,,Ziua mondială fără mașini” este marcată, anual, la 22 septembrie, și are scopul să promoveze alternative nepoluante pentru automobilul personal sau cel de serviciu. În plus, specialiștii încurajează mersul pe jos și activitatea fizică.
Lansată în anul 2000, sărbătoarea este marcată în tot mai multe orașe ale lumii, în care sunt organizate evenimente pentru promovarea mijloacelor de transport nepoluante. Studiile arată că gazele de eșapament sunt principala sursă de poluare a marilor orașe, care afectează dramatic sănătatea oamenilor și contribuie semnificativ la efectul încălzirii globale.Ziua Mondială fără Maşini promovează reducerea poluării oraşelor şi încurajează şoferii să renunţe o zi la maşină şi să meargă pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun.
În această zi, în multe orașe, se desfășoară diverse acțiuni care promovează un stil de viață sănătos. De exemplu, se organizează maratoane sportive.
Medicii au spus câți pași pe zi ar trebui să facă oamenii în funcție de vârstă
Pentru un sistem cardiovascular sănătos, tinerii trebuie să facă cel puțin zece mii de pași pe zi, persoanele în vârstă – de la cinci mii până la șapte mii de pași pe zi.
„Dacă un tânăr face mai puțin de zece mii de pași, un adult face mai puțin de șase – șapte mii de pași, iar o persoană în vârstă face mai puțin de cinci mii de pași, atunci sistemul său cardiovascular slăbește, indiferent de activitățile pe care le are fiecare om”, spune medicul cardiolog rus Iurie Konev.
Medicul a adăugat că persoanele care conduc mașina, în primul rând prezintă riscul major de a suferi boli precum exces de greutate, prediabetul, diabet, hipertensiune arterială și boli coronariene.
„Dacă mergi timp de 3 minute, scade tensiunea arterială, 5 minute – îmbunătățesc starea de spirit, 10 minute – îmbunătățesc gândirea creativă, iar 15 minute de mers pe jos scad glicemia (nivelul de zahăr în sânge)”, subliniază expertul.