Ministerul Sănătății a lansat portalul electronic al certificatelor de concediu medical

Din 28 august, datele din certificatele de concediu medical sunt transmise de către medici Casei Naționale de Asigurări Sociale, pentru plata indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă, prin intermediul platformei guvernamentale electronice MConnect, transmite IPN.

separator
Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, a spus la un briefing de presă că solicitantului îi se va elibera în continuare certificatul medical pe suport de hârtie, pentru a-l prezenta angajatorului.

Ala Nemerenco a spus că potrivit Legii cu privire la indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale, de la 1 iulie stabilirea, calcularea și achitarea indemnizației se asigură direct de către CNAS.

Indemnizația pentru primele cinci zile de concediu medical în cazul bolilor obișnuite sau al accidentelor nelegate de muncă vor fi calculate și achitate de către angajator, însă nu mai mult de 15 zile cumulative pe parcursul unui an în cazul mai multor perioade de incapacitate temporară de muncă al aceluiași angajat.

Instituțiile medico-sanitare vor introduce pe platforma MConnect datele din certificatele medicale eliberate începând cu 1 iulie și vor informa pacienții despre noile reglementări.

Ministrul Sănătății și-a exprimat speranța că într-un viitor apropiat se va ajunge la eliberarea certificatelor de concediu medical doar în format electronic, inclusiv cele care urmează să ajungă la angajatori.

Viena, desemnată cel mai bun oraș pentru locuit din lume, pentru al doilea an consecutiv
Articolul anterior
Ediția 15, ep. 9: Final de proiect. Iată cine este Miss Slăbește Sănătos
Articolul următor
Alte articole interesante