Conform datelor Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) în unele țări europene are loc creșterea sezonieră a morbidității populației prin infecția cu virusul West Nile (VWN). Astfel, până la 09.08.2018, au fost raportate 335 cazuri, inclusiv 231 în țările Comunității Europene, dintre care 123 – în Italia, 59 – Grecia, Franța – 3, Ungaria și România – câte 23 cazuri, inclusiv un caz în județul Iași. Despre înregistrarea cazurilor de boală au raportat și Serbia -102 și Kosovo – 2 cazuri. Sunt raportate și 17 cazuri de boală cu sfârșit letal – Serbia- 9, Italia – 3, Grecia – 3, Kosovo, România – câte un caz.
În alți ani au avut loc izbucniri epidemice de această boală: a.1996 – România (251 cazuri), 1999 – Rusia, 2000 – Israel. Infecția cu VWN se înregistrează frecvent în țările din Africa, Asia, America de Nord.
Infecţia cu virusul West Nile se menține într-un ciclu enzootic între țânțari și păsări, transmiterea la om se realizează prin înţepătura ţânţarilor. Boala afectează preponderent păsările domestice şi cele sălbatice migratoare. La om, boala a fost depistată în anul 1937 (districtul West Nile, Uganda), la animale (cai) boala a fost diagnosticată în Egipt.
Simptomele cel mai frecvent întâlnite la oamenii bolnavi sunt asemănătoare gripei și includ: febra (38 – 40 C), dureri de cap, gât, muşchi şi articulaţii, conjunctivită, greaţă. În unele cazuri boala poate evolua cu forme mai grave – encefalită, meningită, meningoencefalită. Cei mai afectaţi sunt copiii şi persoanele în vârstă.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, incidenţa infecţiei cu West Nile în ultimii ani este mai mare, fiind cauzată, în mare măsură, de condiţiile meteorologice – alternanţa zilelor ploioase cu cele caniculare, favorabile înmulţirii ţânţarilor.
Laboratorul ANSP dispune de consumabile pentru diagnosticul respectiv. Până în prezent cazuri de boală prin infecția cu virusul West Nile în Republica Moldova nu au fost înregistrate.
Situația epidemiologică la această maladie și măsurile respective de profilaxie sunt aduse la cunoștința sectorului medical și populației. Măsurile de profilaxie a infecţiei cu virusul WN, sunt următoarele:
– monitorizarea stării de sănătate a păsărilor, informarea operativă a specialiștilor veterinari despre păsările bolnave, cadavrele de păsări;
– eliminarea condiţiilor de dezvoltare a vectorului – țânțarilor (schimbarea regulată a apei folosită pentru adăparea păsărilor, îndepărtarea acumulărilor de apă temporare, gunoiului menajer ş.a.);
– montarea plaselor contra ţânţarilor la ferestre;
– folosirea hainelor lungi după lăsarea serii;
– utilizarea substanţelor repelente;
– respectarea regulilor de protecție contra înțepăturilor de țânțari de către persoanele ce efectuează călătorii în zonele cu risc de molipsire;
– adresarea operativă după asistență medicală în caz de îmbolnăvire.