Rezultatele de la laborator au fost pozitive la agenți cauzali ai febrei hemoragice cu sindrom renal. După stabilirea diagnosticului, acesteia i-a fost aplicat un tratament simptomatic și patogenetic optim, însănătoșindu-se.

Posibila cauză a infecției ar fi pepenii galbeni. Înainte de a se adresa la medic, pacienta a cumpărat și folosit în alimentație pepeni galbeni, de origine necunoscută (de import sau locali), posibil afectați și contaminați de rozătoare.


Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, în Moldova acesta este primul caz depistat. Această boală a mai fost înregistrată printre populația județelor din România, limitrofe cu Republica Moldova.

Agentul cauzal al febrei hemoragice cu sindrom renal este de origine virotică. Sursă purtătoare de infecție servesc diferite specii de rozătoare de stepă și păduri, care migrează în localități spre iarnă, condiționând apariția focarelor de boală antropurgice.

Molipsirea oamenilor are loc preponderent pe cale alimentară – folosirea produselor contaminate cu eliminările rozătoarelor. Însă poate avea loc și pe cale aerogenă, mai ales în spațiile închise – ambare, depozite, subsoluri – prin inhalarea prafului contaminat.

De menționat, că erupțiile hemoragice și hemoragiile cu diversă localizare, insuficiența renală persistentă la această infecție, frecvent condiționează un pronostic nefavorabil al aceste infecții.

Pentru a preveni cazurile de febră hemoragică cu sindrom renal, se impun următoarele măsuri:

– protecția produselor alimentare de accesul rozătoarelor;
– respectarea igienei personale;
– combaterea sistematică a rozătoarelor.

Adresarea neîntârziată la medic, în caz de apariție a semnelor de boală, ar putea facilita prevenirea formelor grave, contribuind astfel la însănătoșirea timpurie a persoanelor afectate.