Medicii au constatat că mai mulţi adulți și copii au probleme cu tiroida după Covid

Vine un nou avertisment din partea medicilor, în cazul copiilor care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2. Boala poate avea urmări pentru că poate declanşa tiroidita autoimună, iar specialiştii spun că această boală necesită de cele mai multe ori tratament pe viaţă, dar şi o monitorizare periodică. În caz contrar, poate fi afectată grav dezvoltarea normală a copiilor.

La Institutul pentru Sănătatea Mamei şi Copilului din București au fost depistaţi pacienţi post-Covid cu tiroidită autoimună.

Cu o astfel de problemă se confruntă şi o fetiţă de 9 ani care a trecut prin infecţie în urmă cu o lună. Mama ei a povestit că micuţa a avut avut o formă uşoară de boală.

„Este destul de decompensată tiroida şi trebuie să acţionăm. Tratamentul, din păcate e cam pentru toată viaţa. Eu i-am explicat, nu ştiu cât înţelege ea ce se întâmplă, dar se vede că este usor afectată”, spune mama fetiţei.

Tiroidita autoimună este o reacţie de invazie a organismului împotriva propriilor celule, spun specialiştii.

„În ultimele săptămâni am avut multiple cazuri de copii care erau perefct normali, pe care îi monitorizam de ani de zile, fiind cu o funcţie tiroidiană normală şi care au venit cu un TSH foarte mare, cu o decompensare foarte mare în urma infecţiei Covid”, spune Bogdan Pascu, medic endocrinolog.

Investigaţiile endocrinologice sunt recomandate la cel puţin o lună şi jumătate pentru cei care au trecut prin Covid.

Semnele de boală care indică probleme cu glanda tiroidă

Părinţii trebuie să fie foarte atenţi la simptomele pe care le au copiii chiar şi dupa ce trec prin Covid-19 , semnele de boală care indica probleme cu glanda tiroidă sunt: transpirație, oboseală inexplicată, durere și umflare a tiroidei (în partea de jos a gâtului).

Cele mai multe afecţiuni post-Covid vor fi depistate la finalul acestui val, spun medicii.

sursa: www.bzi.ro

Ficatul gras, boala secolului. Cauza banală care îl provoacă

Ce este ficatul gras și la cine apare de obicei. Care sunt cauzele și care e legătua ficatului gras cu oboseala. „Ficatul gras este o boală a secolului nostru”, scrie dcmedical.ro.

În multe cazuri, ficatul gras poate fi asimptomatic și este adesea descoperit în timpul unor teste de sânge sau teste imagistice efectuate pentru alte probleme de sănătate.

„Se plâng oamenii că le-a obosit ficatul și că se simt obosiți. E din cauza ficatului sau oboseala e în creier și ficatul suferă în tăcere? Pentru că vin furnizorii de suplimente alimentare și oferă tot felul de produse pentru întărire, pentru purificarea ficatului”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.

„De multe ori oboseala vine cumva la pachet cu stresul, stres care modifică inclusiv somnul. Un somn neodihnitor va duce la formarea unui switch în metabolismul ficatului și ficatul începe să producă mai multe grăsimi, de exemplu, și este unul dintre mecanismele cunoscute de apariția ficatului gras, a steatozei non-alcoolice.

De aceea este foarte important stilul de viață și bineînțeles reducerea dacă este putință a stresului și odihna mai multă”, a declarat dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurg la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC Medical.

Ce este ficatul gras?

Ficatul gras, sau boala hepatică grasă non-alcoolică, este o afecțiune în care se acumulează exces de grăsime în celulele hepatice. Simptomele pot varia, iar unele persoane pot să nu prezinte simptome evidente. Cu toate acestea, în unele cazuri, ficatul gras poate provoca:

– Oboseală

– Durere în partea superioară a abdomenului

– Pierderea în greutate neintenționată

– Balonare

– Lipsa de energie

– Colesterol crescut.

„Ficatul gras este o boală a secolului nostru, o boală actuală, mai ales în țările dezvoltate. Este în strânsă legătură cu alte boli cu incidență crescută precum obezitate, diabetul zaharat tip 2 și hipertensiune arterială. 

Acestea depind foarte mult de stilul de viață și de obiceiurile alimentare.

În general, alimentația modernă, super procesată care vine cu tot felul de aditivi este destul de agresivă pentru ficat. De aceea trebuie să reducem consumul de anumite alimente, de dulciuri, de produse de patiserie, grăsimile în exces, carnea în exces”, potrivit medicului Dragoș Romanescu.

La cine apare ficatul gras?

„De cele mai multe ori se întâmplă la persoanele supraponderale. Dar sigur că există și boli cu predispoziție genetică care duc la ficat gras.

Dar vorbind și de stilul de viață și de stres și de lipsa de odihnă, sigur că da, lucrul ăsta poate să apară și la persoane non-ponderale”, a conchis medicul Dragoș Romanescu.

Dieta în gastrită: alimente permise și interzise

Gastrita este procesul inflamator localizat la nivelul mucoasei stomacului. Este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale tractului digestiv, provocată frecvent de un stil alimentar deficitar și dezorganizat, înmulțirea bacteriei Helicobacter Pylori în stomac, surmenajul moral, stresul cronic, fumatul, abuzul de alcool, predispoziția genetică.

separator
Collage

Gastrita, netratată la timp, poate duce la ulcer și la alte afecțiuni grave ale stomacului. Una dintre cele mai importante măsuri în algoritmul de tratament al gastritei este respectarea dietei. Dacă ai fost diagnosticat cu această afecțiune este absolut necesar să adopți un regim alimentar sănătos.

Pe lângă faptul că vei respecta un orar fix al meselor, există o serie de alimente pe care le poți introduce în meniu ori care îți sunt nerecomandate.

Cum se manifestă gastrita?

Gastrita cronică, însoțită de aciditate gastrică crescută, se manifestă prin dureri de stomac îndată după luarea meselor, senzație de arsuri gastrice, greutate la stomac după ingerarea unor porții mici de hrană, grețuri, vomă postprandială, scăderea poftei de mâncare, constipație (în gastrita cu hiperaciditate), crampe abdominale, balonare, producerea în exces a gazelor intestinale, intoleranță alimentară la alimente grase, picante sau acide, prăjeală și dulciuri.

Dacă mai mulți ani în urmă exista o dietă strictă recomandată de specialiști în caz de gastrită, care presupunea interzicerea totală a alimentelor necruțătoare din punct de vedere mecanic, mese mici și fracționate, acum, specialiștii și-au revizuit recomandările, o astfel de dietă nu este necesară pentru a trata gastrita sau ulcerul. Fiecare persoană cu gastrită trebuie să își ajusteze meniul în functie de reacțiile pe care le are la anumite alimente și de nivelul de toleranță a acestora.

Care sunt alimentele permise în gastrită?

– carne slabă, pește, tofu, fasole;
– uleiuri sanatoase, cum ar fi uleiul de măsline;
– alimentele bogate în flavonoide cu acțiune antiinflamatoare, cum ar fi cireșele, afinele, ardeiul gras, pot inhiba creșterea H. pylori;
– alimente bogate în vitamina B și calciu, cum ar fi migdale, fasole, cereale integrale (în cazul în care nu-ți provoacă dureri de stomac), legume cu frunze verzi, spanacul, varza înăbișită, broccoli;
– lactate cu mai puține grăsimi;
– legume fierte sau coapte;
– piureuri de legume;
– verdețuri;
– supe și ciorbe;
– oua fierte;
– pește.

Ce alimente să scoți din meniu?

– eliminarea grăsimilor hidrogenate (se găsesc în biscuiți, prăjituri, gogoși, alimente procesate și margarină din comerț);
– evitarea băuturile care pot irita mucoasa stomacului și crește producția de acid (cafeaua, alcoolul, băuturile carbogazoase, ceaiul negru foarte concentrat, ciocolata neagră);
– evitarea alimentelor rafinate, cum ar fi pâinea albă, pastele și zahărul.
– nuci, seminte și alune (în cazul în care nu sunt tolerate);
– alimentele picante;
– alimentele prăjite;
– sosurile grase;
– mezelurile;
– cartofi prăjiți;
– sosurile cu făină;
– produse de patiserie;
– prăjituri cu mult zahăr și grăsimi;
– conserve;
– sucuri;
– compoturi;
– unt.

Ce alimente să consumi cu moderație?

– fructe și legume acide, cum ar fi roșii și suc de roșii, căpșuni, vișine, citrice etc;
– ciocolata neagră, ceaiul.



Soluții care te vor ajuta să lupți contra asteniei de primăvară

Ce este astenia de primăvară și cum se manifestă? Cu siguranța este o întrebare destul de actuală. Potrivit specialiștilor, astenia afectează majoritatea oamenilor care de obicei, demonstrează că organismul este lipsit de energie. Starea de moleșeală pe care o percep destule persoane se datorează transformărilor fizice și psihice resimțite de organismul uman la schimbarea anotimpurilor. Din fericire însă, există destule „arme” la care putem să apelăm ca să preîntâmpinăm și să combatem simptomele și efectele asteniei de primăvară.

separator

Somnul ajută

Insomniile se numără printre simptomele asteniei de primăvară, așa că dacă nu putem să ne odinim în timpul nopții ar fi bine să găsim cât mai repede o soluție care să ne ajute să dormim bine. O astfel de soluție ar putea fi să o lenjerie nouă de pat. Alături de saltea și de perne, lenjeria de pat are un rol esențial când vine vorba de calitatea somnului nostru. Prin urmare, dacă nu poți să te odihnești așa cum ți-ai dori, ar merita să vizitezi un magazin care vinde lenjerii de pat la cele mai bune prețuri, și să-ți iei una confecționată integral din bumbac. Lenjeriile de pat din bumbac de calitate ne permit să avem parte de un somn odihnitor, deoarece lasă pielea să respire și, de asemenea, nu rețin umezeala.

Ieși cât mai mult din casă

Cel mai simplu mod prin care poți să-ți recapeți energia ar fi să stai cât mai mult în aer liber și să faci mișcare. Dacă ți-ai propus de mult să te apuci să alergi, dar până acum nu ți-ai îndeplinit dorința, nu mai sta pe gânduri și acționează cât mai repede. Însă înainte să începi să alergi vizitează un medic, care să te consulte și să te asigure că totul este în regulă.
Pe lângă alergat, există și alte moduri ca să faci mișcare. Ai putea, de exemplu, să mergi la shopping și să-ți cumperi niște pantofi de damă ieftini, pe care să-i porți zilnic, dar și unii eleganți, pentru ocazii speciale.

Ai grijă ce mănânci

Alimentația este una dintre cele mai eficiente „arme” în lupta cu astenia de primăvară. Așadar, încearcă să urmezi o dietă echilibrată, în care să se regăsească foarte multe fructe și legume bogate în vitamine și în minerale. În cazul în care nu îți place să consumi fructe și legume în stare brută, folosește-te de un blender ca să-ți prepari sucuri și smoothiuri.

Ai grijă de sănătatea ta!!!

Sursa



Noua combinație de medicamente care ar putea salva mii de vieți de cancer de sân
Articolul anterior
Norvegia a eliminat toate restricțiile anti-Covid
Articolul următor