Medicul reanimatolog Victor Cojocaru a povestit cum a luptat cu boala Covid-19 fiind internat la terapie intensivă

După ce a tratat de Covid mii de pacienți, a căzut singur în plasa virusului perfid. Este vorba despre profesorul Victor Cojocaru, șeful Terapiei Intensive de la Spitalul Clinic Republican.

Într-un interviu pentru www.sputnik.md, șeful Clinicii Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a vorbit despre starea lui de sănătate după ce a simțit pe propria piele ce înseamnă Covid-19 și după o bună perioadă de tratament la terapia intensivă.

Renumitul medic Victor Cojocaru – cel care a luptat în prima linie pentru a trata pacienții infectați de Covid-19, a fost internat în data de 1 martie curent, în stare gravă, din cauza complicațiilor generate de virusul ucigaș.

Potrivit lui, perioada de tratament a fost destul de complicată și de la bun început nici el, cel care are ani de experiență în spate, nu a crezut că lucrurile pot lua o întorsătură dramatică atât de repede.

„Eu aș împărți perioada de tratament în două părți: până la spitalizare și perioada de terapie intensivă. Eu nu am apreciat corect starea mea de sănătate în perioada de prespitalizare. Aveam impresia că e ceva ușor și peste o scurtă perioadă totul va trece. Când m-am adresat la radiografie, plămânii erau afectați peste 50 la sută și atunci s-a început epopeea de terapia intensivă”, a relatat Victor Cojocaru.

Medicul susține că tratamentul a fost destul de anevoios și complicat, însă l-a suportat destul de bine și din start se înregistra o dinamică pozitivă. Cu toate acestea, specialistul a remarcat că maladia are efecte negative asupra sistemului nervos, iar dereglările de comportament și agresivitatea sunt niște caracteristici specifice pentru pacienții care suferă de o formă severă a maladiei.

„Eu mă uitam la perete și aveam impresia că este fereastră. Sunt niște senzații ciudate. Nu în zadar pacienții de la terapie intensivă sunt fixați de pat. Personal, de două ori m-am smucit și mai nu am rupt cateterul central, a început să curgă sânge. Sunt niște dereglări de comportament, de aceea pe noapte solicitam să fiu legat de pat”, a explicat medicul. Victor Cojocaru a mai adăugat că în prezent starea de sănătate este satisfăcătoare, iar începând cu ziua de 16 martie va ieși deja la muncă. În prezent, la Spitalul Clinic Republican, peste 50 de pacienți sunt conectați la aparatele de respirație artificială, dintre care 23 sunt intubați.

sursa: www.sputnik.md

Premierul britanic Boris Johnson s-a vaccinat cu AstraZeneca. ,,Nu am simţit practic nimic”
Articolul anterior
Cele mai fericite țări din lume, la un an de pandemie. Pe ce loc se află Moldova
Articolul următor
Alte articole interesante