Anual, pe 13 octombrie este marcată Ziua europeană a donării şi transplantului de organe. Donatorii de organe din Republica Moldova au fost omagiaţi la monumentul dedicat lor din scuarul Academiei. Mai mulţi beneficiari ai intervențiilor de transplant le-au mulțumit familiilor donatorilor pentru gestul nobil şi altruist.
Andrei are 28 de ani şi consideră că s-a născut a doua oară, după ce a primit un rinichi. Bărbatul este recunoscător rudelor unei femei aflată în moarte cerebrală, care au acceptat să-i doneze organele, astfel oferindu-i șansa de a trăi o viaţă fără suferinţă. „Nudemult am aflat de la cine este şi am luat legătura cu mama persoanei decedate. A fost un moment foarte emoţionant foarte important pentru noi. Spune că a simţit o uşurare când ne-a găsit pe noi când ştie că este o părticică din fica ei”, spune tânărul, potrivit tvrmoldova.md.În semn de recunoştinţă, un alt beneficiar, Trifan spune că va merge la mormântul donatorului său să aprindă o lumânare pentru că i-a dăruit viaţă. „Am primit ficatul integral de la o pacientă în moarte cerebrală şi iată de atunci, trei ani şi jumătătate, mă bucur eu de viaţă, datorită persoanei care din păcate astăzi nu mai este.” Şi fostul deputat Anatol Arhire a fost salvat după ce a beneficiat de un transplant de ficat. Bărbatul a făcut operaţia în România, unde medicii l-au ajutat să se reabiliteze rapid. „Am văzut foarte multă lume suferindă, dar faptul că nu numai în România, şi la noi în Republica Moldova şi în alte ţări din Europa există această comunicare între toate statele de a dezvolta şi oamenilor să li se ofere şansa vieţii, încă odată funcţionează.”
Iulia este încă pe lista de aşteptare pentru un transplant hepatic la Minsk. Şi asta pentru că suferă de o boală rară şi nu poate fi operată în Chişinău. „Tehnic la mine nu e posibil de făcut pentru că am o boală foarte specifică, la mine toate venele ficatului sunt trombate şi este cam complicat de făcut aşa ceva. Este o boală rară, pacienţi sunt puţini, la echipa noastră nu au avut nici un caz.”
Potrivit unui studiu realizat în 2016 de Agenţia de Transplant, 65 la sută din populaţia Republicii Moldova acceptă donarea de organe. Din 2013 au fost efectuate aproximativ 150 de transplanturi hepatice si renale.
Poți urmări reportajul video aici.