În Moldova, s-au înregistrat mai multe cazuri de varicelă

Potrivit medicilor de familie, mai multe cazuri de varicelă, în rândul copiilor, sunt raportate în diferite localități din țară. Boala afectează în special copiii din colectivități, în special din grădinițe. În următoarea perioadă, numărul cazurilor de varicelă ar putea crește.

separator
Epidemia de varicelă apare cu precădere între lunile februarie – aprilie la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 9 ani. Varicela este cauzată de virusul varicelo-zosterian, extrem de contagios, care se transmite prin intermediul secrețiilor nazo-faringiene, dar și prin contactul direct cu lichidul veziculelor prezente pe piele, în timpul erupţiei.

Există categorii cu risc crescut care pot dezvolta forme severe de boală: sugarii mici, gravidele, bolnavii cronici, adolescenţii cu vârsta de peste 15 ani și adulții. În astfel de cazuri, este indicat ca bolnavul să fie supravegheat de un medic pentru a gestiona eventualele complicații: pneumonie, tulburări neurologice, hepatită.

Primele semne ale varicelei sunt asemănătoare unei banale viroze: febră, inapetenţă, stare generală proastă, uneori dureri în gât. Dar, în 24 de ore începe să apară erupţia pe piele, iniţial sub forma de mici pete roşii care seamănă cu muşcăturile de insectă. Ulterior, ele se transformă rapid în vezicule pline cu lichid. Bubițele de varicelă apar prima dată pe abdomen, spate sau faţă şi se extind peste tot, precum şi pe pielea capului sau la nivelul mucoaselor (bucală, anală, genitală).

În unele țări, se efectuează vaccinarea împotriva varicelei. În țara noastră, vaccinul nu este introdus în calendarul imunizărilor obligatorii. Varicela, odată suportată, creează imunitate pe viață.

Vezi și: Reguli de îngrijire pentru copiii bolnavi de varicelă

O celebră actriță cere ajutor. Are o problemă în sarcină care chinuie multe femei
Articolul anterior
Cinci mituri despre iubire care nu sunt adevărate
Articolul următor
Alte articole interesante