Medicii de la Spitalul Clinic Republican i-au salvat viața unui bărbat care trăia doar cu un singur rinichi

O intervenție chirurgicală extrem de complicată, realizată de către medicii moldoveni, a salvat viața unui bărbat în vârstă de 63 de ani, care trăia doar cu un singur rinichi.

separator

Operația a fost efectuată cu succes la Spitalul Clinic Republican ,,Timofei Moșneaga”, datorită specialiștilor din Clinica de Urologie: profesorii Emil Ceban și Adrian Tănase și doctorii în științe medicale Galescu Andrei și Botnari Vasile.

După ce în urmă cu 12 ani i-a fost extirpat un rinichi din cauza unei tumori, bărbatul risca acum să piardă și celălalt rinichi, și acesta afectat de o tumoare.

Medicii însă au efectuat o intervenție foarte complicată, reușind să îi păstreze pacientului rinichiul.

Tumoarea a fost înlăturată prin nefrectomie parțială, adică s-a eliminat doar o porțiune de rinichi, împreună cu tumoarea glandei suprarenale.

În timpul intervenției, medicii au recurs chiar la excluderea rinichiului din circuitul sangvin (un procedeu numit ,,ischemie caldă”). Acest fapt a presupus realizarea operației în timp record, întrucât timpul ischemiei este, de fapt, invers proporțional cu recuperarea funcției renale după operație.

Rezecția renală a fost efectuată în 20 minute, iar pacientul a urinat circa 1,3 litri, în prima zi după intervenție, ceea ce reprezintă un indicator bun al funcției renale și justifică succesul operației.

Un artist a fost jefuit de aproape un milion de dolari, la Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia
Articolul anterior
S-a aflat cine este cel de-al patrulea antrenor la ,,Vocea României”!
Articolul următor
Alte articole interesante