Mesajul asistentei medicale din Chișinău diagnosticată cu Covid-19. ,,Am ajuns victima virusului din inconștiența unei mame”

O asistentă medicală din Cojușna, care muncește la Spitalul Clinic Municipal de Copii nr.1, a fost diagnosticată ieri cu noul tip de coronavirus. Femeia a povestit prin intermediul unui mesaj cutremurător, cum a ajuns să devină victima virusului. Totul s-a întâmplat după ce o mamă, internată în secția Reanimare a spitalului cu copilul ei bolnav, a ascuns că soțul ei a fost depistat pozitiv la coronavirus.

separator
„Vă scriu printre lacrimi și nu vă pot reda în cuvinte ce momente am trăit și ce momente trăiesc la acest moment. La data de 17.03, a fost internată o mama cu copil mic în stare gravă ,am fost alături 24 din 24 tot colectivul secției după acest schimb de noapte am lucrat în 20.03 – – -24 ore având la supraveghere și tratament și alți pacienți inclusiv și pacienta să o numesc Y. În această zi pe 20.03 am fost 24 ore în schimb cu o asistentă medicală ambele am stat 24 ore la datorie”, mărturisește asistenta medicală.

Asistenta, o colegă a sa și medicul de gradă au aflat abia peste trei zile că soțul pacientei Y avea coronavirus

„Nu vă pot reda ce stare am avut noi acei care am stat zile și nopți alături de copilașul doamnei Y copilul fiind în stare gravă. Colega mea care pe 22.03 a chemat urgență a fost testată pozitiv și internată. Vreau să menționez faptul că mama acestui copil a prezentat febră joi seara adică pe 19.03 ,mama a fost interogată la internare de nenumărate ori despre faptul dacă nu are pe nimeni care ar fi avut contact, MAMA a negat acest fapt, tocmai vineri seara pe 20.03 când am primit apelul de la vicedirectorul instituției că soțul ei este pozitiv, am acționat de urgență și am chemat echipa de urgență, a fost transportată la alta instituție”.

„Marți când m-am trezit la 09.30 am simțit brusc o oboseală și durere musculară, am pus mâna pe termometru și la fiecare 15 minute am măsurat febra, era 36.8 ,apoi 37.0, maxima fiind de 37.00. Și foarte fulminant a apărut o tuse uscata, spazmată și dureri în regiunea toracală, atunci nu am stat mult și am chemat urgența, am plecat împreună cu fiica sa facem testul, până seara am aflat rezultatul , eu pozitiv, fiica negativ”, a scris asistenta.

„Vreau doar sa vă liniștiți ce ține de mine, eu am respectat cu strictețe și la nivel conștient pericolul care ne omoară, nu vă fie frică de mine, eu când s-a început febră și tusea bruscă am stat în casă alături de fiica și mă bucur mult că nu a reușit virusul sa o atace și pe ea. Să știți că îmi iubesc foarte mult profesia, vă iubesc pe voi cei care mă susțineți și încurajați în aceste momente prin care am trecut și mai trec, îmi plânge sufletul căci la datorie am stat pentru a salva vieți, dar cu părere de rău am ajuns victima virusului ucigaș doar din inconștiența unei mame care nu s-a gândit la copilul ei, nu tocmai la al meu dar la 40 de persoane care ne-a pus în această situație. Să aveți încredere și curajul să spuneți adevărul. Va pup și va doresc din suflet sănătate să fiți ocoliți de acest virus ucigaș”, a mai scris asistenta medicală.

O substanță chimică prezentă în produse de curățenie și folosită în curățătorii poate cauza Parkinson

Un studiu recent a stabilit că între o substanță chimică folosită în multe produse de curățenie și Parkinson există o legătură clară.

produse de curățenie

Este vorba despre Tricloretilenă (TCE), un solvent utilizat pe scară largă de peste un secol în scopuri industriale, de consum, militare și medicale. Cercetarea a arătat că tricloretilena pătrunde cu ușurință în creier și în țesuturile corpului și duce la pierderea selectivă a celulelor nervoase producătoare de dopamină, un semn distinctiv al bolii Parkinson.

Oamenii pot fi expuși la TCE utilizând un produs care îl are printre ingrediente sau lucrând într-un mediu în care substanța chimică este prezentă. În plus, substanța poate contamina atât aerul, solul, cât și apa, iar efectele pot apărea la ani, chiar zeci de ani distanță.

Studiile anterioare asociază expunerea prelungită la TCE cu un risc crescut de cancer de rinichi, cancer de ficat, limfom non-Hodgkin, dar și avorturi spontane.

Tricloretilena a fost folosită pentru îndepărtarea vopselei, curățarea chimică, decofeinizarea cafelei, curățarea electronicelor și cipurilor computerelor, corectarea greșelilor de tastare atunci când se folosea mașina de scris și anestezierea pacienților.

Chiar dacă utilizarea tricloretilenei s-a redus în timp, substanța este încă folosită pentru degresarea metalelor și curățarea petelor, în curățătorii, avertizează oamenii de știință de la Universitatea Rochester, conform Science Alert. Aceștia cer ca substanța să fie complet interzisă.

În UE și anumite state din SUA, folosirea TCE e restricționată. La nivel mondial, însă, continuă să fie folosită în cantități periculoase, în special în China. Chiar și în teritoriile în care folosirea substanței e interzisă, oamenii tot sunt expuși la ea din cauza contaminării continue a apei și solului, susțin experții din spatele studiului.

„Numărul oamenilor cu boala Parkinson s-a dublat în ultimii 30 de ani. Și, dacă nu vor fi schimbări, se va dubla iar până în 2040,”, avertizează autorii studiului publicat de Journal of Parkinson’s Disease.

sursa

În Moldova, scade numărul infectărilor cu Covid 19 și gripă sezonieră

În Republica Moldova se atestă o descreștere a numărului cazurilor de Covid-19 și de gripă sezonieră.

Astfel, în a 11-a săptămână, 13-19 martie, au fost înregistrate 2 373 de cazuri de COVID-19, în scădere cu 16,3% față de săptămâna anterioară, 37 de cazuri de gripă, cu circa 23% mai puține, și 357 – infecții respiratorii acute severe (SARI). În același timp a crescut numărul infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare (IARCS), cu 5,4%, fiind înregistrate 8 251 de cazuri.

De asemenea, numărul de spitalizări din cauza infecțiilor respiratorii virale acute a scăzut cu circa 6%, tendință care se menține pe parcursul a patru săptămâni consecutive. Respectiv, în instituțiile medico-sanitare au fost internate 255 de persoane cu IARCS și 24 cu gripă.

Majoritatea internărilor sunt în rândul copiilor de până la patru ani.Informăm că, nu au fost înregistrate decese provocate de gripă.

În total, în acest sezon, au fost confirmate 1 854 cazuri de gripă, 240 773 – IARCS și 10 058– SARI.

Un nou medicament creat în SUA a vindecat de leucemie mai mulți pacienți gravi, aflați în fază terminală

Pacienții bolnavi de leucemie în fază terminală care nu răspund la tratamente au acum o nouă șansă să se videce mulțumită unei pilule experimentale numite revumenib, informează Euronews.

How Palliative Works with Leukemia and Lymphoma

Acest medicament a eliminat complet cancerul în cazul unei treimi dintre pacienții care au participat la un studiu clinic mult așteptat în SUA, transmite Digi24.ro.

Cu toate că nu toți pacienții au prezentat o remisie completă a cancerului, oamenii de știință își păstrează speranța că rezultatele pe care le-au obținut indică faptul că pilula ar putea să devină leacul pentru leucemie în viitorul apropiat.

„Suntem incredibil de optimiști în privința rezultatelor pacienților care au primit acest medicament. Aceasta era ultima lor șansă”, a spus coautorul studiului Dr. Ghayas Issa, un medic specializat în tratarea leucemiei de la Centrul pentru Cancer MD Anderson al Universității din Texas.

„Au obținut progrese pe mai multe linii de terapie, iar la o parte dintre ei, în jur de jumătate, celulele canceroase au dispărut din măduva osoasoă”, a spus doctorul pentru Euronews.

Cum funcționează pilula experimentală

Leucemia mieloidă acută (LMA) este un tip de cancer care atacă măduva osoasă, acolo unde sunt produse celulele sangvine, și provoacă apariția celulelor anormale.

Revumenib este o nouă clasă de terapie direcționată pentru leucemia acută care inhibă o proteină numită „menin”. Medicamentul reprogramează celulele canceroase înapoi în celule normale.

regina Maxima în vizită la un centru medical din SUA

Proteina face parte din mașinăria complexă care este atacată de celulele canceroase și care declanșează transformarea celulelor sangvine normale în cele anormale. Prin folosirea pilulei revumenib, potrivit doctorului Issa, motorul este oprit și celulele canceroase devin celule normale din nou, ceea ce rezultă în remisia bolii.

Formula aceasta a salvat deja viața a 18 pacienți care au luat parte la experiment și ale căror rezultate promițătoare au fost publicate luna aceasta în revista Nature. Rezultatele preliminare au arătat că 53% dintre pacienți au răspuns la tratament, iar în 30% dintre cazuri boala a intrat în remisie, cancerul nemaifiind detectat în sânge.

„Aceasta este o cu siguranță o realizare uriașă și este rezultatul mai multor ani de cercetare. Multe grupuri au lucrat din greu în laborator pentru a înțelege ce provoacă aceste leucemii”, a explicat Issa.

Doctorul a explicat, însă, că medicamentul nu funcționează pentru toți pacienții. Se estimează că mutațiile pe care le vindecă noua pilulă au loc în 30-40% dintre pacienții care suferă de LMA.

„Eram disperată. Am simțit că moartea era iminentă”

Printre cei 68 de pacienți din 9 spitale americane care au participat la prima fază a experimentului se numără și arhitectul lituanian Algimante Daugeliate, în vârstă de 23 de ani, diagnosticată cu leucemie.

Pacienta a făcut două transplanturi de măduvă osoasă de la sora ei, dar toate celelalte tratamente au eșuat. Doctorii ei au luat chiar în considerare să îi ofere îngrijire paliativă pentru a-i ușura suferința.

„Eram disperată. Era ca și când trăiam un film oribil. Am simțit că moartea era iminentă și aveam doar 21 de ani”, a spus ea pentru El Pais.

Însă, odată ce a început tratementul cu revumenib acum doi ani, Daugeliate s-a recuperat complet. De atunci, ea a putut să aibă o viață normală, a absolvit facultatea și a început să lucreze pentru un studio de arhitectură din Copenhaga.

Studiul este încă la început, iar rezultatele sunt preliminare. În prima fază a experimentului, cercetătorii au testat cât de sigură este utilizarea medicamentului pentru a descoperi doza maximă care poate fi administrată pacienților fără apariția efectelor secundare.

Faza a doua a studiului este în desfășurare, doctorii vor testa eficiența pilulei revumenib.

Igor Dodon: 10 mii de medici din țară, polițiști și militari vor fi testați periodic pentru Covid-19
Articolul anterior
Ion Chicu: Până la data de 10 aprilie, am putea atinge cifra de 2.000 de persoane infectate cu Covid-19
Articolul următor