Modul prin care coronavirusul poate afecta creierul uman, potrivit ultimelor studii realizate de oamenii de știință

Ultimele studii realizate de mai mulți oameni de știință din Chicago arată că virusul SARS-CoV-2 poate afecta creierul uman, notează The Telegraph.

separator

Mai mulți pacienți care s-au infectat cu COVID-19 au avut ulterior tulburări neurologice.

În luna martie a acestui an, atunci când în mare parte din Europa și din lume pandemia de COVID-19 își făcea simțită prezența, un bărbat era dus la spital cu o tuse seacă și fără miros. Ulteror, pacientul avea să facă febră și să resimtă o stare continuă de oboseală. După trei zile de supraveghere medicală, acesta a fost trimis în carantină, acasă. Cazul studiat de mai mulți cercetători din Marea Britanie a avut loc în Israel.

După un timp, omul a constatat că scrisul de mână i s-a schimbat, a devenit mai mic, înclinat și aproape indescifrabil. Mai mult, avea dificultăți în a vorbi fluent sau în a scrie un sms pe telefonul său. Mâna dreaptă a început să-i tremure fără a o puta controla. N-a durat mult și simptomele s-au înrăutățit, astfel că a revenit la spital, de această dată la secția de neurologie, cu grave disfuncții la nivelul creierului și al sistemului nervos. Medicii i-au făcut o serie de teste, din care a rezultat un diagnostiv devastator: Parkinson. Bărbatul avea doar 45 de ani, iar boala apăruse la două luni după ce fusese depistat pozitiv cu COVID-19.

Acest caz, descris recent în publicația The Telegraph, nu este unic. În întreaga lume, medicii au observat că COVID este adesea însoțit nu doar de dificultăți în respirație și de tuse care afectează corpul, ci și de o gamă largă de afecțiuni care afectează creierul, de la dificulăți de concentrare, delir, până la accident vascular cerebral și Parkinson, ca în cazul bărbatului din Israel.

Această concluzie i-a înfiorat pe medicii din Marea Britanie, astfel că pe măsură de pandemia avansa, cercetătorii au înființat un comitet prin care erau studiate toate rapoartele medicale ale pacienților COVID care au suferit de tulburări cerebrale. Neurologul Dr. Hadi Manji a făcut parte din acel comitet: „A trebuit să ne întâlnim săptămânal din cauza numărului foarte mare de cazuri cu probleme reurologice”, a povestit acesta.

Noile cercetări și studii făcute la Chicago arată că o treime dintre pacienții Covid spitalizați la începutul pandemiei au suferit de tulburări la nivel mental, de la confuzie la lipsa de reacție. Asta a înseamnat că virusul i-a afectat grav pe perioada cât au fost infectați.

Mai mult, potrivit lui Mary Ni Lochlainn, de la King’s College din Londra, până la 80% dintre cei aflați în terapie intensivă suferă de delir.

Consecințele îmbolnăvirii cu COVID, sugerează statisticile, sunt dramatice. Cei cu tulburări cerebrale au avut nevoie de trei ori mai mult timp în spital pentru a se recupera, iar riscul de deces a crescut de șapte ori, a mai arătat studiul făcut la Chicago.

Sursa

3 zodii care vor avea parte de miracole în perioada Crăciunului

Fie că este vorba de noroc neașteptat, o reîntâlnire sinceră sau un vis devenit realitate, anumite semne zodiacale sunt mai aliniate cu trăirea a ceva cu adevărat remarcabil în această perioadă festivă. 

Rac

Racul, îngrijitorul empatic al zodiacului, se află adesea în centrul adunărilor de familie în timpul sărbătorilor. Fie că este vorba despre reconectarea cu cei dragi, repararea relațiilor tensionate sau câștiguri financiare extraordinare, Crăciunul acesta va aduce Racului o surpriză plină de căldură.Energia anotimpului amplifică capacitatea naturală a Racului de a avea grijă de ceilalți și, în schimb, vor primi binecuvântări neașteptate. Un mesaj mult așteptat sau o oportunitate neprevăzută le poate ieși în cale, ajutându-i să-și restabilească echilibrul emoțional și pacea.

Leu

Leul vibrant și încrezător este un alt semn care va fi martor la un miracol de Crăciun. Spiritul lor generos și perspectiva optimistă îi aduc adesea în centrul atenției în timpul adunărilor festive, iar de acest Crăciun, carisma lor va sclipi în moduri neașteptate.Leul prosperă într-o atmosferă de sărbătoare dar, în acest an, ei pot primi o lovitură de noroc care depășește chiar și cele mai nebunești așteptări. Fie că este vorba despre o descoperire în carieră, o oportunitate creativă sau o realizare personală pentru care s-au străduit, Leiisimți că Universul le răsplătește munca grea și perseverența. 

Pești
În acest sezon de sărbători, sensibilitatea lor sporită față de magia din jurul lor va aduce experiențe miraculoase. Pentru Pești, miracolul poate veni sub formă de vindecare – fie că este personal, emoțional sau relațional. Ar putea relua legătura cu cineva din trecutul lor sau ducând la un sfârșit o problemă de lungă durată. Alternativ, Peștii ar putea experimenta o descoperire creativă sau o trezire spirituală, ceva care rezonează cu lumea lor interioară profundă. Universul va lucra în moduri misterioase pentru Pești, oferind miracolele la care au sperat în liniște de-a lungul anului.

SăgetătorCunoscuți pentru spiritul aventuros și optimismul nemărginit, Săgetătorul este un semn care crede în puterea posibilității. Condus de Jupiter, planeta norocului și expansiunii, Săgetătorul tinde să experimenteze lovituri bruște de noroc, iar Crăciunul acesta nu face excepție. Acest semn zodiacal îmbrățișează adesea sezonul sărbătorilor cu un sentiment de uimire și entuziasm, care deschide ușa pentru evenimente magice.

În Republica Moldova s-a confirmat un nou caz de infecție cu virusul West Nile

În Republica Moldova s-a confirmat un nou caz de infecție cu virusul West Nile. Este vorba despre o pacientă care a revenit din Italia.Starea ei de sănătate este de gravitate medie, complicată de meningită.

Timp de 10 zile, femeia a avut febră şi a cerut ajutorul medicilor abia pe 7 octombrie. Acum, ea este internată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”.De la începutul anului până în prezent, în Republica Moldova s-au înregistrat cinci cazuri de West Nile. Boala se transmite prin înțepătura unui țânțar infectat, dar nu şi de la om la om.Probabilitatea ca cineva să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură este redusă. Simptomele sunt similare cu cele ale gripei – cu stări de oboseală, slăbiciune musculară, febră şi durere intensă de cap, erupţii cutanate pe piept.

A fost aprobat cadrul de funcționare a Sistemului Informațional Transplant

Pentru a facilita desfășurarea activităților de donare, prelevare și transplant de organe, țesuturi sau celule umane, cabinetul de miniștri a aprobat astăzi, 9 octombrie, cadrul de funcționare a Sistemului Informațional Transplant (SIT) care, prin soluții digitale, va îmbunătăți calitatea și transparența proceselor în domeniul transplantului.

Sistemul este destinat prestatorilor de servicii medicale și băncilor de țesuturi și/sau de celule autorizate pentru desfășurarea activităților de donare, prelevare și transplant de organe, țesuturi sau celule umane.

Printre principalele prevederi ale proiectului sunt evidența fișierelor medicale ale donatorilor, formarea registrelor donatorilor și primitorilor din Republica Moldova și crearea modulului de biovigilență pentru raportarea, investigarea, înregistrarea şi transmiterea informațiilor despre evenimentele şi reacțiile adverse grave care pot influența calitatea şi siguranța organelor, țesuturilor şi celulelor umane utilizate la om.

SIT reprezintă totalitatea de resurse și tehnologii informaționale și organizaționale a sistemelor de colectare, stocare și transmitere a datelor și tehnologiilor de utilizare a acestora, a normelor de drept, precum și a infrastructurii implicate în susținerea activității informaționale din cadrul prestatorilor de servicii medicale și băncilor de țesuturi și/sau de celule autorizați pentru desfășurarea proceselor de donare, prelevare și transplant de organe, țesuturi sau celule umane.

Autoritățile din Italia recomandă evitarea călătoriilor în străinătate, avertizându-i pe cetățeni că ar putea rămâne blocaţi în alte țări dacă vor deveni necesare restricţii de călătorie
Articolul anterior
Concursul Eurovision 2021 va avea loc în luna mai sub sloganul ”Open Up”, ales în 2020
Articolul următor