Ministerul Sănătății avertizează: În țările europene crește riscul infectării cu virusul West Nile. Care sunt simptomele bolii?

Conform datelor Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) în unele țări europene are loc creșterea sezonieră a morbidității populației prin infecția cu virusul West Nile (VWN). Astfel, până la 09.08.2018, au fost raportate 335 cazuri, inclusiv 231 în țările Comunității Europene, dintre care 123 – în Italia, 59 – Grecia, Franța – 3, Ungaria și România – câte 23 cazuri, inclusiv un caz în județul Iași. Despre înregistrarea cazurilor de boală au raportat și Serbia -102 și Kosovo – 2 cazuri. Sunt raportate și 17 cazuri de boală cu sfârșit letal – Serbia- 9, Italia – 3, Grecia – 3, Kosovo, România – câte un caz.

separator

În alți ani au avut loc izbucniri epidemice de această boală: a.1996 – România (251 cazuri), 1999 – Rusia, 2000 – Israel. Infecția cu VWN se înregistrează frecvent în țările din Africa, Asia, America de Nord.

Infecţia cu virusul West Nile se menține într-un ciclu enzootic între țânțari și păsări, transmiterea la om se realizează prin înţepătura ţânţarilor. Boala afectează preponderent păsările domestice şi cele sălbatice migratoare. La om, boala a fost depistată în anul 1937 (districtul West Nile, Uganda), la animale (cai) boala a fost diagnosticată în Egipt.

Simptomele cel mai frecvent întâlnite la oamenii bolnavi sunt asemănătoare gripei și includ: febra (38 – 40 C), dureri de cap, gât, muşchi şi articulaţii, conjunctivită, greaţă. În unele cazuri boala poate evolua cu forme mai grave – encefalită, meningită, meningoencefalită. Cei mai afectaţi sunt copiii şi persoanele în vârstă.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, incidenţa infecţiei cu West Nile în ultimii ani este mai mare, fiind cauzată, în mare măsură, de condiţiile meteorologice – alternanţa zilelor ploioase cu cele caniculare, favorabile înmulţirii ţânţarilor.

Laboratorul ANSP dispune de consumabile pentru diagnosticul respectiv. Până în prezent cazuri de boală prin infecția cu virusul West Nile în Republica Moldova nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică la această maladie și măsurile respective de profilaxie sunt aduse la cunoștința sectorului medical și populației. Măsurile de profilaxie a infecţiei cu virusul WN, sunt următoarele:

– monitorizarea stării de sănătate a păsărilor, informarea operativă a specialiștilor veterinari despre păsările bolnave, cadavrele de păsări;

– eliminarea condiţiilor de dezvoltare a vectorului – țânțarilor (schimbarea regulată a apei folosită pentru adăparea păsărilor, îndepărtarea acumulărilor de apă temporare, gunoiului menajer ş.a.);

– montarea plaselor contra ţânţarilor la ferestre;

– folosirea hainelor lungi după lăsarea serii;

– utilizarea substanţelor repelente;

– respectarea regulilor de protecție contra înțepăturilor de țânțari de către persoanele ce efectuează călătorii în zonele cu risc de molipsire;

– adresarea operativă după asistență medicală în caz de îmbolnăvire.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

O grădiniță din sectorul Buiucani a fost prădată
Articolul anterior
Lilu a dezvăluit misterul ,,burticii”. Declarația jurnalistei
Articolul următor