Moment plin de emoții și lacrimi. Mai mulţi beneficiari ai transplanturilor de organe le-au mulţumit donatorilor

Anual, pe 13 octombrie este marcată Ziua europeană a donării şi transplantului de organe. Donatorii de organe din Republica Moldova au fost omagiaţi la monumentul dedicat lor din scuarul Academiei. Mai mulţi beneficiari ai intervențiilor de transplant le-au mulțumit familiilor donatorilor pentru gestul nobil şi altruist.

separator
Andrei are 28 de ani şi consideră că s-a născut a doua oară, după ce a primit un rinichi. Bărbatul este recunoscător rudelor unei femei aflată în moarte cerebrală, care au acceptat să-i doneze organele, astfel oferindu-i șansa de a trăi o viaţă fără suferinţă. „Nudemult am aflat de la cine este şi am luat legătura cu mama persoanei decedate. A fost un moment foarte emoţionant foarte important pentru noi. Spune că a simţit o uşurare când ne-a găsit pe noi când ştie că este o părticică din fica ei”, spune tânărul, potrivit tvrmoldova.md.

În semn de recunoştinţă, un alt beneficiar, Trifan spune că va merge la mormântul donatorului său să aprindă o lumânare pentru că i-a dăruit viaţă. „Am primit ficatul integral de la o pacientă în moarte cerebrală şi iată de atunci, trei ani şi jumătătate, mă bucur eu de viaţă, datorită persoanei care din păcate astăzi nu mai este.” Şi fostul deputat Anatol Arhire a fost salvat după ce a beneficiat de un transplant de ficat. Bărbatul a făcut operaţia în România, unde medicii l-au ajutat să se reabiliteze rapid. „Am văzut foarte multă lume suferindă, dar faptul că nu numai în România, şi la noi în Republica Moldova şi în alte ţări din Europa există această comunicare între toate statele de a dezvolta şi oamenilor să li se ofere şansa vieţii, încă odată funcţionează.”

Iulia este încă pe lista de aşteptare pentru un transplant hepatic la Minsk. Şi asta pentru că suferă de o boală rară şi nu poate fi operată în Chişinău. „Tehnic la mine nu e posibil de făcut pentru că am o boală foarte specifică, la mine toate venele ficatului sunt trombate şi este cam complicat de făcut aşa ceva. Este o boală rară, pacienţi sunt puţini, la echipa noastră nu au avut nici un caz.”

Potrivit unui studiu realizat în 2016 de Agenţia de Transplant, 65 la sută din populaţia Republicii Moldova acceptă donarea de organe. Din 2013 au fost efectuate aproximativ 150 de transplanturi hepatice si renale.

Poți urmări reportajul video aici.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

A fost creat panoul solar perfect transparent: vom avea energie electrică direct din geamurile ferestrelor
Articolul anterior
O substanță periculoasă prezentă aproape în fiecare produs, este responsabilă pentru creșterea incidenței obezității
Articolul următor