Mirosul urât din capitală: chișinăuienii ar fi inhalat cantități mari de gaze toxice

Am respirat cantităţi mari de hidrogen sulfurat, atât timp cât în Chişinău a bântuit mirosul îngrozitor. Analizele, realizate la un laborator din România, arată că norma de concentraţie a acestui gaz toxic a fost de 500% pentru maximul admis.

separator
Verificările au fost comandate şi facute publice de Sergiu Postica, om de afaceri din Chişinău implicat în problemele comunităţii, care a apelat la inspectorii de mediu din România atunci când Chișinăul se sufoca sub mirosul înţepător, transmite tvr.md. Recunoaşte că a fost îngrozit când a primit rezultatele.

„Ştiţi cum a scris inspectorul de acolo? Rezultatele sunt catastrofale. Ştiţi depăşirile de cât sunt în medie? De 500%. Este normă europeană care probabil e şi la noi adoptată. Cu 50% dacă e depăşire asta e mult”, spune Postica. Mai mult, bărbatul spune că probele de aer au fost prelevate într-o zi când nu mirosea atât de urât în Chişinău.

„Specialiştii din România au zis că poate să miroase foarte urât, dar în realitate chimic să nu iasă nimic. El mi-a spus deodată că rişti, am plătit o sumă mare de bani pentru rezultatele astea. Straşnic, e straşnic. Dar astea sunt date şi dovezi cu care vom putea merge mai departe”, a mai spus omul de afaceri.

Între timp, şi datele Serviciului Hidrometeorologic de Stat arată că e depăşită noma de concentraţie, însă nu atât de mult. Nivelul de hidrogen sulfurat în aer ar fi de doar 0.008 miligrame pe metrucub. De 1,3 ori e depăşită şi norma la dioxidul de azot, iar la monoxidul de azot de 1,1 ori. Mai gravă e situaţia în cazul la aldehida formică, nivelul căreia e mai mare de 5,2 ori. Concentrația de substante toxice: Hidrogen sulfurat (H2S): 0,008 mg/mc/ Dioxid de azot (NO2): 0,085 mg/mc/Monoxid de azot (NO): 0,4 mg/mc/Aldehidă formică (CH2O): 0,035 mg/mc.

Catastrofa ecologică s-ar fi produs din cauza unor antreprenori care au aruncat în sistemul de canalizare ape reziduale mult prea concentrate, au declarat de nenumărate ori autorităţile. Acum sunt cu ochii pe toţi antreprenorii pentru a nu permite noi deversari. „Fiecare colector este monitorizat, colectorul din dreapta şi stânga a Râului Bîc, reţeua de canalizare care vin din orăşelul Aeroport, Codru Sângera, se fac probe 24 din 24 pentru a depista ce fel de înărcătura suplimentară vine la staţie”, spune Anatol Lichii, director tehnic, S.A. Apă Canal Chişinău.

Totuşi, Procuratura Generală a stabilit că „Apă Canal Chişinău” s-ar face vinovată de mirosul urat din oras, pentru ca ar fi gestionat defectuos statia de epurare. În acest caz, s-au deschis doua anchete penale, procurorii vorbind si de un prejudiciu de 70 de milioane de lei. Mirosul insuportabil a apărut în Chişinău încă din luna august. Autorităţile şi agenţii economici s-au acuzat reciproc, timp în care nu s-a găsit nici un vinovat şi nici o soluţie.

Hidrogenul sulfurat este un gaz incolor, cu o aromă destul de specifică, care amintește de mirosul de ouă putrede. H2S este foarte inflamabil și, în combinație cu oxigenul, formează amestecuri explozive periculoase. Proprietățile H2S permit utilizarea sa într-o mare varietate de industrii. În timpul utilizării, o porțiune impresionantă de hidrogen sulfurat este eliberată în atmosferă. Acest lucru contribuie la poluarea rapidă a mediului, precum și la otrăvirea cu aer. Se poate forma gaz natural. Hidrogenul sulfurat aparține clasei a treia, în funcție de scala de pericol pentru organism.

3 zodii care vor avea parte de miracole în perioada Crăciunului

Fie că este vorba de noroc neașteptat, o reîntâlnire sinceră sau un vis devenit realitate, anumite semne zodiacale sunt mai aliniate cu trăirea a ceva cu adevărat remarcabil în această perioadă festivă. 

Rac

Racul, îngrijitorul empatic al zodiacului, se află adesea în centrul adunărilor de familie în timpul sărbătorilor. Fie că este vorba despre reconectarea cu cei dragi, repararea relațiilor tensionate sau câștiguri financiare extraordinare, Crăciunul acesta va aduce Racului o surpriză plină de căldură.Energia anotimpului amplifică capacitatea naturală a Racului de a avea grijă de ceilalți și, în schimb, vor primi binecuvântări neașteptate. Un mesaj mult așteptat sau o oportunitate neprevăzută le poate ieși în cale, ajutându-i să-și restabilească echilibrul emoțional și pacea.

Leu

Leul vibrant și încrezător este un alt semn care va fi martor la un miracol de Crăciun. Spiritul lor generos și perspectiva optimistă îi aduc adesea în centrul atenției în timpul adunărilor festive, iar de acest Crăciun, carisma lor va sclipi în moduri neașteptate.Leul prosperă într-o atmosferă de sărbătoare dar, în acest an, ei pot primi o lovitură de noroc care depășește chiar și cele mai nebunești așteptări. Fie că este vorba despre o descoperire în carieră, o oportunitate creativă sau o realizare personală pentru care s-au străduit, Leiisimți că Universul le răsplătește munca grea și perseverența. 

Pești
În acest sezon de sărbători, sensibilitatea lor sporită față de magia din jurul lor va aduce experiențe miraculoase. Pentru Pești, miracolul poate veni sub formă de vindecare – fie că este personal, emoțional sau relațional. Ar putea relua legătura cu cineva din trecutul lor sau ducând la un sfârșit o problemă de lungă durată. Alternativ, Peștii ar putea experimenta o descoperire creativă sau o trezire spirituală, ceva care rezonează cu lumea lor interioară profundă. Universul va lucra în moduri misterioase pentru Pești, oferind miracolele la care au sperat în liniște de-a lungul anului.

SăgetătorCunoscuți pentru spiritul aventuros și optimismul nemărginit, Săgetătorul este un semn care crede în puterea posibilității. Condus de Jupiter, planeta norocului și expansiunii, Săgetătorul tinde să experimenteze lovituri bruște de noroc, iar Crăciunul acesta nu face excepție. Acest semn zodiacal îmbrățișează adesea sezonul sărbătorilor cu un sentiment de uimire și entuziasm, care deschide ușa pentru evenimente magice.

În Republica Moldova s-a confirmat un nou caz de infecție cu virusul West Nile

În Republica Moldova s-a confirmat un nou caz de infecție cu virusul West Nile. Este vorba despre o pacientă care a revenit din Italia.Starea ei de sănătate este de gravitate medie, complicată de meningită.

Timp de 10 zile, femeia a avut febră şi a cerut ajutorul medicilor abia pe 7 octombrie. Acum, ea este internată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”.De la începutul anului până în prezent, în Republica Moldova s-au înregistrat cinci cazuri de West Nile. Boala se transmite prin înțepătura unui țânțar infectat, dar nu şi de la om la om.Probabilitatea ca cineva să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură este redusă. Simptomele sunt similare cu cele ale gripei – cu stări de oboseală, slăbiciune musculară, febră şi durere intensă de cap, erupţii cutanate pe piept.

A fost aprobat cadrul de funcționare a Sistemului Informațional Transplant

Pentru a facilita desfășurarea activităților de donare, prelevare și transplant de organe, țesuturi sau celule umane, cabinetul de miniștri a aprobat astăzi, 9 octombrie, cadrul de funcționare a Sistemului Informațional Transplant (SIT) care, prin soluții digitale, va îmbunătăți calitatea și transparența proceselor în domeniul transplantului.

Sistemul este destinat prestatorilor de servicii medicale și băncilor de țesuturi și/sau de celule autorizate pentru desfășurarea activităților de donare, prelevare și transplant de organe, țesuturi sau celule umane.

Printre principalele prevederi ale proiectului sunt evidența fișierelor medicale ale donatorilor, formarea registrelor donatorilor și primitorilor din Republica Moldova și crearea modulului de biovigilență pentru raportarea, investigarea, înregistrarea şi transmiterea informațiilor despre evenimentele şi reacțiile adverse grave care pot influența calitatea şi siguranța organelor, țesuturilor şi celulelor umane utilizate la om.

SIT reprezintă totalitatea de resurse și tehnologii informaționale și organizaționale a sistemelor de colectare, stocare și transmitere a datelor și tehnologiilor de utilizare a acestora, a normelor de drept, precum și a infrastructurii implicate în susținerea activității informaționale din cadrul prestatorilor de servicii medicale și băncilor de țesuturi și/sau de celule autorizați pentru desfășurarea proceselor de donare, prelevare și transplant de organe, țesuturi sau celule umane.

Cum să conduci pe timp de ceață? Ține cont de recomandările INP
Articolul anterior
Premierul Indiei, surprins strângând gunoaiele lăsate de turiști pe plajă
Articolul următor