Moldova nu va putea importa vaccinul anti-Covid produs de Pfizer/BioNTech

Vaccinul împotriva noului Coronavirus ar putea ajunge în Republica Moldova în lunile martie-aprilie anul viitor. Ţara noastră ar putea beneficia de un lot gratuit de ser necesar pentru a imuniza 20% din populaţie.

Despre aceasta a anunţat secretara de stat de la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS) Mariana Golovaci în cadrul emisiunii „Moldova în direct”, transmite trm.md.

Spre deosebire de ţările producătoare, serul aprobat în acest moment de Marea Britanie şi Statele Unite nu va putea fi utilizat şi în Republica Moldova şi asta pentru că ţara noastră nu dispune de condiţii necesare de păstrare, relatează Mesager.

„Pentru celelalte ţări ale lumii care nu au capacitate de producere şi trebuie să achiziţioneze este stabilită acea platformă internaţională COVAX. Republica Moldova a depus cerere foarte precoce, încă la începutul verii. Ceea ce ne spun colegii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu va fi mai devreme de luna martie, posibil chiar aprilie, dar este o perioadă în care Republica Moldova ar putea beneficia de acel lot, inclusiv gratuit, asigurat pentru 20% din populaţie”, a declarat secretara de stat.

În prezent, la nivel naţional a fost creată o comisie specială care negociază cu OMS atât tipul de vaccin oportun pentru ţara noastră, cât şi categoriile de persoane care urmează să fie imunizate în fazele iniţiale. Spre deosebire de ţările care produc vaccinul Pfizer/BioNTech, aşa ca Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii, Republica Moldova nu va putea utiliza acest ser. Potrivit specialiştilor, atât pentru transportarea, cât şi pentru păstrarea vaccinului sunt necesare condiţii speciale, cum ar fi containere care să poată păstra o temperatură constantă de -70 de grade Celsius, posibilităţi pe care ţara noastră nu le are.

„Vaccinul Pfizer, din păcate, nu poate fi utilizat în Republica Moldova din considerente tehnice, pentru că trebuie păstrat la -70 de grade. De aceea, din start acest vaccin decade din discuţii. Pentru vaccinul Phiser este necesar de format centre de vaccinare cu utilaj specific, personal instruit. Doar un frigider costă zece mii de dolari şi sigur că nu avem această posibilitate. În al doilea rând, chiar şi dacă am găsi suficiente resurse financiare, este nevoie să gândim ce facem în următoarea perioadă cu aceste frigidere, centre, pentru că vaccinurile pe care noi le utilizăm nu necesită astfel de tehnologie”, susţine Angela Paraschiv, preşedinta comisiei de specialitate din cadrul MSMPS.

Până în prezent, în Republica Moldova, peste 128 de mii de oameni au contractat virusul COVID-19, dintre care mai mult de 2.600 au fost răpuşi de maladie.

Intervenție chirurgicală, realizată în premieră în Republica Moldova! Despre ce este vorba

O intervenție chirurgicală a fost realizată în premieră în Republica Moldova. Este vorba despre esofagoplastie prin abord miniminvaziv, operația fiind efectuată la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Potrivit reprezentanților instituției medicale, echipa operatorie a fost compusă din colegi de peste hotare, asistați de chirurgii SCR. Intervenția a durat peste 7 ore, iar pacientul a fost un bărbat de 56 de ani, scrie newtv.md.

„Acest tip de intervenții le efectuăm și noi de mult timp, însă prin metode clasice. În cazul dat, colegul nostru din România, a efectuată această intervenție prin metoda laparoscopică, toracoscopică. A fost o primă intervenție efectuată în acest mod la noi în țară”, a menționat Alexandru Toma, șeful secției Chirurgia Toracică.

Plastia de esofag este o intervenție chirurgicală care are scopul de a reconstrui esofagul prin înlocuirea unei părți a acestuia cu țesut din alte regiuni ale corpului.

Pacientul a fost deja externat și se simte bine.

Intervenția a avut loc în cadrul Conferinței științifico-practice cu participare internațională: Complicațiile bolii de reflux gastroesofagian, ce s-a desfășurat în perioada 20-21 septembrie în cadrul instituției.

Verifică VEDEREA GRATUIT în perioada 10 – 13 Octombrie în incinta CC MallDova

Datorită succesului campaniei expres-testarea vederii din primăvara, anul curent, unde aproximativ 5 000 de persoane au beneficiat de testare, am decis să prelungim această inițiativă și în luna Octombrie, celebrând astfel ZIUA MONDIALĂ A VEDERII.

Astfel, Optica Familiei (Farmacia Familiei) organizează, în perioada 10-13 octombrie, în incinta Shopping Malldova, Campania de Screening GRATUIT a Vederii.

Timp de patru zile, de la orele 12:00-20:00, specialiști optometriști și medici oftalmologi de înaltă calificare, vor face un screening oftalmologic, GRATUIT, cu ajutorul echipamentelor moderne.

Această campanie are ca scop depistarea la timp a deficiențelor de vedere și prevenirea dezvoltării lor ulterioare atât la copii cu vârsta de la 3 ani, cât și la adulți. Mai mult, pe lângă screening-ul propriu-zis, în cadrul campaniei, oamenii vor fi informați cum să-și protejeze vederea, dar și despre importanța examinărilor oculare regulat, de către un medic oftalmolog.

Fii cu un pas înaintea tulburărilor de vedere, vino la un Screening Oftalmologic GRATUIT! Ține-ți minte că diagnosticul timpuriu şi tratamentul corect sunt esenţiale pentru sănătatea ochilor.

Campania „Puterea Omeniei” s-a finalizat cu succes!

Farmacia Familiei, în colaborare cu Asociația „Viață Fără Leucemie”, anunță finalizarea cu succes a campaniei dedicate sprijinirii copiilor afectați de cancer – „Puterea Omeniei„. Această inițiativă, care a mobilizat peste 50.000 de oameni din întreaga țară, a reușit să adune suma impresionantă de 527.890 de lei.

Fondurile colectate vor fi folosite pentru a oferi sprijin vital copiilor aflați în lupta lor cu această boală cruntă. Datorită clienților Farmaciei Familiei și Dita Hyper Farmacie, voluntarilor, vom putea oferi tratamente esențiale, îngrijiri medicale specializate și sprijin emoțional celor care au cea mai mare nevoie.

„Suntem recunoscători tuturor celor care au răspuns apelului nostru și au ales să fie alături de noi în această misiune. Împreună, am demonstrat că solidaritatea poate schimba destine și poate oferi speranță,” a declarat directoarea AO Viața fără leucemie. „Acești copii merită tot sprijinul nostru, iar prin această campanie, am reușit să facem un pas important în sprijinul luptei lor pentru viață.”

Farmacia Familiei și Asociația „Viață Fără Leucemie” își propun să continue eforturile comune, asigurându-se că tot mai mulți copii primesc șansa la un viitor mai sănătos.

Fratele șefului Procuraturii Ștefan Vodă a împușcat un tânăr în Capitală
Articolul anterior
Președintele Emmanuel Macron, testat pozitiv la noul coronavirus
Articolul următor