 ani de studii

Oamenii de știință fac progrese importante în tratarea cancerului. Cercetătorii de la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie au dezvoltat un medicament care prelungește viața pacienților cu cancer în stadiu terminal.

How does cancer do that? Sizing up cells and their shapes | CTCA | City of  Hope

Cum a reușit să dezvolte Norvegia un astfel de medicament și cum acționează?

Studiile au durat 18 ani și s-au investit 18 milioane de euro, transmite Alephnews. Medicamentul a fost testat acum pe 20 de pacienți cu cancer în stadiu terminal, iar rezultatele au fost unele foarte bune. La 70% dintre pacienții cancerul s-a oprit din evoluție după 6 săptămâni, 12 persoane au continuat medicația și evoluția s-a oprit după 18 săptămâni, iar o femeie a luat medicamentul timp de 17 luni și cancerul s-a oprit din evoluție pentru 2 ani.

Un lucru foarte important față de chimioterapie este că în urma acestui tratament, bolnavii nu-și mai pierd părul, ceea ce poate avea un impact pozitiv foarte mare ami ales la nivel psihic și emoțional.. Faza 1 acestor studii trebuie de fapt să dovedească că medicamentul nu e toxic și a reușit asta. Acum urmează studiile clinice de fază 2 unde trebuie dovedită eficiența.

Când ar putea fi folosit un astfel de medicament la scară largă?

Parcursul medical este unul extrem de lung pentru orice medicament, dar mai ales pentru cele oncologice. În cazul acestei pilule, componenta fiannaciară reprezintă un factor important.

Norvegia nu are o industrie farmaceutică pentru medicamente noi și tocmai de aceea și aceste teste se fac in Australia și este nevoie permanent de noi investitori pentru că orice test clinic trece de 10 milioane de euro.

OMS recomandă scurtarea perioadei de izolare din cauza Covid-19

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat o modificare a liniilor directoare privind perioada de izolare pentru persoanele infectate cu COVID-19.

COVID-19: izolarea la domiciliu si carantina | Reginamaria.ro

În prezent, OMS recomandă persoanelor infectate cu virusul Sars-CoV-2 să se izoleze timp de 10 zile dacă au simptome şi timp de cinci zile dacă nu prezintă simptome, transmite agerpres.ro.

Anterior, OMS recomandase 13 zile de izolare pentru persoanele infectate care prezentau simptome şi 10 zile pentru cele asimptomatice.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă, de asemenea, teste rapide antigen pentru persoanele infectate pentru ca acestea să poată vedea dacă infecţia a trecut şi pentru a putea scurta astfel perioada de izolare.

OMS îşi bazează recomandările pe 12 studii la care au participat aproape 3.000 de persoane.

OMS precizează că acestea sunt doar recomandări şi fiecare ţară îşi poate stabili propriile linii directoare.

Până la 40 de țări ar putea boicota Jocurile Olimpice, după anunțul organizatorilor de a permite rușilor și belarușilor să participe
Articolul anterior
O femeie a născut o fetiță de numai 600 de grame. „Mulțumesc tuturor celor care m-au ajutat!”
Articolul următor