Ministerul Sănătății va achiziționa un nou aparat modern pentru tratamentul radiologic al afecțiunilor oncologice

Pacienții oncologici beneficiază de tratament mai eficient, cu mai puține efecte secundare pentru organism. Acest lucru a devenit posibil grație unui accelerator liniar performant, utilizat pentru tratamentul radioterapeutic instalat la Institutul Oncologic în luna februarie curent.

Ministerul Sănătății va procura un aparat modern pentru tratament radiologicFoto: gov.md

Pentru sporirea accesului pacienților oncologici la proceduri avansate de radioterapie, instituția urmează să fie dotată cu încă un accelerator liniar.

În Departamentul Oncologie Radiologică, unde a fost instalat acceleratorul liniar la începutul acestui an, pentru pacienții cărora le-au fost prescrise ședințe de radioterapie, lucrează o echipă de specialiști – medici, fizicieni medicali, imagiști radiologi. Pentru fiecare persoană este realizat un plan individual de tratament. Zilnic, beneficiază de ședințe de radioterapie circa 70 de pacienți.

Iradierea tumorii ia 3-5 minute și alte câteva minute durează poziționarea exactă a pacientului pentru ca fasciculul de radiație ionizantă să fie orientat la țesutul bolnav și să nu afecteze organele învecinate. Procesul este supravegheat la milimetru și la secundă de către specialiștii instituției medicale.

„Avem un plan compus din două câmpuri de imagine și șase câmpuri de radioterapie. Câmpurile de imagine ne permit să facem o poziționare de o exactitate sută la sută. Ulterior, comparăm imaginile realizate la tomografia computerizată cu imaginile reale de la acceleratorul liniar. Mai apoi, poziționăm pacienta perfect și începe procedura”, explică Sergiu Vdovicenco, imagist radiolog, în timp ce manipulează aparatul de la monitor, pentru efectuarea radioterapiei unei femei cu tumoare pe creier.  

Radioterapia ghidată de imagini permite poziționarea pacientului cu precizie milimetrică. „Acest fapt ne ajută să dăm o doză de tratament mult mai mare în tumoare și să protejăm organele adiacente sănătoase. Astfel, putem trata și tumorile foarte mici”, spune Octavian Cordun, fizician medical.

De când a fost pus în funcțiune, cu ajutorul acceleratorului liniar au fost tratate peste 700 de persoane, majoritatea cu tumori pe creier, în zona gâtului, glandelor mamare. Șefa Departamentului Oncologie Radiologică a Institutului Oncologic, Ludmila Eftodiev, spune că pacienții suportă mai ușor tratamentul, iar reacțiile post-radiante sunt minime.

Având în vedere că necesitățile de tratament radiologic sunt mult mai mari decât poate acoperi echipamentul, Ministerul Sănătății va procura încă un accelerator liniar.  

„Aparatul existent a fost procurat în 2019, de Guvernul Sandu, iar la începutul anului 2022 l-am instalat. Este însă insuficient deoarece mulți pacienți sunt în așteptarea tratamentului. Noi, într-un timp-record, am identificat suma necesară pentru a procura și a aduce încă un aparat de acest fel. Costul unui accelerator liniar ajunge la circa 4 milioane de euro. Noi am găsit partenerii care au fost dispuși să ne ajute. Pentru noi, la minister, este foarte important să aducem serviciile medicale calitative, cât mai aproape de pacienți”, a spus ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.

Crește alarmant numărul îmbolnăvirilor de gripă! Unde sunt înregistrate cele mai multe cazuri

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă monitorizarea situației epidemiologice prin gripa sezonieră, infecțiile acute ale căilor superioare (IACRS) și circulația virusurilor gripale.

În perioada 28.11.2022- 04.12.2022 (săptămâna 48/2022), morbiditatea prin IACRS s-a aflat la nivelul de intensitate joasă, atestându-se o creștere cu 14,8% în comparație cu săptămâna precedentă și o creștere cu 70,1% în comparație cu aceeași perioadă a sezonului precedent (săptămâna 48/2021) și a constituit 369,32 cazuri la 100 mii populație. În total, au fost înregistrate 9961 de cazuri de IACRS, majoritatea fiind la copii – 66,1%.

Pe parcursul săptămânii 48/2022, au fost înregistrate 44 de cazuri de gripă sezonieră (mun. Chișinău — 18, Bălți — 6 și Fălești — 7, Briceni — 5, Edineț — 3, Sîngerei — 2 și cîte un caz în Glodeni, Ocnița și Orhei).

De la începutul perioadei de monitorizare (03.10 – 04.12.2022, săptămânile 40/2022-48/2022) au fost înregistrate, în total: 75 cazuri gripă; 62953 cazuri — IACRS; 3279 cazuri — SARI.

În prezent, continuă procesul de imunizare împotriva gripei sezoniere în instituțiile medico-sanitare publice din țară. Din numărul total de doze disponibile au fost utilizate 70,9%.

Vaccinul este administrat, în mod prioritar, persoanelor din grupele de risc, celor cu maladii cronice și imunitate compromisă, gravidelor, etc. Dacă faceți parte din grupele de risc, adresați-vă medicului de familie pentru a beneficia de vaccin antigripal gratuit.

Menționăm că vaccinul antigripal poate fi utilizat simultan cu vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2.

Totodată, ANSP recomandă respectarea măsurilor de profilaxie nespecifică (respectarea distanței fizice, igienei personale, igienei tusei, igienei locuinței, igienei și dezinfecției mâinilor, adresarea la medic la apariția simptoamelor compatibile cu gripa și IACRS, evitarea locurilor aglomerate, purtarea măștilor în transport, în locurile aglolerate, etc)  și vaccinarea antigripală.

Medic: ,,Medicamentele care scad febra, scad și producția de anticorpi și prelungesc durata de boală”

Febra este un simptom neplăcut pe care ne dorim să îl combatem în orice episod de răceală sau viroză. Totuși, medicii ne sfătuiesc să nu apelăm la medicamente antitermice decât în anumite cazuri, și asta deoarece febra stimulează imunitatea și producerea de anticorpi, având rol de vindecare.

Adulții suportă mai greu febra decât cei mici.

În cele mai frecvente cazuri, adulții vor lua antipiretice în cazul febrei de peste 39 de grade, mai cu seamă din cauza inconfortului pe care aceasta o creează.

Însă, atenție!

Nu lua medicamente în primele 6 ore de febră, atunci când se formează mulți anticorpi.

Pacienţii cu febră de peste 38,5 grade Celsius ar trebui să îşi administreze medicamente antipiretice după circa şase ore de la creşterea temperaturii corporale, conform unui studiu efectuat recent de oameni de ştiinţă din China.

Febra stimulează imunitatea și producerea de anticorpi

Potrivit cercetătorilor, febra ar ajuta la stimularea mecanismelor imunitare ale corpului în lupta cu infecţiile cauzate de agenţi patogeni.

Proteina Hsp90 din celulele imunitare poate fi stimulată când temperatura corporală depăşeşte 38,5 grade Celsius. Aceasta se va lega ulterior la membrana celulară şi se va asocia cu integrina alfa4 pentru a accelera accesul celulelor imunitare la locul infecţiei în vederea eliminării agentului patogen, se arată în studiul publicat în jurnalul ştiinţific Immunity.

Febra favorizează vindecarea

Febra este un efect al infecţiilor, virale sau microbiene, fenomen de apărare a organismului care favorizează vindecarea. Astfel, nu trebuie combătută atât timp cât nu atinge valori mai mari de 38,5 grade Celsius”, avertizează Rodica Nanu, medic pediatru.

Graţie capacităţii naturale de termoreglare a organismului, febra nu va creşte până la niveluri periculoase. Foarte rar, temperatura trece de 41 de grade în cazul infecţiilor virale. Când febra trece însă de 42 de grade Celsius, există risc de convulsii, în special la copii.

Însă, convulsiile apar doar când temperatura creşte brusc, nu din cauza febrei prelungite, şi nu durează mai mult de cinci minute. “În cazul în care febra trece de 42 de grade, atunci este pericol de convulsii care pot afecta creierul”, adaugă medicul pediatru Rodica Nanu.

În cazul copiilor foarte mici, la care reglarea temperaturii corpului e mai deficitară, este bine ca în caz de febră să se ceară sfatul pediatrului.

„Deși mulți pacienți se îngrijorează că febra în sine poate fi periculoasă, creșterile tranzitorii ușoare sau medii ale temperaturii până la 38-39 de grade Celsius, cauzate de majoritatea infecțiilor acute, sunt bine tolerate de adulții sănătoși,“, afirmă doctorul Rareș Simu.

Medicamentele care scad febra, scad și producția de anticorpi

“Priveşte şi nu trata, în primă fază”, este regula de bază în ceea ce priveşte febra, dar şi cea mai puţin respectată. Dezavantajele medicaţiei depăşesc avantajele. Medicamentele sunt menite să ofere doar mai mult confort.

În cazul în care febra trece de valoarea de 38,5 grade Celsius, este recomandat doar paracetamol, fără depăşirea celor 4 doze specificate în prospect.

Sfat: în caz de disconfort, administrează doze mici de antipiretice, înjumătățite, astfel încât să menții febra ușor ridicată și să ajuți organismul să lupte cu infecția.

,,Dacă febra continuă să crească și cauzează disconfort, se recomandă alternarea paracetamolului cu ibupropfen, sirop sau supozitoare, la un interval de 3-4 ore conform dozei recomandate pe ambalaj”, a completat pediatrul Rodica Nanu.

Vestea proastă este că suprimarea febrei cu medicamente înseamnă un timp de vindecare a infecţiei mai lung. Studiile efectuate de-a lungul timpului au demonstrat că aceste medicamente suprimă, odată cu febra, şi producţia de anticorpi.

în general, se consideră că febra trebuie tratată la valori mai mari de 38,5-39 de grade Celsius, mai ales în cazul copilului mic, sub 3 ani. De asemenea, este indicat să se trateze febra în cazul pacienților cu risc crescut, inclusiv la adulții cu insuficiență cardiacă sau pulmonară.

sursa

Covid-19 în Moldova: Câte cazuri au fost înregistrate în ultima săptămână

În ultima săptămână, un număr de 329 de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost înregistrate pe teritoriul țării.

Members of The Lancet COVID Commission Task Force on the Origins of  SARS-CoV-2 Named - EcoHealth Alliance

Potrivit Ministerului Sănătății, în aceeași perioadă, au fost efectuate 17 551 de teste și s-au înregistrat două decese.

Tot în ultima săptămână, 390 de persoane și-au administrat prima doză de vaccin anti-Covid, iar 1 450 și-au făcut doza trei. În total, până în prezent, 1 073 712 persoane au fost vaccinate cu schema completă.

Începând cu luna iulie, cetățenii își pot administra doza Booster 2 de vaccin împotriva COVID-19. Totodată, este posibilă imunizarea copiilor ce au împlinit vârsta de 12 ani.

,,Conferința de sprijin pentru Republica Moldova”: Emmanuel Macron anunță milioane de euro pentru Moldova
Articolul anterior
Prima vizită în teritoriu a lui Dumitru Alaiba în calitate de ministru
Articolul următor