Metode moderne inovatoare în chirurgia ginecologică!

Tratarea bolilor ginecologice folosind tehnici chirurgicale moderne minim invazive este la ora actuală nu doar o tendință, ci și o necesitate absolută cu multiple avantaje pentru sănătatea și siguranța pacientei. Reducerea complicațiilor postoperatorii și recuperare rapidă, cicatrici minime, confort fizic și moral sunt doar câteva dintre prioritățile unei echipe medicale, care implementează în activitatea curativă cele mai noi servicii medicale și standarde recunoscute la nivel internațional!

separator

Pacientele care se confruntă cu probleme medicale ginecologice sunt în drept să cunoască că domeniul chirurgiei ginecologice moderne oferă cele mai noi metode de diagnostic și tratament pentru o listă largă de patologii ale uterului și anexelor uterine (fibrom uterin, chisturi ovariene, patologii inflamatoare cronice ale anexelor uterine, leziuni displazice ale colului uterin, sarcini extrauterine, hemoragii uterine, cancere de col și corp uterin, cancere de ovar, infertilitate tubară, prolapsul organelor pelvine).

Intervențiile chirurgicale ginecologice pot fi efectuate atât prin metode clasice, cât și prin tehnologii inovatoare, minim invazive sau minim traumatizante, precum laparoscopia, chirurgia vaginală, histerectomia pe cale vaginală, histeroscopia, intervenții moderne pentru rezolvarea prolapsului organelor uro-genitale și incontinenței urinare.

Despre tehnicile și avantajele intervențiilor ginecologice moderne minim invazive și recuperarea postoperatorie, discutăm cu medicul chirurg obstetrician – ginecolog Corina Cardaniuc, care activează în cadrul Spitalului Internațional Medpark.

Domeniul chirurgiei ginecologice a evoluat rapid în ultimele decenii. Astăzi, există 6 căi de abordare în chirurgia ginecologică:

  • abdominală
  • vaginală
  • combinată abdomino-vaginală
  • vaginală asistată laparoscopic
  • laparoscopică
  • histeroscopică

Totuși, pe lângă metoda clasică, cea abdominală numită și laparotomie, care prevede secționarea peretelui abdominal pentru efectuarea intervenției, în chirurgia modernă sunt practicate tot mai mult tehnicile chirurgicale minim invazive, vaginală și laparoscopică.

– Care sunt avantajele metodelor chirurgicale inovatoare?

Scopul principal al chirurgiei minim invazive este evitarea unei incizii abdominale mari. Alte beneficii pentru pacientă includ: durata mai mică de aflare în spital, complicații mai puține, timp de recuperare mai rapid și mai ușor, mai puțină durere, scăderea pierderilor de sânge, reducerea formării țesutului cicatriceal. Operațiile chirurgicale ginecologice minim invazive sunt efectuate cu ajutorul unei camere digitale conectate la un telescop, introdusă fie în abdomen (laparoscopie), fie prin colul uterin, în cavitatea uterină (histeroscopie). Camera oferă chirurgului o vedere clară asupra procedurii, iar imaginea mărită este proiectată pe monitoare video digitale.

– Când este indicată laparoscopia în scop chirurgical?

Laparoscopia este metoda suportată cel mai ușor de către pacientă, cu dureri mai mici și refacere rapidă postoperatorie. Câteva instrumente chirurgicale și o minicameră video sunt introduse în abdomen prin mici incizii pe peretele abdominal, de obicei mai mici de 1 cm. După o laparoscopie chirurgicală, pacientele sunt externate la 1-2 zile după intervenție. Chirurgia laparoscopică este utilizată cu succes în tratamentul chisturilor ovariene, în sarcina extrauterină, infertilitate sau pentru înlăturarea mioamelor uterine.

– Toate mioamele uterine pot fi înlăturate prin metoda laparoscopică?

Mioamele pot fi înlăturate laparoscopic, totuși există anumite limite precum dimensiunea sau localizarea acestora. În plus, alegerea tipului de intervenție depinde în mare măsură de competența și experiența medicului în chirurgia laparoscopică. În general, dacă dimensiunile fibromului sunt mari sau există multe fibroame, mai multe decât 5, înlăturarea chirurgicală laparoscopică a acestora poate fi dificilă. Fibroamele localizate lângă vasele de sânge mari sau la nivelul colului uterin sunt, de asemenea, dificil de operat prin metoda laparoscopică. În acest caz, medicul optează pentru metoda care să dea cele mai bune rezultate postoperatorii, cu complicații minime.

– Histeroscopia diagnostică și chirurgicală este o altă metodă modernă de examinare și tratament în ginecologie. Ce avantaje oferă și când este recomandată folosirea acestei proceduri minim invazive?

Histeroscopia este operarea formațiunilor dezvoltate în interiorul cavității uterine cu ajutorul unui instrument optic numit histeroscop, care se introduce în interiorul uterului prin vagin și colul uterin.  Histeroscopia poate fi folosită pentru un număr important de probleme ginecologice: investigarea sângerărilor vaginale neobișnuite, hemoragiilor postmenopauzale, durerilor pelvine, pierderilor repetate de sarcină, rezecția sinechiilor intrauterine și a polipilor endometriali, tratamentul fibroamelor submucoase, diagnosticarea malformațiilor uterului. Histeroscopia se efectuează, de obicei, în condiții de ambulatoriu, ceea ce înseamnă că pacienta nu trebuie să rămână peste noapte în spital. Histeroscopia permite rezolvarea a mai mult de 90% din patologiile care se dezvoltă în interiorul cavității uterine, fiind calificată drept tehnica standard de aur pentru tratamentul chirurgical al patologiei uterine intracavitare, oferind o contribuție importantă pentru siguranța pacientelor.

Un alt domeniu despre care vreau să vorbesc este cel al chirurgiei reconstructive pelvine feminine, o subspecialitate relativ nouă care unește domeniile de urologie și ginecologie, menite să ofere soluții de tratament pentru prolapsul organelor pelvine și incontinența urinară, o problemă medicală care afectează aproximativ 8% dintre femei și care se manifestă prin pierderea controlului vezicii urinare cu scurgeri de urină atunci când femeia tușește, râde, strănută sau în timpul exercițiilor fizice.

În mod tradițional, histerectomiile erau efectuate și femeilor cu prolaps uterin, însă medicii au ajuns să înțeleagă că uterul este doar un „actor inocent” în dezvoltarea prolapsului în sine, deoarece acest lucru se datorează relaxării ligamentelor și a țesutului conjunctiv din interiorul cavității bazinului. Tehnicile chirurgicale folosite pentru corectarea prolapsului de organe pelvine au evoluat în ultimii 10 ani.

Corecția chirurgicală a prolapsului avansat al organelor pelvine poate fi realizată printr-o varietate de metode: fixarea și suturarea ligamentului uterosacral sau sacrospinos, introducerea meșelor sintetice transvaginale, sacrocolpopexia minim invazivă laparoscopică sau asistată robotic. Selectarea abordării chirurgicale corecte este un proces decizional complex și implică o multitudine de factori. Atunci când se decide intervenția chirurgicală cea mai potrivită, abordarea trebuie individualizată pentru fiecare pacientă, ținând cont de riscurile și beneficiile specifice ale fiecărei proceduri.

– Toate pacientele supuse chirurgiei ginecologice au același risc de complicații?

Nu, unele femei prezintă un risc mai mare de complicații decât altele. De exemplu, dacă femeia are o afecțiune medicală de bază, este posibil să posede un risc mai mare de probleme legate de anestezie, etc.

– Poate fi efectuată intervenția chirurgicală fără anestezie generală?

Da. În aproape toate cazurile, poate fi utilizată o anestezie spinală sau epidurală. Acest lucru este întotdeauna discutat cu medicul anesteziolog înainte de intervenția chirurgicală.

– Câte zile este internată pacienta în spital?

Aceasta depinde de tipul de intervenție chirurgicală efectuată. În cele mai multe cazuri, pacientele sunt externate fie în ziua intervenției chirurgicale, fie în decurs de 24 de ore.

– Procedurile estetice pot fi realizate concomitent cu intervențiile chirurgicale, spre exemplu în cazul prolapsului pelvian?

Da. Acesta este momentul perfect pentru intervenții și proceduri complexe. Plastia labiilor sau a vaginului poate fi efectuată concomitent cu intervenția de bază pentru prolaps.

De ce să alegi Spitalul Internațional Medpark pentru o intervenție chirurgicală ginecologică?

Spitalul Medpark activează în baza standardelor internaționale de îngrijire medicală, fapt confirmat de acreditarea Joint Commission International – cea mai înaltă apreciere a calității și siguranței actului medical la nivel mondial. Medicii instituției medicale beneficiază în mod constant de cursuri de pregătire profesională în domeniul intervențiilor ginecologice.

O mare varietate de intervenții chirurgicale abdominale, vaginale și minim invazive sunt efectuate la Spitalul Internațional Medpark. În funcție de diagnosticul stabilit, necesitatea intervenției și preferința pacientelor, medicii selectează metoda de tratament și soluția care să ofere cea mai înaltă eficiență și siguranță. Efectuarea operațiilor presupune o durată redusă de spitalizare și condiții excelente pre- și postoperatorii.

Fă o programare acum la medicul ginecolog, contactând personalul Medpark la numărul de telefon 022 40 00 40 (disponibil 24/7) sau la Recepția Medpark.

Alți 76 de moldoveni, depistați cu COVID-19

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) cu subdiviziunile teritoriale continuă supravegherea epidemiologică a infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel teritorial și național.

În perioada 12–24 martie 2024 (săptămâna 12/2024), morbiditatea prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) s-a manifestat la un nivel de intensitate joasă, în scădere cu 3,4% față de săptămâna precedentă de monitorizare și în descreștere cu 12,8% comparativ cu perioada similară a sezonului precedent. În total, au fost înregistrate 6091 de cazuri de IACRS, majoritatea fiind la copii.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 27 de cazuri de gripă sezonieră, atestându-se o descreștere cu 40% comparativ cu săptămâna precedentă.

De la începutul perioadei de monitorizare (02.10.2023 – 24.03.2024, săptămânile 40/2023-12/2024) au fost înregistrate 1 673 de cazuri de gripă, 187 016 de cazuri de IACRS și 11 124 de cazuri de infecții respiratorii acute severe.

În laboratoarele ANSP, au fost investigate, în această perioadă, 43 de probe la prezența virusurilor gripale, non-gripale și SARS-CoV-2, șapte probe fiind pozitive la prezența virusurilor gripale (1- A nesubtipat, 2 – A(H3N2), 2 – A(H1N1)pdm09, 2- B-Victoria) și o probă – la prezența virusului SARS-CoV-2.

Totodată, au fost înregistrate 76 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 15 în regiunea transnistreană), fiind o descreștere cu 24% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor, au fost raportate nouă cazuri din numărul total.

Reiterăm că vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 rămâne a fi cea mai eficientă metodă de a evita cazurile grave de boală și deces. Adresați-vă la medicul de familie pentru a beneficia de vaccin!

Diagnosticul lui Kate Middleton a scos la iveală o ”epidemie” misterioasă de cancer

Diagnosticul lui Kate Middleton a scos la iveală o „epidemie” misterioasă de cancer. Cercetătorii sunt în căutarea cauzei unei „epidemii” de cancer misterioase care afectează tot mai mulți indivizi sub vârsta de 50 de ani. Apariția acestui diagnostic este tot mai frecventă, afectând chiar și personalități cunoscute, printre care se numără și recentul caz al Prințesei de Wales, care a atras atenția publicului, scrie doctoruzilei.ro.

Anunțul șocant al diagnosticului lui Kate Middleton, făcut public săptămâna trecută, a evidențiat o tendință surprinzătoare. Medici de renume susțin că această problemă se întâlnește la nivel global, conform informațiilor furnizate de Daily Mail.

Conștientizarea crescută a luat avânt odată cu apariția unor cazuri celebre, precum cel al Damei Deborah James, care a pierit din cauza cancerului intestinal la vârsta de 40 de ani, în 2022. Acum, în lumina evenimentelor legate de Prințesa de Wales, un chirurg a avansat ipoteza că ar putea exista un factor necunoscut care să fie responsabil pentru această situație.

Cauza nescunoscută a cazurilor de cancer

Profesorul Andrew Beggs, chirurg colorectal, consultant și cercetător clinic senior la Universitatea din Birmingham, a spus: „Ar putea exista un factor de mediu necunoscut pe care nu l-am descoperit, în ciuda cercetărilor ample”.

„Cancerul cu debut tânăr nu este deloc rar. Conduc o clinică pentru cancer cu debut precoce la adulți și vedem din ce în ce mai mulți oameni în vârstă de 40 de ani cu cancer”, a adăugat el.

După părerea sa, alți factori care ar putea contribui, de asemenea, la creștere, sunt metodele mai bune de detectare a cancerului, conștientizarea simptomelor și o mai bună screening a afecțiunilor genetice care cresc riscul de cancer, cum ar fi gena BRCA, așa cum are Angelina Jolie.

Maia Kennedy, în vârstă de 38 de ani, din Hackney, Londra, a povestit despre propria sa luptă împotriva cancerului, care împărtășește asemănări cu a Prințesei de Wales, în vârstă de 42 de ani.

Maia a început să sufere de greață în decembrie 2023, pe care medicul său de familie le-a atribuit inițial refluxului acid. În urma unui test de urgență, medicii i-au găsit o tumoare în intestin în timpul colonoscopiei. La acea vreme se credea că este precanceroasă.

Ulterior, femeia a fost diagnosticată cu cancer intestinal în stadiul 1 cu cancerului intestinal, după ce a suferit o intervenție chirurgicală de rutină pentru a-și îndepărta o parte din intestin, la începutul acestui an.

Prințesa de Wales însăși a suferit o operație abdominală planificată, în luna ianuarie. Inițial, medicii nu au crezut că este vorba despre canceroasă, dar testele au dezvăluit, ulterior, altceva. Ea a început un tratament de chimioterapie preventivă la sfârșitul lunii februarie și nu a menționat tipul de cancer pe care l-a avut.

O altă supraviețuitoare, Becki Buggs avea 43 de ani când a primit vestea că are cancer pancreatic.

Ea a declarat pentru MailOnline la începutul acestui an că a fost motivată să-și facă teste după ce soțul ei i-a remarcat o modificare a pielii, care s-a dovedit a fi icter. Bărbații sunt, de asemenea, expuși riscului.

Ricky Smith, din Isle of Sheppey, Kent, a aflat luna trecută că durerile sale de cap nu erau cauzate de stres, ci un tip de cancer la creier. Bărbatului, tată a trei copii, i s-a spus că mai are 15 luni de trăit. Tumora lui inoperabilă a fost depistată doar printr-un test oftalmologic.

Potențialii factori de risc

Profesorul Sikora, un oncolog de renume mondial cu o experiență de peste 40 de ani, a declarat însă că această tendință a fost observată de ani de zile și că există o serie de motive, bănuite de experți.

„Nu are nimic de-a face cu Covid sau vaccinuri – a început să se întâmple cu mult înainte. Cred că se datorează probabil modificărilor stilului de viață – obezitate, dietă grasă, comportament sedentar, așezat la birou toată ziua și, desigur, diagnostice mai bune”, afirmă el.

De asemenea, pare să existe o diviziune de gen în privința ratelor cancerului, în rândul tinerilor.

Datele CRUK arată că femeile în vârstă de 40 de ani, precum Kate, au șanse de două ori mai mari (de 2,1 ori) de a face cancer decât un bărbat de aceeași vârstă. O diferență similară de gen este prezentă și în rândul diagnosticaților de cancer la vârsta de 30 de ani și 40 de ani.

Decalajul se echilibrează ușor pe măsură ce britanicii îmbătrânesc, bărbații având șanse mai mari de a fi diagnosticați de la vârsta de 60 de ani încolo.

Un studiu publicat în British Medical Journal anul trecut a constatat că numărul cazurilor de debut precoce a cancerului au crescut la nivel global cu 79% între 1990 și 2019.

Experții au prezis, de asemenea, că acestea se vor înmulți, cu 31% până în 2030.

Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că Australia a avut cel mai mare număr de diagnostice de cancer cu debut precoce din lume, cu o rată de 135 la 100.000 de oameni, în 2022.

Noua Zeelandă a ocupat locul al doilea, cu 119 cazuri la 100.000 de persoane în rândul tinerilor.

În comparație, Marea Britanie și SUA sunt pe locurile 28 și, respectiv, pe locul 6.

Dietele bogate în carne roșie și sărace în fructe, precum și consumul ridicat de alcool și consumul de tutun au fost considerați principalii factori de risc.

Experții au legat anterior creșterea unor astfel de diete procesate în lumea occidentală, începând cu anii 50, cu o creștere a cancerelor legate de alimentație, cum ar fi cancerul intestinal, în rândul tinerilor.

Bea zilnic apă cu lămâie dacă ai una din aceste 8 boli. Nu vei mai avea nevoie de medicamente

Unii specialiști spun că apa cu lămâie este cel mai bun aliment cu care să ne începem ziua, înlocuind cu succes cafeaua sau ceaiul.

Apa cu lămâie oferă organismului nostru o mulțime de antioxidanți, proteine, vitamine și alte substanțe care ajută la ameliorarea simptomelor unor boli și la întărirea sistemului imunitar.

Dacă ai una dintre aceste opt probleme, consumă apă cu lămâie în fiecare zi:

– Pietre la rinichi
– Răceală sau gripă
– Reflux gastroesofagian
– Dureri în zona încheieturilor
– Dureri de mușchi
– Unghii îngălbenite sau care se rup ușor
– Acnee
– Kilograme în plus/obezitate

Beneficiile apei cu lămâie 

Apa cu lămâie este benefică pentru sănătatea organismului, în general. Dacă alegi să consumi un pahar de apă cu lămâie dimineața, în loc de cafea sau ceai, vei avea că aceasta: 

– Intensifică metabolismul, arderile de grăsimi, deci, ajută să slăbești!
– Previne răceala, grație vitaminei C.
– Eficientizează digestia. 
– Curăță gura.

sursa

Două minore fără permise de conducere, au ajuns cu mașina într-un copac
Articolul anterior
Stilat, comod și elegant! Costumul roșu este alegerea vestimentară prioritară în 2019
Articolul următor