Medicii din țara noastră vor fi instruiți privind aplicarea vaccinului Covid-19

Reprezentanţii tuturor instituţiilor medicale din Moldova vor participa la instruiri privind utilizarea vaccinurilor împotriva Covid-19, care vor avea loc cu asistenţa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în perioada 13-14 ianuarie online.

Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a declarat pentru Infotag că această instruire este necesară pentru „a asigura distribuţia, depozitarea şi utilizarea corectă a vaccinului, precum şi acţiunile necesare după imunizare în caz de posibile efecte secundare”.

În plus, în cadrul mecanismului de răspuns la COVID-19 al Fondului Global a fost solicitată achiziţionarea a încă patru congelatoare, care urmează să sosească până la sfârşitul lunii ianuarie.

De îndată ce vaccinurile ajung în ţară (prima expediere este aşteptată la sfârşitul lunii ianuarie), medicamentele vor fi plasate în depozitul Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică. Transferul vaccinului către unităţile de îngrijire a sănătăţii se va realiza prin intermediul unor containere speciale şi a unui frigider. Vaccinul va trebui administrat într-un timp scurt: nu mai mult de 120 de ore din momentul în care este introdus în frigider.

Ministerul Sănătăţii a menţionat în special că vaccinarea va fi efectuată gratuit şi strict pe bază voluntară. Înainte de vaccinare, fiecare persoană îşi va confirma consimţământul în scris şi va fi informată despre o posibilă reacţie adversă. 

În cazul apariţiei oricăror probleme, aceasta va avea acces gratuit la servicii medicale şi garanţii de protecţie socială, în conformitate cu cadrul de reglementare existent.

Chișinău – Kiev: Construcția unei magistrale noi va scurta călătoria cu 5 ore
Articolul anterior
Câte cazuri de Covid-19 au fost confirmate astăzi, 12 ianuarie?
Articolul următor
Alte articole interesante